Är det någon här som har en fonduegryta som kan ge några tips & goda råd... Om i stort sett allt som har med fondue att göra. Hur gör man? Vad har man för mat? Vad ska man tänka på? med mera...
//Emma
segerwitch28 september 2008
:DDet är så gott med olika fonduer denna kommer från italien,är gott med grönsaker eller bröd till, sen finns det färdiga ostfonduer att köpa, då är det godast med bitar av italienskt bröd till, det finns även fondue på buljong, man kan ha tunnt skurna bitar av kött!
Det är jättegott med fondue. Tidskrävande men mysigt att sitta och "doppa"
Antingen använder man olja (friterat), stark buljong/rödvinsfonde (kokt)
Allra bästa är ju oxfilé/ fläskfilé. (Jag brukar räkna 200g kött/pers.)
Friterar man i olja tycker jag det funkar med skinkstek också
Färska champinjoner
Lökklyftor
Blomkålsbuketter
körsbärstomater
paprika
gurka/zuccini
Tillbehör
Creme fraiche med vitlök, salt, peppar eller Guaccemole
Rhode island sås
Bearnesås
Potatishalvor i ugnen /hasselbackspotatis
Ett gott bröd
Använder man rödvinsfondue sila den efter middagen och du har en jättegod fond till gryta eller pastasås dagen efter. Brukar oftast göra en gryta på det som är kvar.
softis28 september 2008
Åh,fondue ä underbart,d har vi alltid ätit i min familj... vi har alltid köttfondue, mört kött är att föredra,brukar alltid ha rostas å fläskfilè,vissa i min familj älskar å fondua fasanfilè,sen har vi alltid bananer till som vi fonduar(använder ej frityrsmet då vi tycker d ä godare utan),delar bananerna på mitten,skär köttet i bitar,man lägger upp allt i skålar å var å en trär sina egna pinnar med vad dom vill ha.Tänk på att inte ta för mycket på pinnen,då d tar längre tid innan d blir klart å riskerar att bara vara "små svarta russin kvar",man kan även fondua räkor.Vi har även alltid färska champinjoner,lök,paprika som vi fonduar.Vi brukar göra en grönsallad till å en potatissallad å chips(vanliga salta),som sås använder vi majonäs som vi häller på HP sås original å blandar in(var å en gör d på sin tallrik,går åt mycket majonäs),underbart att doppa köttet å banan i.Baguette har vi alltid till. Har du elektrisk eller sån m värmeljus? Har du den m ljus måste du värma oljan i kastrull först,personlingen föredrar jag elektrisk.Vi brukar använda majsolja då vi tycker den avger minst dårlig lukt vid fondue.D brukar gå åt mycket kött hos oss då vi sitter i många timmar å fonduar. Hoppas d blir bra,skriv gärna sen hur d gick,alltid kul å höra:D
piusamadeusmozart29 september 2008
Ostfondue Ostfondue
Det àr dags att plocka fram fonduepannan ser jag. Jag gillar den med ost. Màste skaffa in en ny flaska kirche.
Är det någon här som har en fonduegryta som kan ge några tips & goda råd... Om i stort sett allt som har med fondue att göra. Hur gör man? Vad har man för mat? Vad ska man tänka på? med mera...
//Emma
:DDet är så gott med olika fonduer denna kommer från italien,är gott med grönsaker eller bröd till, sen finns det färdiga ostfonduer att köpa, då är det godast med bitar av italienskt bröd till, det finns även fondue på buljong, man kan ha tunnt skurna bitar av kött!
Bagna cauda
Lycka till! jag kan inte leva utan min fonduegryta!:D(Y)
Älskar fondue! Mysigt och gott.
Det finns ju olika varianter. Den här brukar jag göra.
Kött fondue med goda såser
Det är jättegott med fondue. Tidskrävande men mysigt att sitta och "doppa"
Antingen använder man olja (friterat), stark buljong/rödvinsfonde (kokt)
Allra bästa är ju oxfilé/ fläskfilé. (Jag brukar räkna 200g kött/pers.)
Friterar man i olja tycker jag det funkar med skinkstek också
Färska champinjoner
Lökklyftor
Blomkålsbuketter
körsbärstomater
paprika
gurka/zuccini
Tillbehör
Creme fraiche med vitlök, salt, peppar eller Guaccemole
Rhode island sås
Bearnesås
Potatishalvor i ugnen /hasselbackspotatis
Ett gott bröd
Rödvinsfondue
Använder man rödvinsfondue sila den efter middagen och du har en jättegod fond till gryta eller pastasås dagen efter. Brukar oftast göra en gryta på det som är kvar.
Åh,fondue ä underbart,d har vi alltid ätit i min familj... vi har alltid köttfondue, mört kött är att föredra,brukar alltid ha rostas å fläskfilè,vissa i min familj älskar å fondua fasanfilè,sen har vi alltid bananer till som vi fonduar(använder ej frityrsmet då vi tycker d ä godare utan),delar bananerna på mitten,skär köttet i bitar,man lägger upp allt i skålar å var å en trär sina egna pinnar med vad dom vill ha.Tänk på att inte ta för mycket på pinnen,då d tar längre tid innan d blir klart å riskerar att bara vara "små svarta russin kvar",man kan även fondua räkor.Vi har även alltid färska champinjoner,lök,paprika som vi fonduar.Vi brukar göra en grönsallad till å en potatissallad å chips(vanliga salta),som sås använder vi majonäs som vi häller på HP sås original å blandar in(var å en gör d på sin tallrik,går åt mycket majonäs),underbart att doppa köttet å banan i.Baguette har vi alltid till. Har du elektrisk eller sån m värmeljus? Har du den m ljus måste du värma oljan i kastrull först,personlingen föredrar jag elektrisk.Vi brukar använda majsolja då vi tycker den avger minst dårlig lukt vid fondue.D brukar gå åt mycket kött hos oss då vi sitter i många timmar å fonduar. Hoppas d blir bra,skriv gärna sen hur d gick,alltid kul å höra:D
Ostfondue
Ostfondue
Det àr dags att plocka fram fonduepannan ser jag. Jag gillar den med ost. Màste skaffa in en ny flaska kirche.