Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Istället för vitlök?????

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Jag är tyvärr allergisk mot vitlök men vill kunna laga mat för mina gäster men likvärdig smak. Vet någon vad jag kan använda för krydda i stället? Det finns ju vitlök i var och annat recept nu för tiden för att inte tala om hel och halvfabrikat.
  Tack på förhand:o:'(

 • Gnurf 5 mars 2009

  Andra typer av lök är du alltså inte allergisk mot!?? Schalottenlök eller Silverlök eller Gräslök eller vanligt Lökpulver är min omedelbara tanke...annars hittade jag detta:

  http://www.menyse.com/action/subProductGroup?productGroupId3=11793

  Fråga mig inte var man får tag på det :o Antagligen vet dina gäster om din allergi, vitlök är inget måste i Matlagning (annat än för mig personligen då :)) och möjligheterna att använda andra kryddor är oändliga....(Y)

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Tack för ditt tips!
  Jag tål och älskar all annan lök. Jag har hoppat över vitöken hittills men vissa en del rätter kräver nästan vitlök så det vore kul att hitta en ersättare.
  Jag såg just idag ett mat program om Ramslök men det framgick inte att det kunde användas som ersättning ,Det ska bli roligt att prova bara man får tag i den.... ska på spaning i stadens affärer.

  Tack:D

 • Gnurf 5 mars 2009

  Mmm...samma här...älskar lök, vet inte om det är därför jag nästan aldrig är sjuk!?? Drar i mig 2-3 lökar per dag...men det får du inte skvallra åt nån....:)

 • Kicki8 5 mars 2009

  Det finns gräslök med vitlökssmak, har inte sett den i livsmedelsbutikerna.
  Jag har bara sett den i fröpåsar (att så själv) och som liten planta på en plantskola.
  Har inte smakat den själv men det kan kanske vara ett alternativ om du tål gräslök.

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Tack för ditt tips det är verkar intressant ska prova om och när jag hittar den. Jag äter och tål annan lök än just vitlök så det ska bli kul att testa nya varianter med.(Y)
  Tack

 • festmaten 5 mars 2009

  Skrivet av Kicki8 den 5 mar 2009

  Det finns gräslök med vitlökssmak, har inte sett den i livsmedelsbutikerna.
  Jag har bara sett den i fröpåsar (att så själv) och som liten planta på en plantskola.
  Har inte smakat den själv men det kan kanske vara ett alternativ om du tål gräslök.


  Växten heter Kinesisk gräslök. Jag har en planta i trädgården, blir fina vita blommor på den. Och god är den också!

 • The_mama97mia 5 mars 2009

  Tål du "förstörd" vitlök? TYp vitlöksgranulat?
  Tänker att en del som är allergisk mot potatis eller äpple ändå kan äta om det är behandlat på nåt sätt... hmmm... Så trist att vara allergisk mot en medicinal och krydd-växt just som vitlöken...
  Själ allergisk mot hundar o hästar - men jag behöver ju inte äta dom haha.

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Nej jag tål ingen sorts vitlöks preparat eller vitlöksklyftor och liknande, Min mat glada familj (mor och syster) trodde mej inte förr så dom försökte "lura" mej inte av elakhet men ändå?! det var inte så vanligt för så där 15-20 år sedan Men jag känner smaken direkt som en konstig hinna i gommen och blir illa mående när jag ändå får i mej det.Nu vet jag flera som har samma problem men förr trodde alla att det var för den äckliga luktens skull.
  Det tråkiga är att på restaurang och överallt lagas det mat med vitlök i även mat som man tycker att det inte passar i, det har blivit en trend. Utomlands är det heller inte lätt att undvika men det kan jag förstå. Jag tycker inte det är gott heller så det är ingen förlust.
  Och för dej är verkligen tur att du slipper käka häst och hund Haha:p :D

 • Gnurf 5 mars 2009

  Vadå Mia...får du utslag av att äta Hamburgerkött!?? :p Ja, tacka vet jag en riktigt krämig gräddig Potatisgratäng med 3-4 vitlöksklyftor...det får bli till Påsk...man kan ju inte dieta hur länge som helst utan andningshål....:)

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Smaska på till påsk Gnurf ! Välbekomme!
  Tanken om hästkött slog mej, vi äter mer sådant än vad vi tror En hel del av den tex oxfilé vi äter är många gånger just häst (nu får jag halva Sverige på mej) var tar annars alla slaktade hästar vägen.Jag har ju inget belägg för min tes men självklart slängs inte det
  .Det är bara i just hamburgerkött som det är accepterat annars är det tabu.
  Själv har jag smakat rökt bäver och det var mycket gott, lite grovt men gott.
  Fast Mia klarar nog mackan med hamburgerkött utan däppt däsa och prickar.:p

 • Gnurf 5 mars 2009

  Oj...är det verkligen så...Oxfilén är Hästfilé!?? :o Nu ska Vi hålla alla tankar borta från Påskens frestelser....annars blir det 5 extratunga veckor framöver...:p

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Inte alla filé så klart men visst förekommer det tror jag helt klart, vi äter ju inte hur mycket hamburgerkött som helst, men det är min teori....?! Har någon annan smakat och ätit något ovanligt , det vore kul att höra om det i så fall.

 • farmoringer 5 mars 2009

  Jag åt ju hästfilé till nyår och det var supergott. Mycket billigare än oxfilé dessutom..

 • najtantajtan 5 mars 2009

  Jag har ätit det med och vist var det gott; lite sötaktigare kanske och grövre fibrer annars inte så stor skillnad.
  :pKrydda inte med vitlök bara

 • BitteWien 12 mars 2009

  Hej,
  jag tål inte heller vitlök men älskar annan lök som Du), men det är inget problem. Bor utomlands men ännu har ingen klagat på min mat ( har mycket gäster), jag använder mer andra kryddor istället. Stå på Dig och fråga alltid på restauranger om det finns vitlöke i maträtten, oftast går det att få maten utan även när man går ut, det beror på vad man beställer, färskt tillagat eller s.k. färdigmat

 • najtantajtan 12 mars 2009

  Ja man får fråga hela tiden. Den ultimata utmaningen blir nu i april när jag ska åka till Neapel i Italien (lite av vitlökens hemland):'(. jag har lärt mej det italienska ordet för vitlök och det är Aglio, bra namn tycker jag, påminner om engelskans ugly = ful , haha. Annars får jag väl leva på frukt och desserter där stoppar dom nog inte i vitlök i allafall:)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.