Är det någon som kan tipsa mig om hur man kan göra messmör själv. Skall åka till Peru för en längre tid och kommer därb att ha tillgång till färsk mjölk. Och är det nått som jag och min familj kommer att sakna är det messmör.
5 juni 2001
Man ska inte ta bort vasslan. Det är den man gör messmör och mesost av. Den får dock inte vara syrad. Koka vasslan i enstor järngryta under omrörning tills det mesta vattnet kokat bort. Det är ett drygt jobb som tar lång tid och det blir inte särskilt mycket mese. Man kan sitta bredvid spisen och läsa en bok samtidigt som man rör. Ju högre värme man har desto brunare blir mesen. Den ska ha samma konsistens som slät, lite lös gröt när man tar av den från värmen och ställer på kylning. Om man inte vill ha kristaller i messmöret måste den stå i antingen total stillhet eller ständig omrörning under kylningen. Man kan ju välja vilket man har tid med.
Är det någon som kan tipsa mig om hur man kan göra messmör själv. Skall åka till Peru för en längre tid och kommer därb att ha tillgång till färsk mjölk. Och är det nått som jag och min familj kommer att sakna är det messmör.
Man ska inte ta bort vasslan. Det är den man gör messmör och mesost av. Den får dock inte vara syrad. Koka vasslan i enstor järngryta under omrörning tills det mesta vattnet kokat bort. Det är ett drygt jobb som tar lång tid och det blir inte särskilt mycket mese. Man kan sitta bredvid spisen och läsa en bok samtidigt som man rör. Ju högre värme man har desto brunare blir mesen. Den ska ha samma konsistens som slät, lite lös gröt när man tar av den från värmen och ställer på kylning. Om man inte vill ha kristaller i messmöret måste den stå i antingen total stillhet eller ständig omrörning under kylningen. Man kan ju välja vilket man har tid med.