Ja som rubriken lyder hur förvara man bäst grönsaker?
Som det är nu lägger jag alltid allt i kylen men glömmer ofta bort det och tycker att jag inte riktigt vet hur jag ska förvara sakerna.
Morötter och potatis blir det massa vatten i påsen eller i lådan för mig jämnt och känns inte så trevliga efter det.
Så hur ska jag göra med grönsakerna?
Vilka ska helst ligga i kylen och vilka kan jag eventuellt ha framme. Helst i en öppen skål så jag ser dessa så man kommer ihåg att använda dem.
Det här är vad jag brukar ha hemma så det är det jag är intresserad av svar på:
Lök
Vitlök
Paprika
Gurka
Potatis
Morötter
Zucchini
Rotfrukter
Purjolök
Avokado (Fast dessa har jag i rumstemperatur så länge de är hårda)
Vit/rödkål
chrisq12 oktober 2010
(Y)lök vitlök torrt allt det andra i sval tomater rumstempratur
Ulrika9112 oktober 2010
Lök - rumsteperatur. Helt i ett mörkt skåp. Ej i stängd plastpåse.
Vitlök - se lök.
Paprika - i kylskåp (eller sådant "svalt" skåp som vissa har när de har tvådelat kylskåp.) Ej i (stängd) plastpåse.
Gurka - kylskåp.
Potatis - se lök.
Morötter - se paprika.
Zucchini - se paprika.
Rotfrukter - se paprika.
Purjolök - se paprika.
Avokado - rumstemperatur.
Vit/rödkål - se paprika.
Jag är ingen expert av något slag, men har aldrig haft några problem om jag gör såhär. Varför jag skriver "ej i stängd plastpåse" är för att om den är stängd så möglar det mycket snabbare.
Mistys12 oktober 2010
Försök komma ihåg hur affären förvarar sina grönsaker i butiken. Dom större affärerna iallafall följer rekomendationerna väldigt bra. Potatis mörkt och svalt, rumstemperatur går också om man inte har mängder. Morot, lök, tomater funkar också i rumstemperatur. Svamp däremot ska alltid förvaras kallt. I butikerna plockar man bort svampen från kyldisken och kör in i 8 gradigt kylrum över natten.
Så kika in i affären är mitt bästa tips :)
malinzko5 november 2010
Sen ett tips är att ställa mjölken (som oftast står i ögon höjd) längre ner i kylskåpet, och flytta upp grönsakerna. På så sett blir du påmind om dem varje gång du öppnar kylskåpet!
maxxess6 november 2010
Aldrig att jag skulle förvara en öppnad påse med morötter i rumstemp.. De blir mjuka på ett kick. Just morrötter är ganska knepiga att lagra.
De flesta moderna kylar har ett grönsaksfack längst ned. Där funkar det utmärkt med alla slags grönsaker så länge man inte innesluter dem i en tät påse, då blir det kondens och tråkigt i slutändan. Öppna ev. påsar ordentligt och prova förvaringen som kylen har för grönsaker är mitt tips.
MatAnders6 november 2010
Jag har läst att man kan stoppa ner mjuka morötter i isvatten ett tag så blir dom hårda och okey igen, någon som testat? Funkar tydligen även med sallad.
Mistys6 november 2010
Skrivet av MatAnders den 6 nov 2010
Jag har läst att man kan stoppa ner mjuka morötter i isvatten ett tag så blir dom hårda och okey igen, någon som testat? Funkar tydligen även med sallad.
Japp, funkar på kålrot och palsternacka också. Kan avslöja att så gör de flesta butiker för att kunna sälja sakerna längre. Dom torkar och blir skrumpna i diskarna. När dom sugit upp lite isvatten ser dom ut som färska igen. Lurendrejeri...........ja, dom håller ju inte lika länge hemma :s
thojo746 november 2010
Vi köpte nytt kylskåp då blev det en stor skillnad på hur länge grönsakerna höll.
Ja som rubriken lyder hur förvara man bäst grönsaker?
Som det är nu lägger jag alltid allt i kylen men glömmer ofta bort det och tycker att jag inte riktigt vet hur jag ska förvara sakerna.
Morötter och potatis blir det massa vatten i påsen eller i lådan för mig jämnt och känns inte så trevliga efter det.
Så hur ska jag göra med grönsakerna?
Vilka ska helst ligga i kylen och vilka kan jag eventuellt ha framme. Helst i en öppen skål så jag ser dessa så man kommer ihåg att använda dem.
Det här är vad jag brukar ha hemma så det är det jag är intresserad av svar på:
Lök
Vitlök
Paprika
Gurka
Potatis
Morötter
Zucchini
Rotfrukter
Purjolök
Avokado (Fast dessa har jag i rumstemperatur så länge de är hårda)
Vit/rödkål
(Y)lök vitlök torrt allt det andra i sval tomater rumstempratur
Lök - rumsteperatur. Helt i ett mörkt skåp. Ej i stängd plastpåse.
Vitlök - se lök.
Paprika - i kylskåp (eller sådant "svalt" skåp som vissa har när de har tvådelat kylskåp.) Ej i (stängd) plastpåse.
Gurka - kylskåp.
Potatis - se lök.
Morötter - se paprika.
Zucchini - se paprika.
Rotfrukter - se paprika.
Purjolök - se paprika.
Avokado - rumstemperatur.
Vit/rödkål - se paprika.
Jag är ingen expert av något slag, men har aldrig haft några problem om jag gör såhär. Varför jag skriver "ej i stängd plastpåse" är för att om den är stängd så möglar det mycket snabbare.
Försök komma ihåg hur affären förvarar sina grönsaker i butiken. Dom större affärerna iallafall följer rekomendationerna väldigt bra. Potatis mörkt och svalt, rumstemperatur går också om man inte har mängder. Morot, lök, tomater funkar också i rumstemperatur. Svamp däremot ska alltid förvaras kallt. I butikerna plockar man bort svampen från kyldisken och kör in i 8 gradigt kylrum över natten.
Så kika in i affären är mitt bästa tips :)
Sen ett tips är att ställa mjölken (som oftast står i ögon höjd) längre ner i kylskåpet, och flytta upp grönsakerna. På så sett blir du påmind om dem varje gång du öppnar kylskåpet!
Aldrig att jag skulle förvara en öppnad påse med morötter i rumstemp.. De blir mjuka på ett kick. Just morrötter är ganska knepiga att lagra.
De flesta moderna kylar har ett grönsaksfack längst ned. Där funkar det utmärkt med alla slags grönsaker så länge man inte innesluter dem i en tät påse, då blir det kondens och tråkigt i slutändan. Öppna ev. påsar ordentligt och prova förvaringen som kylen har för grönsaker är mitt tips.
Jag har läst att man kan stoppa ner mjuka morötter i isvatten ett tag så blir dom hårda och okey igen, någon som testat? Funkar tydligen även med sallad.
Jag har läst att man kan stoppa ner mjuka morötter i isvatten ett tag så blir dom hårda och okey igen, någon som testat? Funkar tydligen även med sallad.
Japp, funkar på kålrot och palsternacka också. Kan avslöja att så gör de flesta butiker för att kunna sälja sakerna längre. Dom torkar och blir skrumpna i diskarna. När dom sugit upp lite isvatten ser dom ut som färska igen. Lurendrejeri...........ja, dom håller ju inte lika länge hemma :s
Vi köpte nytt kylskåp då blev det en stor skillnad på hur länge grönsakerna höll.