Har stött på "kalvfond" i många recept. jag undrar varför man ska tillsätta det, samt hur det ser ut i affären (flytande? fast form?).
Är verkligen en novis i köket, men sugen på att lära mig mer.
(H)
monel19 mars 2008
Man kan använda det istället för buljong. Finns i flytande form i flaska.
Lotten_J19 mars 2008
Man använder det som smakförhöjare i t.ex.soppor och grytor. Jag brukar inte utesluta själva buljongtärningen i mina grytor utan skvätta i kalvfond för att höja smaken ytterligare. Måste ärligt säga att så ofta använder jag inte kalvfond utan anv ofta andra kryddor. Fond finns ju i flera olika smaker såsom hummerfond, fiskfond osv.....Bruna små glasflaskor i butikshyllan!
monac19 mars 2008
fond innehåller heller inte härdade fetter vilket tärningar av buljong gör(i de allra flesta fall)
kalv eller ox fond,viltfond till kötträtter...sedan har du ju grönsaks& kycklingfond som funkar till allt det andra, samt hummer & fisk som Lotten nämde tidigare.:)för fisk & skaldjur.
GodareMat19 mars 2008
Ett litet tillägg till ovanstående inlägg, fond kokas bäst själv och fryses sedan in i isbitspåsar för enklare portionering och längre hållbarhet. I min kokbok finns recept på flera olika fonder, bland annat just kalvfond...
När man själv gör sin fond undviker man alla tillsatser inklusive konserveringsmedel och liknande...
monac19 mars 2008
nja....det kan tänkas kännas som lite överkurs. Men håller med dig att visst vore det skönt att slippa alla tillsattser! men jätte bra såklart med dina fond-recept!!!:)
Lilljeppe19 mars 2008
Jag använder kalvfond väldigt ofta. Det förhöjer smaken väldigt mycket och det blir så himla gott när man har i en skvätt i grytor m.m.
Jag testade kalvfond för 10 år sedan, och sen den dagen är jag helt fast:p
Ingvor19 mars 2008
Kalv fond är toppen brukar smaksätta mina köttbullar med det.
Eller hälla i en skvätt om jag har frysta, vid upptining:)
MatAnders19 mars 2008
Ja den använder jag också ofta gott till allt...
zonale19 mars 2008
Tack Ingvor för tipset att tillsätta kalvfond till köttbullssmeten! Ska testa nästa gång:)
Har stött på "kalvfond" i många recept. jag undrar varför man ska tillsätta det, samt hur det ser ut i affären (flytande? fast form?).
Är verkligen en novis i köket, men sugen på att lära mig mer.
(H)
Man kan använda det istället för buljong. Finns i flytande form i flaska.
Man använder det som smakförhöjare i t.ex.soppor och grytor. Jag brukar inte utesluta själva buljongtärningen i mina grytor utan skvätta i kalvfond för att höja smaken ytterligare. Måste ärligt säga att så ofta använder jag inte kalvfond utan anv ofta andra kryddor. Fond finns ju i flera olika smaker såsom hummerfond, fiskfond osv.....Bruna små glasflaskor i butikshyllan!
fond innehåller heller inte härdade fetter vilket tärningar av buljong gör(i de allra flesta fall)
kalv eller ox fond,viltfond till kötträtter...sedan har du ju grönsaks& kycklingfond som funkar till allt det andra, samt hummer & fisk som Lotten nämde tidigare.:)för fisk & skaldjur.
Ett litet tillägg till ovanstående inlägg, fond kokas bäst själv och fryses sedan in i isbitspåsar för enklare portionering och längre hållbarhet. I min kokbok finns recept på flera olika fonder, bland annat just kalvfond...
http://www.matklubben.se/matklubben/GodareMat/kokbok/
När man själv gör sin fond undviker man alla tillsatser inklusive konserveringsmedel och liknande...
nja....det kan tänkas kännas som lite överkurs. Men håller med dig att visst vore det skönt att slippa alla tillsattser! men jätte bra såklart med dina fond-recept!!!:)
Jag använder kalvfond väldigt ofta. Det förhöjer smaken väldigt mycket och det blir så himla gott när man har i en skvätt i grytor m.m.
Jag testade kalvfond för 10 år sedan, och sen den dagen är jag helt fast:p
Kalv fond är toppen brukar smaksätta mina köttbullar med det.
Eller hälla i en skvätt om jag har frysta, vid upptining:)
Ja den använder jag också ofta gott till allt...
Tack Ingvor för tipset att tillsätta kalvfond till köttbullssmeten! Ska testa nästa gång:)