Mitt lilla växthus producerar nu härliga mogna tomater i en sådan takt att det inte går att äta alla.
Frysa in dem har jag lästa att man kan göra men det måste finnas massor med röror och inläggningar som går att spara i frys eller som konserv.
Har någon beprövade tips för hur tomaterna kan tas omhand?
Åse-Marie
smulan1katt949 augusti 2008
Du kan göra goda sallader:P (Y)
BigganL9 augusti 2008
Sök på Google på tomatsås t ex, går säkert att frysa in. Tomatsoppa kanske? Om du så småningom får gröna omogna tomater över så har jag ett recept på "tomatsallad" där man hackar gröna tomater och kokar i en lag.
Hoppas bara att jag hittar receptet....... Har inte gjort det på flera år.....
zonale9 augusti 2008
Tomatsås går att frysa för det har jag själv gjort. Något ovanligare men inte desto mindre god är denna: Tomatmarmelad med ingefära
asemarie9 augusti 2008
Vad trevligt, tomatmarmeladen ska jag genast prova och så hittade jag en chilisås här i matklubben, "lennali", som såg trevlig ut.
Gröna tomater har jag tänkt på det blir säkert ett gäng senare. Jag har aldrig ätit det men det låter skojigt. Kanske en association till den gamla filmen, Stekta gröna tomater?
Smulan, tomatsallader blir det varje måltid och ett gäng som slinker ner mellan måltiderna som godis.
Tack så länge
Åse-Marie
elisabethugo9 augusti 2008
Gröna tomater
var till bondens butik inhandlade marmelad av gröna tomater smaksatt med vanilj.
Provade därefter att göra marmelad själv.
har inget recept men använde syltsocker citron och vaniljstång.
Det vart jättegott.
ca709 augusti 2008
Inlagda gröna tomater är jättegott till en stekt köttbit! :p
BigganL9 augusti 2008
Jag hittade faktiskt receptet till dom gröna tomaterna, min moster gjorde det förr men det är nog mera "inlagda" som någon senast skrev. Jag lägger in det under Mina recept!
Vivoplena9 augusti 2008
Kolla på alternativ.nu, där kan du säkert hitta något roligt.
matagnes9 augusti 2008
pastasås på finhackade färska tomater är ju smaskens!!
igår lagade jag följande:
* grovrivna morötter, hackad knipplök och två vitlöksklyftor - fräs i lite olivolja i kastrull
* ha i finhackad tomat och en burk sojabönor
* koka upp tills tomaterna mjuknat och vattnat av sig lite
* ha i små bitar mozarella, typ tomatpuré (jag hade tomatpuré av soltorkade tomater), salt, peppar...
* slutligen: färsk basilika
* ät med pasta och riven parmesan
mmm... det blir krämigt och gott med mozarellan som får smälta. men man behöver eventuellt hälla av lite vätska, för att inte såsen ska bli för vattnig.
Mitt lilla växthus producerar nu härliga mogna tomater i en sådan takt att det inte går att äta alla.
Frysa in dem har jag lästa att man kan göra men det måste finnas massor med röror och inläggningar som går att spara i frys eller som konserv.
Har någon beprövade tips för hur tomaterna kan tas omhand?
Åse-Marie
Du kan göra goda sallader:P (Y)
Sök på Google på tomatsås t ex, går säkert att frysa in. Tomatsoppa kanske? Om du så småningom får gröna omogna tomater över så har jag ett recept på "tomatsallad" där man hackar gröna tomater och kokar i en lag.
Hoppas bara att jag hittar receptet....... Har inte gjort det på flera år.....
Tomatsås går att frysa för det har jag själv gjort. Något ovanligare men inte desto mindre god är denna:
Tomatmarmelad med ingefära
Vad trevligt, tomatmarmeladen ska jag genast prova och så hittade jag en chilisås här i matklubben, "lennali", som såg trevlig ut.
Gröna tomater har jag tänkt på det blir säkert ett gäng senare. Jag har aldrig ätit det men det låter skojigt. Kanske en association till den gamla filmen, Stekta gröna tomater?
Smulan, tomatsallader blir det varje måltid och ett gäng som slinker ner mellan måltiderna som godis.
Tack så länge
Åse-Marie
Gröna tomater
var till bondens butik inhandlade marmelad av gröna tomater smaksatt med vanilj.
Provade därefter att göra marmelad själv.
har inget recept men använde syltsocker citron och vaniljstång.
Det vart jättegott.
Inlagda gröna tomater är jättegott till en stekt köttbit! :p
Jag hittade faktiskt receptet till dom gröna tomaterna, min moster gjorde det förr men det är nog mera "inlagda" som någon senast skrev. Jag lägger in det under Mina recept!
Kolla på alternativ.nu, där kan du säkert hitta något roligt.
pastasås på finhackade färska tomater är ju smaskens!!
igår lagade jag följande:
* grovrivna morötter, hackad knipplök och två vitlöksklyftor - fräs i lite olivolja i kastrull
* ha i finhackad tomat och en burk sojabönor
* koka upp tills tomaterna mjuknat och vattnat av sig lite
* ha i små bitar mozarella, typ tomatpuré (jag hade tomatpuré av soltorkade tomater), salt, peppar...
* slutligen: färsk basilika
* ät med pasta och riven parmesan
mmm... det blir krämigt och gott med mozarellan som får smälta. men man behöver eventuellt hälla av lite vätska, för att inte såsen ska bli för vattnig.
Gott att tillaga av tomater
Oreganotomater
Syltade tomater