Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Innanlår på Älg

  • daja 29 november 2007

    :oÄr det någon som har ett bra tips på vad jag skulle kunna göra av innanlår på Älg ???

  • 29 november 2007

    Jägargryta med svamp
    Portioner: 6
    1,25 kg grytbitar av vilt tex älg, rådjur
    matfett
    salt
    svartpeppar
    2 tsk paprikapulver
    1 lagerblad
    5 enbär
    3 msk vetemjöl (ca)
    3 dl rött vin
    1/4 dl konc viltfond (på flaska)
    4 gula lökar
    1 stor paprika
    400 g kantareller (eller annan svamp)
    2 dl vispgrädde
    2-3 msk tomatpuré
    lite soja
    Gör så här
    Bryn köttet i omgångar i en panna med matfett. Lägg efter hand över köttet i en gryta. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och lagerblad. Krossa enbären och tillsätt dem. Pudra över vetemjölet och vänd runt i grytan.
    Häll i vinet och viltfonden, späd med vattnet. Koka sakta under lock.
    Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och tärna paprikan. Bryn detta. Lägg det i grytan efter 20-30 minuters kokning. Fortsätt koka tills köttet känns riktigt mört - ofta lite längre än man tror. Det är ingen tillfällighet att grytor blir ännu godare när man värmer upp dem en gång till.
    Bryn svampen och lägg hälften i grytan. Låt den koka med en stund. Spar resten till garnering.Ta upp köttet och håll det varmt.
    Späd såsen med grädden. Rör ner tomatpuré och smaka av såsen med lite soja. Låt den koka ihop utan lock i ca 20 minuter och slå den sedan över köttet.
    Servera med kokt eller pressad potatis.



    Älggryta med trattkantareller
    Portioner: 4
    600 g grytbitar av älg
    2 msk rapsolja
    2 gula lökar i bitar 2x2 cm
    2 skalade morötter i stavar
    200 g skalade rotselleri i bitar
    2 vitlöksklyftor
    2 msk tomatpuré
    3 msk flytande viltfond
    3 msk koncentrerad äppeljuice
    ca 1 l vatten
    20 g torkade trattkantareller eller 200 g färska
    1 tsk timjan
    1 tsk rosmarin
    2 lagerblad
    1 msk majsstärkelse
    salt och peppar
    Gör så här
    1. Bryn grytbitarna i olja. Tillsätt lök, morötter och rotselleri och låt de få färg. Tillsätt pressad vitlök och tomatpuré och fräs med någon minut. Tillsätt viltfond, äppeljuice och vatten så att det täcker köttet. Lägg i trattkantareller, timjan, rosmarin och lagerblad. Låt det koka sakta i 1-2 timmar, tills köttet är mört (eller längre, beroende på köttets kvalitet) Skumma av fett och slaggprodukter.
    2. Red grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
    3. Servera älggrytan med potatispuré och lingon.


    Älggryta med rötter
    Portioner: 4
    1 1/2kg älgkött med ben
    2 msk margarin eller smör
    1-2 gula lökar
    200-300 g trattkantareller
    1 klyfta vitkål, ca 350 g
    1 palsternacka
    2-3 dl kött- eller viltbuljong (tärning eller fond+vatten)
    5-6 kryddpepparkorn
    5-6 svartpepparkorn
    1 lagerblad
    1 tsk salt
    1/2 knippa persilja
    Gör så här
    Skär köttet Skär köttet i bitar. Hetta upp matfettet i en stekgryta. När det är ljusgult och slutat skumma läggs köttet ner i omgångar och brynes runt om. Ta upp köttet så länge. Skala och skär löken i klyftor. Fräs lök och trattkantareller i grytan. Skölj och strimla vitkålen. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar. Låt rotsakerna fräsa med lök och svamp någon min. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll över buljongen. Krydda och låt grytan småputtra under lock ca 45 min. Smaka av med salt. Strössla rikligt med hackad persilja över.
    Servera grytan med kokt potatis och ett lantbröd.



    Älgskavsgratäng
    Det här behövs för ca 4 port:
    •2 gula hackade lökar
    •2 paket älgskav
    •2 msk smör
    •1 krm svartpeppar
    •1 tsk salt
    •2-3 dl matlagningsgrädde
    •2-3 msk senap
    •4 port potatismos, hemlagat eller av pulver
    •Ugn: 250°
    •1. Bryn löken mjuk. Bryn sedan älgskavet under omrörning. Krydda och blanda ner grädde och senap. Låt det puttra några minuter.
    •2. Klicka eller spritsa potatismoset runt kanten på ett smort ugnssäkert fat. Lägg köttstuvningen i mitten.
    •3. Strö över ost och gratinera ca 10 minuter eller tills rätten är genomvarm och fått fin färg. Servera med lingon, gurka och en sallad.



    Bräserad älgstek med rostade rotfrukter
    Det här behövs till 6-8 port:
    •ca 1,2 kg älgstek
    •2 msk smör
    •2 tsk salt
    •2 krm svartpeppar, nymald
    •1 kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
    •2 kvistar timjan eller 2 tsk torkad
    •70 g bacontärningar
    •1 morot, i bitar
    •1 gul lök, i klyftor
    •2 dl vatten
    •1 mörk oxbuljongtärning
    •Sås:
    •ca 4 dl sky
    1 dl vatten
    •3 msk vetemjöl
    1 1/2 dl grädde
    •2 msk torr sherry
    •1/2 dl röd vinbärsgelé
    •salt, svartpeppar
    ev 1 tsk soja
    •Svamptillbehör:
    •70 g bacontärningar, stekta
    •200 g champinjoner eller kantareller
    •2 msk smör
    200 g haricots verts
    •Rotfrukter:
    •1/2 kålrot, i stavar
    •4 morötter, i bitar
    4 palsternackor, i bitar
    •1 kg små delikatesspotatisar
    •10 steklökar, skalade
    •2 msk rapsolja
    •1 msk flingsalt
    2 krm svartpeppar
    •2 kvistar rosmarin
    •Ugn: 225º
    •1. Halvtina köttet om det är fruset. Torka av ytan på köttet med hushållspapper. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta.
    •2. Salta och krydda köttet med peppar, rosmarin och timjan. Låt bacontärningarna steka med i grytan tillsammans med morot och lök.
    •3. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt steken bräsera (koka färdigt) under lock tills innertemperaturen i köttet är 75°. (Det tar ca 1 1/4-2 timmar, beroende på hur mört köttet är. Stick in en köttermometer efter halva tiden.) Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
    •4. Sila skyn och mät upp den. Koka upp den under omrörning tillsammans med redningen av vatten och vetemjöl. Späd med grädde och smaksätt med sherry och vinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar och eventuellt soja. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning.
    •5. Stek bacon och delade champinjoner i en stekpanna, ca 5 minuter. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 4 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag och blanda sedan med champinjoner och bacon. Lägg upp på serveringsfatet tillsammans med steken.
    •6. Ansa, skala och dela rotfrukterna. Skrubba potatisen ren. Lägg allt i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan och rör om med händerna så att alla bitar blir oljade. Salta, peppra och krydda med rosmarin. Stek i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Rör om en gång under tiden. Servera steken med sås, vinbärsgelé, de rostade rotfrukterna och svamptillbehör.



    Gryta på älgkött och stark korv
    Portioner: 4
    600 g grytbitar av älg
    250 g rimmat sidfläsk
    3 msk olja
    5 schalottenlökar
    2 vitlöksklyftor
    3 små morötter
    2 stjälkar blekselleri
    7 dl köttbuljong
    1/2 dl balsamvinäger
    300 g kryddig korv i skivor (kabanoss eller chorizo)
    6 soltorkade tomater
    2 lagerblad
    2 msk färsk salvia, hackad
    1 tsk sambal oelek
    1 burk stora vita bönor (400 g)
    salt och peppar
    Gör så här
    1. Skär köttet i bitar samt strimla sidfläsket.
    2. Bryn kött och fläsk i omgångar i en stor gryta eller kastrull med olja på hög värme.
    3. Skala och hacka löken, skala och skiva morot och blekselleri.
    4. Sänk värmen på köttet och tillsätt lök, vitlök, morötter och blekselleri. Fortsätt att fräsa i ca 5 minuter.
    5. Skiva korven samt strimla soltorkade tomater.
    6. Tillsätt buljong, vinäger, korv och soltorkade tomater i grytan. Låt sakta koka upp. Skumma väl och tillsätt lagerblad, salvia och sambal oelek. Låt sjuda under lock ca 1 timme eller tills köttet är mört.
    7. Låt bönorna rinna av och skölj dem. Tillsätt dem i grytan och smaka av med salt och peppar, gärna från kvarnen.




    Skogshuggargryta
    4-6 port
    400 g ren- eller älgfärs
    1 stor gul lök
    2 msk flytande matfett
    300 g färska champinjoner
    2 dl vatten
    1 msk Knorr konc flytande Oxbuljong
    2 morötter, skurna i sneda bitar.
    4 dl potatis, tärnad
    1 dl matlagningsgrädde
    1 tsk kinesisk soja
    ½ dl crème fraiche
    1 tsk salt
    2 krm Knorr Svartpeppar, malen
    3/4 tsk Knorr Timjan
    1 krm Knorr Rosmarin
    1. Skala och hacka löken grovt.
    2. Bryn färs och lök i matfettet i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
    3. Dela champinjonerna i fjärdedelar och bryn dem i matfett. Blanda ner dem i grytan. Späd med vatten och buljong.
    4. Tillsätt grädde, soja och crème fraiche, salt och peppar och smulad timjan och rosmarin. Blanda ner morötter och potatis. Låt grytan koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter.
    5. Smaka av grytan med ev. salt och mer kryddor. Servera med en fräsch sallad och bröd.

  • ikah 2 januari 2008

    I somras så provade vi att grilla älgbiffar och det blev jättegott.
    Skar köttet till biffar och lade dem i marinad gjort på Kaj P Orginal, timjan och
    grovmalen svartpeppar. Fick ligga en dag i marinaden och sen var det bara att grilla.

  • Okänd 2 januari 2008

    Tillaga i stekpåse,blir saftigt och gott.Krydda in den mycket eller marinera den innan.

  • spunktrolla 5 maj 2012

    Gör en saftig å god rostbiff!Ingredienser
    1 kg innanlår av älgkalv
    10 enbär
    4 vitlöksklyftor
    Rökigt flingsalt (Maldon‘s använder jag)
    2-3 msk bruna senapsfrö
    2-3 msk gula senapsfrö
    Svartpeppar
    Rosmarin
    Smör



    Instruktioner
    Hacka rosmarin och enbär. Skala vitlök och pressa. Rör samman det hela med senapsfrön. Sätt åt sidan.
    Stek den rumstempererade köttbiten i smör samt salta och peppra efter att den tagits ur pannan. Använd lite mer salt än vanligt. Rulla köttbiten i kryddblandningen.
    Lägg köttbiten i en ugnssäker form sätt i 170 gradig ugn och kör det hela tills innertemperaturen är 55 grader. Rulla in i aluminiumfolie tillsammans med de kryddor som lossnat under tiden i ugnen. Låt det hela kallna och sätt därefter in det hela i kylen över natten.



    Tillbehör
    Det ”gamla vanliga” eller inget alls. Bara att smaska i sig.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.