Jag har fått tag på 1,4 kg benfri ekologisk lammstek och har aldrig lagat lamm förut så jag tänkte kolla här vad man bör tänka på.
Ska man ta bort rutnätsnöret som är bundet omkring det i förpackningen?
Bör man skära bort lite fett eller låter man den vara som den är?
Vilken innertemperatur tycker ni är bäst om man inte vill ha den jätterå, men inte för genomstekt heller?
Tack på förhand!
Glad påsk!
MammaModesty9 april 2009
Hejsan....
så här gör jag med benfri lammstek... det är super gott... saftigt o smälter i munnen... (Y)
Jag föredrar Fläskkarré på Påsken. Den blir saftigare och går ej att misslyckas med .
Gnurf9 april 2009
Prova kör den i 300graders ugnsvärme i 8 timmar...nog fan går det att misslyckas!! :p Skål på dig jimboz...ta det lugnt med alla haggorna....(Y)
Skrivet av jimboz den 9 apr 2009
Jag föredrar Fläskkarré på Påsken. Den blir saftigare och går ej att misslyckas med .
poffa9 april 2009
Skrivet av Gnurf den 9 apr 2009
Prova kör den i 300graders ugnsvärme i 8 timmar...nog fan går det att misslyckas!! :p Skål på dig jimboz...ta det lugnt med alla haggorna....(Y)
Skrivet av jimboz den 9 apr 2009
Jag föredrar Fläskkarré på Påsken. Den blir saftigare och går ej att misslyckas med .
He he.. humor! :p
Men nu ska vi vara seriösa.
Behåll nätet på så blir formen på steken jämnare och resultatet jämnare, som någon sa ovan.
Sedan är det bara att tillaga den som en vanlig stek.
Är det extremt mycket fett så skär man av lite och snittar det så att det inte drar ihop sig. I det här fallet där den redan är nätat kan det bli jobbigt att dra på nätet igen. He he..
Så vi får utgå att den redan är förberedd.
Använd en terometer
Kör upp den till 65 grader, så blir den nog hekt ok utan att bli för torr. Dock är det viktigt att termometern verkligen sitter i mitten.
Tillaga den på lite lägre värme så blir den saftigare. Tar dock längre tid men det är i detta fall termometern som styr det hela.
Du kan även linda in den i aluminiumfolie, alternativt pröva en stekpåse. det brukar ge bra resultat. Då slipper du ösa så mycket. (Y)
Kan tillägga att om steken körs i påse eller liknade blir den lite mer av kokt karaktär.
Att försteka den i pannan kan ge den lite mer stekyta.
Eller rosta den på hög värme i början och sedan sänka värmen.
Tja, det finns många varianter man kan laborera med.
Hoppas du fick lite intressanta tips.
The_mama97mia9 april 2009
Ngn som tillagat lammstek som tjälknöl????
The_mama97mia9 april 2009
Svarar mig själv här, ska testa detta idag
Ur PAUL SVENSSONS PÅSKMENY (svt.se)
Tjälknöl på lammstek smörrebröd med pickles och rostad lök
Lammstek med ben(fryst) 1 st
Rosmarin 2 kvistar
Citron 1 st
Svartpeppar ½ msk
Rimnings lag 5 liter
Purjolök ½ st
Cornichon, syltlök 2 dl
Isbergssallad ½ st
Äggula 2 st
Vinäger 1 msk
Dijonsenap ½ msk
Rapsolja 1-2 dl
salt
rostad lök 2 msk
Fullkornsbröd 8 skivor
(lergryta tillräckligt stor för steken)
Rimlag
Vatten 1 liter
Salt 2 msk
Socker 2,5 msk
Lagerblad 3 st
Enbär 5 st
Vitlök 2 klyftor
Timjan 5 kvistar(klippta)
Skär purjolök tunt och blanda med finskuren rosmarin och citronskal. Krossa svartpeppar. Gnid in kryddor och om möjligt snitta och stick i örter. Lägg steken i en lergryta eller linda in i aluminiumfolie. Baka på eftervärme i stenugn/ugn(70 c, ca.8 h) över natten. Tag ut och lägg i rimlag. Skiva tunt vid servering.
Grovhacka gurkor och lökar. Vispa äggula, vinäger och senap. Tillsätt olja och smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda med avrunna grönsaker , finskuren sallad och servera på rostat bondbröd med tunna skivor lamm och rostad lök.
anluk9 april 2009
Själv ska jag laga lamm för första gången imorron även om jag inte sagt till barnen att det är lamm....... Ja ja tack för alla tipsen iallafall. Ska bli interessant. Själv gillar jag ju lamm men har som sagt aldrig tillagat det själv tidigare. Glad påsk på er alla förresten!!!(Y)(L)
lingonsmarr9 april 2009
Tack för alla råd och tips! Nu känner jag mig lite mer modig inför uppgiften och har efter timmar av matsurfande bestämt mig för http://www.matklubben.se/recept/lammstek_med_rosmarinhonung_35658.html
Till detta ugnsbakade potatishalvor och haricots verts med lite citronsmör kanske.
Ville inte ha någon gräddig sås till eftersom efterätten (fryst chokladterrine )innehåller totalt 720 gram choklad och fyra deciliter grädde...
Hej!
Jag har fått tag på 1,4 kg benfri ekologisk lammstek och har aldrig lagat lamm förut så jag tänkte kolla här vad man bör tänka på.
Ska man ta bort rutnätsnöret som är bundet omkring det i förpackningen?
Bör man skära bort lite fett eller låter man den vara som den är?
Vilken innertemperatur tycker ni är bäst om man inte vill ha den jätterå, men inte för genomstekt heller?
Tack på förhand!
Glad påsk!
Hejsan....
så här gör jag med benfri lammstek... det är super gott... saftigt o smälter i munnen... (Y)
Lammstek provencale med rostad färskpotatis och gräddig sås
:DHej! Här kommer ett underbart recept på lammstek. Ta inte bort nätet fören den är klar, den håller formen då.(Y)
Honungslamm med rödvinssås
Lycka till(Y)
Jag föredrar Fläskkarré på Påsken. Den blir saftigare och går ej att misslyckas med .
Prova kör den i 300graders ugnsvärme i 8 timmar...nog fan går det att misslyckas!! :p Skål på dig jimboz...ta det lugnt med alla haggorna....(Y)
Jag föredrar Fläskkarré på Påsken. Den blir saftigare och går ej att misslyckas med .
Prova kör den i 300graders ugnsvärme i 8 timmar...nog fan går det att misslyckas!! :p Skål på dig jimboz...ta det lugnt med alla haggorna....(Y)
Jag föredrar Fläskkarré på Påsken. Den blir saftigare och går ej att misslyckas med .
He he.. humor! :p
Men nu ska vi vara seriösa.
Behåll nätet på så blir formen på steken jämnare och resultatet jämnare, som någon sa ovan.
Sedan är det bara att tillaga den som en vanlig stek.
Är det extremt mycket fett så skär man av lite och snittar det så att det inte drar ihop sig. I det här fallet där den redan är nätat kan det bli jobbigt att dra på nätet igen. He he..
Så vi får utgå att den redan är förberedd.
Använd en terometer
Kör upp den till 65 grader, så blir den nog hekt ok utan att bli för torr. Dock är det viktigt att termometern verkligen sitter i mitten.
Tillaga den på lite lägre värme så blir den saftigare. Tar dock längre tid men det är i detta fall termometern som styr det hela.
Du kan även linda in den i aluminiumfolie, alternativt pröva en stekpåse. det brukar ge bra resultat. Då slipper du ösa så mycket. (Y)
Kan tillägga att om steken körs i påse eller liknade blir den lite mer av kokt karaktär.
Att försteka den i pannan kan ge den lite mer stekyta.
Eller rosta den på hög värme i början och sedan sänka värmen.
Tja, det finns många varianter man kan laborera med.
Hoppas du fick lite intressanta tips.
Ngn som tillagat lammstek som tjälknöl????
Svarar mig själv här, ska testa detta idag
Ur PAUL SVENSSONS PÅSKMENY (svt.se)
Tjälknöl på lammstek smörrebröd med pickles och rostad lök
Lammstek med ben(fryst) 1 st
Rosmarin 2 kvistar
Citron 1 st
Svartpeppar ½ msk
Rimnings lag 5 liter
Purjolök ½ st
Cornichon, syltlök 2 dl
Isbergssallad ½ st
Äggula 2 st
Vinäger 1 msk
Dijonsenap ½ msk
Rapsolja 1-2 dl
salt
rostad lök 2 msk
Fullkornsbröd 8 skivor
(lergryta tillräckligt stor för steken)
Rimlag
Vatten 1 liter
Salt 2 msk
Socker 2,5 msk
Lagerblad 3 st
Enbär 5 st
Vitlök 2 klyftor
Timjan 5 kvistar(klippta)
Skär purjolök tunt och blanda med finskuren rosmarin och citronskal. Krossa svartpeppar. Gnid in kryddor och om möjligt snitta och stick i örter. Lägg steken i en lergryta eller linda in i aluminiumfolie. Baka på eftervärme i stenugn/ugn(70 c, ca.8 h) över natten. Tag ut och lägg i rimlag. Skiva tunt vid servering.
Grovhacka gurkor och lökar. Vispa äggula, vinäger och senap. Tillsätt olja och smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda med avrunna grönsaker , finskuren sallad och servera på rostat bondbröd med tunna skivor lamm och rostad lök.
Själv ska jag laga lamm för första gången imorron även om jag inte sagt till barnen att det är lamm....... Ja ja tack för alla tipsen iallafall. Ska bli interessant. Själv gillar jag ju lamm men har som sagt aldrig tillagat det själv tidigare. Glad påsk på er alla förresten!!!(Y)(L)
Tack för alla råd och tips! Nu känner jag mig lite mer modig inför uppgiften och har efter timmar av matsurfande bestämt mig för http://www.matklubben.se/recept/lammstek_med_rosmarinhonung_35658.html
Till detta ugnsbakade potatishalvor och haricots verts med lite citronsmör kanske.
Ville inte ha någon gräddig sås till eftersom efterätten (fryst chokladterrine )innehåller totalt 720 gram choklad och fyra deciliter grädde...