Tänkte fråga hur länge en öppnad fond håller sig i kylskåp? Är det samma för oöppnad eller?
Har en hummerfond i kylen, men vet inte om den går att använda längre?
Tacksam för svar!
cawn10 november 2010
Färdig fond på flaska har ca 1 månads hållbarhet.Det är trist att det inte säljs mindre förpackningar så man måste slänga en massa.Ett tips från min kemistsyster:Smaka på varan när du öppnar den så du lär dig hur den ska smaka.Sen gäller reglen smakar den ok är den ok.På det sättet har jag lärt mig att inte slänga slentrianmässigt vilket blir billigare.
wildlife10 november 2010
Kan ju funka att göra som när jag kokar egen fond, och det är att frysa in i istärningspåsar... bara att klämma ur så många bitar man behöver... :)
Shoutoutloud10 november 2010
köpesfond går säkert också att frysa. typ i isbitar.
The_mama97mia10 november 2010
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
soccermum10 november 2010
Skrivet av mama97mia den 10 nov 2010
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
...och lever fortfarande gör du och har hälsan i behåll ;)
Jag förvarar min fond i kylskåp men har inte funderat på hur länge den står där-har fond i nästan allt jag gör så ingen större risk att den blir gammal i detta hus :D
Cassiopeya10 november 2010
Köpte just lite fond, brukar inte ha det hemma, men när jag väl har det så tar den snabbt slut. Tycker det var en bra idé att frysa in den i små kuber ifall den nu skulle riskera att bli oanvänd annars. :)
amoz10 november 2010
Skrivet av mama97mia den 10 nov 2010
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
Här har du en till som lever trots att jag inte kollat datumet på fonden. Men däremot har jag för vana att lukta på det jag använder, tror nämligen att vi slänger på tok för mycket som det inte är något fel på.
soccermum10 november 2010
Skrivet av amoz den 10 nov 2010
Skrivet av mama97mia den 10 nov 2010
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
Här har du en till som lever trots att jag inte kollat datumet på fonden. Men däremot har jag för vana att lukta på det jag använder, tror nämligen att vi slänger på tok för mycket som det inte är något fel på.
Ja visst är det konstigt {question}
Både det att du lever trots ev gammal fond och det att det slängs alldeles för mkt \o/
Jag har personligen väldigt svårt för att slänga mat men när sonen en dag undrade varför vi hade smördeg i frysen som gick ut mars 2009 då tänkte jag som så att jag troligen inte ska köpa smördeg någon mer gång och slängde faktiskt hela rullen i soppåsen (A)
flingsalt11 november 2010
Jag lever också! Har inte heller haft en tanke på hållbarheten.
soccermum11 november 2010
Skrivet av flingsalt den 11 nov 2010
Jag lever också! Har inte heller haft en tanke på hållbarheten.
(Y)
Cassiopeya11 november 2010
Skrivet av amoz den 10 nov 2010
Skrivet av mama97mia den 10 nov 2010
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
Här har du en till som lever trots att jag inte kollat datumet på fonden. Men däremot har jag för vana att lukta på det jag använder, tror nämligen att vi slänger på tok för mycket som det inte är något fel på.
Kan inte annat än hålla med, tror vi slänger alldeles för mycket mat! Kom just på att mjölken hemma får gå flera dagar efter bäst föredatum. Brukar inte vara något problem. Går alltid att baka eller göra pannkakor på om det är några dagar för gammal. Samma med ägg, känns som du säger på lukten om de är gamla. Går jättebra att göra maränger på gamla ägg och det är ju alltid gott (L)
sannej11 november 2010
Jag ringde konsumentkontakt på Bong och frågade hur länge fonden
håller öppnad i kylskåp. Bong sa att den håller 3 månader om man
skruvar på korken och sätter in den i kylen omedelbert efter användning.
Men den kan hålla ännu längre det är bara att lukta och smaka
av fonden tyckte hon på Bong. Jag håller med henne det finns
så lite tillsatt fett i buljongen som kan härskna så det är bara att
lukta och smaka så blir det nog bra. Har själv lagt i kalvfond i dag
i min chili som är öppnad den 23 mars och familjen mår fortfarande
bra.
Estiedo12 november 2010
Herrejesus, detta har jag inte alls funderat över..
Våra öppnade fonder står till och med i skafferiet och har stått där några månader men det är inget fel på dem. Man kanske ska ställa dem i kylen istället, vad nojig jag blev nu! Haha..
www.imittkok.webblogg.se
natizen22 maj 2011
Jag hittade fond som gick ut 2009 och 2010. Jag använder aldrig sånt utan det var exet som alltid använde och lämnade när vi flyttade isär. Skulle laga en sås och tänkte använda när jag såg detta. Vet inte hur det ska lukta men luktade ju inte superäckligt, kan tänka mig att det ska lukta lite halvkonstigt som det gör :P Dock känns några år över bäst före lite illa, flaskorna har ju varit öppnade åtminstone 2-3 år, men återigen, tycker inte att det luktar så konstigt. Slänga?
Hej!
Tänkte fråga hur länge en öppnad fond håller sig i kylskåp? Är det samma för oöppnad eller?
Har en hummerfond i kylen, men vet inte om den går att använda längre?
Tacksam för svar!
Färdig fond på flaska har ca 1 månads hållbarhet.Det är trist att det inte säljs mindre förpackningar så man måste slänga en massa.Ett tips från min kemistsyster:Smaka på varan när du öppnar den så du lär dig hur den ska smaka.Sen gäller reglen smakar den ok är den ok.På det sättet har jag lärt mig att inte slänga slentrianmässigt vilket blir billigare.
Kan ju funka att göra som när jag kokar egen fond, och det är att frysa in i istärningspåsar... bara att klämma ur så många bitar man behöver... :)
köpesfond går säkert också att frysa. typ i isbitar.
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
...och lever fortfarande gör du och har hälsan i behåll ;)
Jag förvarar min fond i kylskåp men har inte funderat på hur länge den står där-har fond i nästan allt jag gör så ingen större risk att den blir gammal i detta hus :D
Köpte just lite fond, brukar inte ha det hemma, men när jag väl har det så tar den snabbt slut. Tycker det var en bra idé att frysa in den i små kuber ifall den nu skulle riskera att bli oanvänd annars. :)
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
Här har du en till som lever trots att jag inte kollat datumet på fonden. Men däremot har jag för vana att lukta på det jag använder, tror nämligen att vi slänger på tok för mycket som det inte är något fel på.
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
Här har du en till som lever trots att jag inte kollat datumet på fonden. Men däremot har jag för vana att lukta på det jag använder, tror nämligen att vi slänger på tok för mycket som det inte är något fel på.
Ja visst är det konstigt {question}
Både det att du lever trots ev gammal fond och det att det slängs alldeles för mkt \o/
Jag har personligen väldigt svårt för att slänga mat men när sonen en dag undrade varför vi hade smördeg i frysen som gick ut mars 2009 då tänkte jag som så att jag troligen inte ska köpa smördeg någon mer gång och slängde faktiskt hela rullen i soppåsen (A)
Jag lever också! Har inte heller haft en tanke på hållbarheten.
Jag lever också! Har inte heller haft en tanke på hållbarheten.
(Y)
uj jag har förvarat flytande fond i typ skafferi i halvårsvis.... inte funderat alls på det.
Här har du en till som lever trots att jag inte kollat datumet på fonden. Men däremot har jag för vana att lukta på det jag använder, tror nämligen att vi slänger på tok för mycket som det inte är något fel på.
Kan inte annat än hålla med, tror vi slänger alldeles för mycket mat! Kom just på att mjölken hemma får gå flera dagar efter bäst föredatum. Brukar inte vara något problem. Går alltid att baka eller göra pannkakor på om det är några dagar för gammal. Samma med ägg, känns som du säger på lukten om de är gamla. Går jättebra att göra maränger på gamla ägg och det är ju alltid gott (L)
Jag ringde konsumentkontakt på Bong och frågade hur länge fonden
håller öppnad i kylskåp. Bong sa att den håller 3 månader om man
skruvar på korken och sätter in den i kylen omedelbert efter användning.
Men den kan hålla ännu längre det är bara att lukta och smaka
av fonden tyckte hon på Bong. Jag håller med henne det finns
så lite tillsatt fett i buljongen som kan härskna så det är bara att
lukta och smaka så blir det nog bra. Har själv lagt i kalvfond i dag
i min chili som är öppnad den 23 mars och familjen mår fortfarande
bra.
Herrejesus, detta har jag inte alls funderat över..
Våra öppnade fonder står till och med i skafferiet och har stått där några månader men det är inget fel på dem. Man kanske ska ställa dem i kylen istället, vad nojig jag blev nu! Haha..
www.imittkok.webblogg.se
Jag hittade fond som gick ut 2009 och 2010. Jag använder aldrig sånt utan det var exet som alltid använde och lämnade när vi flyttade isär. Skulle laga en sås och tänkte använda när jag såg detta. Vet inte hur det ska lukta men luktade ju inte superäckligt, kan tänka mig att det ska lukta lite halvkonstigt som det gör :P Dock känns några år över bäst före lite illa, flaskorna har ju varit öppnade åtminstone 2-3 år, men återigen, tycker inte att det luktar så konstigt. Slänga?