Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hur får man tonåringen att laga mat??????

 • Dintan 13 juli 2009

  Sonen, snart arton, lagar inte mat när han är hemma själv. Det blir nudlar och mikropizzor.

  Är det någon som har något bra förslag på hur jag ska få honom intresserad av att åtminstone laga mat åt sig själv?

  Ska jag ge honom en kokbok med enkla recept, ska jag "tvinga" honom att hjälpa till när jag lagar mat, eller??

 • sikaal 13 juli 2009

  Jag har aldrig haft det problemet, mina 2 gillade att laga mat i tonåren (och fortsatt), MEN jag har en gång köpt en kokbok med bara färsrecept till en konfirmand. Den blev populär!
  Tvinga någon går ju inte, antar jag. Det konstiga är ju att ungdomar inte tröttnar på denna torftiga snabbmat!
  Lycka till :D

 • Lennart_58 13 juli 2009

  Hello susanneedgren. :)
  Börja med att ta med honom till affären när du handlar. Prata om mat, försök få till en disskussion om olika rätter vad de är uppbyggda av. Ta enklare rätter i början. Säger sig väl självt, ha ha. Men, det kan vara svårt att väcka ett intresse. :Z Har han ngn tjej han vill bjuda på mat?(L) Å då ska det ju inte vara hämtpizza(N). det behöver ju inte vara flera rätter o levande ljus, men berätta gärna om det,:D, för det är trevligt. Säg att, tänk om mamma blir sjuk,:'(, o inte KAN, laga mat. Då vore det bra om DU kunde. Lirka, lura o skoja dig fram. Hoppas det går vägen. lennart.(Y)(Y)(Y)

 • lilas 13 juli 2009

  Min äldsta son är 14 år och har varit helt ointresserad av matlagning:(.Jag har infört ett schema hemma där han ska hjälpa till med en syssla om dagen, t.ex tömma diskmaskinen, handla, gå med hunden eller hjälpa till med matlagningen, annars blir det avdrag på veckopengen.
  I början tyckte han att det var pest, men nu går det på rutin(Y), och vad gäller matlagning så märks det att ju mer han lär sig, desto roligare tycker han att det är:).
  Detta funkar kanske inte för alla, men det har fungerat jättebra för oss!!
  Mvh Lilas.:)

 • anluk 13 juli 2009

  Kan bara gå till mig själv. Jag hatade att laga mat när jag bodde hemma och hade mamma tvingat mig hade jag nog hatat det även nu!!! Går absolut inte att tvinga på det det kommer...

 • Dintan 13 juli 2009

  Sonen hävdar att man dör inte om man lever på nudlar och mikropizzor några veckor.

  Svårt att säga emot :D

 • Erajscha 13 juli 2009

  Men varför har ni den maten hemma då? Handlar han sin egen mat?

 • Dintan 13 juli 2009

  Han kan handla själv.

  Sen är frågan ska han äta något alls eller bara chips eller något.

  Har stora funderingar på vad som är bäst och nyttigast.

 • Erajscha 13 juli 2009

  Jag förstår det. Om han köper skräpmat åt sig själv är det ju inget du kan göra så mycket åt men när ni handlar kan ni ju handla annan enkel mat som inte är fullt så onyttig.

 • Dintan 13 juli 2009

  Tyvärr svårt att slå enkelheten med att stoppa in en pizza i två minuter eller koka nudlar.
  Han är då långt från mig man kan komma. Ställer mig gärna och lagar mat i flera timmar men i hans fall pratar vi sekunder.

 • mattjejen 13 juli 2009

  Hej!

  Vet hur det är, jag har tre tonåringar hos mig två veckor i månaden.

  Jag försöker att dom ska bestämma mat å laga den varsin dag i veckan (L). Helst också följa med mig att handla men det beror på hur jag jobbar å när dom kan. Dom har bla lagat köttfärssås, korvstroganoff, currykyckling, fläskfilé med potatisgratäng (Y)... När dom lagar så finns jag i närheten om dom behöver hjälp eller fråga nåt.

  Och sen att dom kan hjälpa till när jag lagar mat också, så tror jag att dom får in en vana å vet hur man gör vissa saker när det gäller att laga mat...

  Då blir det lättare att dom lagar mat även när dom är själva. Men ibland finns det ju rester dom kan värma eller så kan dom laga lättare mat som korv eller färdiga köttbullar och makaroner.

  Börja med att han får laga enkel mat med inte allt för många ingredienser, man kan ju ta till kryddmixer till fisk, kyckling och köttfärs oxå. Sen kanske ni inte ska handla hem nudlar och mikropizzor. För då e det svårt att få dom att laga riktig mat.

  Hoppas det kommer gå bra att laga mat :)

 • Dintan 13 juli 2009

  Tyvärr kan han handla själv.

  Brukar försöka fixa "bättre" mat som han kan värma men dom räcker ju inte hela tiden.

 • Disen 14 juli 2009

  Tycker det låter som vilken tonåring som helst...
  Har inget mer knep än de andra. Låt han följa med att handla och va med vid matlagning.
  Men egentligen så är det nog så, att när en tonåring blir hungrig så ska det va mat på en gång, inte SEN utan NU och då är nudlar o micropizza bra ( enligt dom) Snabbt o lätt.
  Det är ju "jobbigt" att ta fram stekjärnet. Och planering! vad är det.

  Jag började med lite bättre "snabbmat" som köpt pytt, hambugare och kokt korv med bröd.
  Båda två (20 och 18 år) kan nu göra mat själva. Kanske inte så avancerade rätter men bättre än förr. Denna rätten gjorde min älsta när han var 18. Han kom på den själv.:)
  Snabba kycklingrätten

  När jag fyller år eller till julklapp så brukar jag önska mig en helkväll av grabbarna.
  Dom letar upp recept, handlar och tillagar något gott till mig. Hela kvällen blir jag uppassad med drink, tilltugg m.m medans dom tillsammans med "gubben" ( som är lika grön vid spisen som dom) tillagar en måltid. Många skratt brukar det bli och dom har väldig roligt i köket och jag är portad därifrån under hela kvällen. Dom får sköta sig själva, misslyckas som lyckas. Allt har inte varit gott under åren men vad gör det. Skoj har vi :p:D:D:D

 • popik 14 juli 2009

  Släng ut micron vetja, så är han tvungen att laga mat på spisen. :p:p:p

 • Dintan 14 juli 2009

  Nudlar kokas på spisen så han vet hur man sätter på den i alla fall :p

 • berggrenskan 14 juli 2009

  Mina två grabbar fick i uppdrag att laga söndagsmiddag var sin söndag, efter ett rullande schema. Det bara bestämde jag, dom hade ingen talan. Naturligtvis fanns jag med i bakgrunden som levade uppslagsbok och visade/talade om hur man gör.
  Grejen var att dom dels skulle hitta på vad vi skulle äta samt laga maten, och halvfabrikat var inte tillåtet.
  Det blev allt från falukorv och potatismos till tre-rätters med förrätt, varmrätt och efterrätt.
  Jag märker nu när dom flyttat hemifrån att dom inte känner sig helt vilsna i köket och det var det som var mitt mål.

 • Pinglan52 14 juli 2009

  Ja, ja, dom brukar ju inte svälta ihjäl iallafall. Min son är nu snart 31 och käkar fortfarande micropizza mm snabbmat. Hans två yngre systrar är däremot mkt intresserade av mat o bak och är duktiga vid spisen, jag har aldrig tvingat dom till köksgöra, men när de var små så hade vi en lista i köket där olika saker var värda olika mkt pengar t ex gå ut med hund 10 min= 2 kr, mocka åt hästarna=5 kr/häst, klippa gräsmattor=50 kr (tar ca 6-7 timmar att klippa allt), plocka i o ur diskmaskin=3 kr osv. Sonen jobbade med allt så fort det var tal om discohelg eller annat som kostade en del slantar! Våra barn fick inga veckopengar utan var tvungna att "jobba ihop" sina pengar. Nu när dom är vuxna pratar dom fortfarande om det här systemet och tycker att det var mycket bra!

 • The_mama97mia 14 juli 2009

  Skrivet av Pinglan52 den 14 jul 2009

  Ja, ja, dom brukar ju inte svälta ihjäl iallafall. Min son är nu snart 31 och käkar fortfarande micropizza mm snabbmat. Hans två yngre systrar är däremot mkt intresserade av mat o bak och är duktiga vid spisen, jag har aldrig tvingat dom till köksgöra, men när de var små så hade vi en lista i köket där olika saker var värda olika mkt pengar t ex gå ut med hund 10 min= 2 kr, mocka åt hästarna=5 kr/häst, klippa gräsmattor=50 kr (tar ca 6-7 timmar att klippa allt), plocka i o ur diskmaskin=3 kr osv. Sonen jobbade med allt så fort det var tal om discohelg eller annat som kostade en del slantar! Våra barn fick inga veckopengar utan var tvungna att "jobba ihop" sina pengar. Nu när dom är vuxna pratar dom fortfarande om det här systemet och tycker att det var mycket bra!


  Tack vad bra med konkret tips, vi har pratat om detta här.... Jag tycker att det hör till att man hjälps åt i en familj - jag är enastående morsa o tycker inte att det är rättvist att jag ska göra allt..... Mina barn är 12 och 9 år. Ska införa det!

 • redd 15 juli 2009

  Kan bara hålla med, var inte intresserad av matlagning när jag bodde hemma, krävdes 2-4år på pizza, hamburgare, snabbmakaroner, nudlar och div. annan snabbmat att hemlagat faktiskt skulle bli något exlusivt och gott, innan det var det snarast "skitmat" med brunsås och potatis. Tror att antalet gånger jag gjorde "riktig" mat innan jag var 20 kan räknas på händernas fingrar.

  Numera föröker jag göra så mycket som möjligt ifrån grunden, men hade nog aldrig hänt om jag tvingats laga mat själv.

  Bästa förslaget blir väll att be honom välja maten samtidigt förklara hur du gör den, samt få med honom till butiken och köpa råvaror, viktigaste är inte att kunna laga mat det är att ha ett hum om grunderna för att lyckas.

  Köpa, kött utan senor&fett.
  Spara skyn och gör sås på.
  Kryddning.
  Hur man kollar om potatis/ris/pasta/kött är klart.

  Resten ger sig när man väll börjar laga maten, tro mig.

 • bakamonkeyprincess 15 juli 2009

  Jag tror det har mycket med "tidsbrist" att göra. Att det alltid "tar så lång tid" att göra mat (egen erfarenhet :p).
  Håller med de andra som kommenterat, passa på på helgen när de inte har något att skynda sig till och välj något som går relativt snabbt. Koka potatis till eget mos och steka köttbullar?
  Sen finns det alltid värre, min lillasyster är så lat med maten att hon i början av Maj köpte 30 paket snabbnudlar, middagen fixad hahaha :p

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.