En förrätt som är väldigt enkel men god är att skära upp honungsmelon, några skivor kokt skinka och toppa med dallassallad. Mumsigt och lättgjort.
The_mama97mia9 mars 2011
FÖrlåt, vad är husliga ekonomin???
cia8310 mars 2011
Huslig ekonomi är ett ämne man läser på högstadiet i Finland. Inom ämnesstudierna i huslig ekonomi behandlas verksamheter som matlagning, rengöring och textilvård i hushållet både ur ett praktiskt och teoretiskt perspektiv. Hälsa, ekonomi och hållbarhet är infallsvinklar som betonas speciellt i studierna.
Wildthing10 mars 2011
>>Mariamianilsson
Man kan väl i alla fall kosta på sig någon godare skinka än vanlig kokt?
Jenny, om du ska göra den föreslagna förrätten, satsa på parmaskinka, serrano el liknande.
LinaEr10 mars 2011
Till förrätt: Mixad avocado och vitlök (och lite creme fresch) på ett mörkt bröd Ringla över lite gräddfil! Jag brukar ta ett glas och använda som mall till brödet så det blir runt och fint. Rulla en god skinka och lägg på en cocktailtomat som dekor.
Huvudrätt: Senapslax i ugn med pepparrotssås, klyftpotatis med rotfrukter (typ, morötter & palsternacka)
Efterrätt: Kladdkaka med grädde!
Hör av dig om det vore nåt, så kan du få lite recept :)
Lycka till
Pyretto10 mars 2011
Förätt: Gör en annorlunda Räkcoctail med stora fina räkor, crabsticks, hummer, eller vad du hittar som är prisvärt, sallad,dill, chiliolja som du gör själv på vanlig neutral olja och mkt het chili. Ett litet rostat bröd till det.
Huvudrätt: Laxlasagne med rökt Lax o Dill. (Du behöver inte köpa den dyraste rökta laxen, går bra med kallrökt lax eller lax av den mindre sorten)
15-16 lasagneplattor
600g kallrökt lax i tunna skivor (behöver inte var nå snygga bara tunna)
5-6 dl skivad gul lök
ca 6dl vällagrad Västerbottenost
ca 3dl hackad dill
ca 1 lit vit sås( Bechamel) den kan du säkert göra anar jag.
Ungssäker form ca 32x22 och minst 4cm hög 225grader i ugnen.
Löken o laxen skärs i tunna skivor
Dillen (finhackad) blandas i den färdiga såsen
Riv Västerbottenosten
Varva i formen: Sås, plattor,lax o ost så det blir 4 lager, avsluta med ett lagervit sås och ost.
Gratinera i ugnen ca 30 min.
Vinförslag: Drostdy Hof Sauvignon
Servera med fräsch grönsalld (om du vill spexa till det ha kiwi och gröna ärtor i salladen också) och citronklyfta till....
Kanske det låter passligt??? Lycka till!!! :D
Pyretto10 mars 2011
Skrivet av MARIAMIANILSSON den 9 mar 2011
En förrätt som är väldigt enkel men god är att skära upp honungsmelon, några skivor kokt skinka och toppa med dallassallad. Mumsigt och lättgjort.
Pyretto10 mars 2011
Ett litet tillägg...Melon och skinka???? Hm....Ganska så "boring" tycker jag....Och kanske att mitt förslag tycks detsamma i andras ögon....Nåja, smaken som baken... ;)
svengelsk10 mars 2011
Eftersom det är ett skolprojekt måste väl nyttigheten vara viktig. I Frankrike får man ofta en tallrik med råa grönsaker med dip eller dressing. Du kan googla crudité fö inspiration.
En snabb, god och nyttig efterrätt är den här om det finn svarta vinbär ifrysen Svarta vinbär med vuxensmak
callemero10 mars 2011
Till huvudrätt kan du göra en potatis & purjolöksgratäng, den är både enkel och billig men framför allt smakar den gott.
8-10 potatisar skivade
1 hackad purjolök
1 hackad gul lök
2-3 krossade vitlöksklyftor
140 gr bacon skivad i små bitar
500 gr köttfärs
5 dl vispgrädde
gratängost
Stek bacon, lök, purjolök och köttfärs.
Varva potatis och kött & lökröran.
Blanda de pressade vitlöksklyftorna med grädden och häll över rätten, avsluta med ett lager ost.
Gratinera i ugn 40-45 minuter på 200 grader.
Hoppas det kan vara till ngn hjälp.:)
Jag har fått en hemuppgift i husliga ekonomin: jag ska laga en 3 rätters måltid åt familjen! Några idèer på ganska enkla men goda rätter? {question}
Förslag till en dessert som är hyfsat enkel att göra men som ser avancerad ut och som är jättegod:
Lakritspannacotta med salt citronhack
En förrätt som är väldigt enkel men god är att skära upp honungsmelon, några skivor kokt skinka och toppa med dallassallad. Mumsigt och lättgjort.
FÖrlåt, vad är husliga ekonomin???
Huslig ekonomi är ett ämne man läser på högstadiet i Finland. Inom ämnesstudierna i huslig ekonomi behandlas verksamheter som matlagning, rengöring och textilvård i hushållet både ur ett praktiskt och teoretiskt perspektiv. Hälsa, ekonomi och hållbarhet är infallsvinklar som betonas speciellt i studierna.
>>Mariamianilsson
Man kan väl i alla fall kosta på sig någon godare skinka än vanlig kokt?
Jenny, om du ska göra den föreslagna förrätten, satsa på parmaskinka, serrano el liknande.
Till förrätt: Mixad avocado och vitlök (och lite creme fresch) på ett mörkt bröd Ringla över lite gräddfil! Jag brukar ta ett glas och använda som mall till brödet så det blir runt och fint. Rulla en god skinka och lägg på en cocktailtomat som dekor.
Huvudrätt: Senapslax i ugn med pepparrotssås, klyftpotatis med rotfrukter (typ, morötter & palsternacka)
Efterrätt: Kladdkaka med grädde!
Hör av dig om det vore nåt, så kan du få lite recept :)
Lycka till
Förätt: Gör en annorlunda Räkcoctail med stora fina räkor, crabsticks, hummer, eller vad du hittar som är prisvärt, sallad,dill, chiliolja som du gör själv på vanlig neutral olja och mkt het chili. Ett litet rostat bröd till det.
Huvudrätt: Laxlasagne med rökt Lax o Dill. (Du behöver inte köpa den dyraste rökta laxen, går bra med kallrökt lax eller lax av den mindre sorten)
15-16 lasagneplattor
600g kallrökt lax i tunna skivor (behöver inte var nå snygga bara tunna)
5-6 dl skivad gul lök
ca 6dl vällagrad Västerbottenost
ca 3dl hackad dill
ca 1 lit vit sås( Bechamel) den kan du säkert göra anar jag.
Ungssäker form ca 32x22 och minst 4cm hög 225grader i ugnen.
Löken o laxen skärs i tunna skivor
Dillen (finhackad) blandas i den färdiga såsen
Riv Västerbottenosten
Varva i formen: Sås, plattor,lax o ost så det blir 4 lager, avsluta med ett lagervit sås och ost.
Gratinera i ugnen ca 30 min.
Vinförslag: Drostdy Hof Sauvignon
Servera med fräsch grönsalld (om du vill spexa till det ha kiwi och gröna ärtor i salladen också) och citronklyfta till....
Kanske det låter passligt??? Lycka till!!! :D
En förrätt som är väldigt enkel men god är att skära upp honungsmelon, några skivor kokt skinka och toppa med dallassallad. Mumsigt och lättgjort.
Ett litet tillägg...Melon och skinka???? Hm....Ganska så "boring" tycker jag....Och kanske att mitt förslag tycks detsamma i andras ögon....Nåja, smaken som baken... ;)
Eftersom det är ett skolprojekt måste väl nyttigheten vara viktig. I Frankrike får man ofta en tallrik med råa grönsaker med dip eller dressing. Du kan googla crudité fö inspiration.
En snabb, god och nyttig efterrätt är den här om det finn svarta vinbär ifrysen Svarta vinbär med vuxensmak
Till huvudrätt kan du göra en potatis & purjolöksgratäng, den är både enkel och billig men framför allt smakar den gott.
8-10 potatisar skivade
1 hackad purjolök
1 hackad gul lök
2-3 krossade vitlöksklyftor
140 gr bacon skivad i små bitar
500 gr köttfärs
5 dl vispgrädde
gratängost
Stek bacon, lök, purjolök och köttfärs.
Varva potatis och kött & lökröran.
Blanda de pressade vitlöksklyftorna med grädden och häll över rätten, avsluta med ett lager ost.
Gratinera i ugn 40-45 minuter på 200 grader.
Hoppas det kan vara till ngn hjälp.:)