Ett tips om man vill öka på nyttigheter i maten, exempelvis vitkål, är att finhacka den i matberedaren till småsmulor. Fräs hacket i lite! curry och spiskummin ( det blir ingen curryrätt) salta och peppra. Sen kan man blanda i vitkålen, morötterna eller vad man väljer att finfördela, i köttfärssmeten som ska bli köttbullar, köttfärslimpa, biffar...
Mina kräsna familjemedlemmar gnällde inte över morotsbitar i maten. Ett tips! / Lena
Linlock22 september 2009
Strimlad vitkål i korv stroganoffen! Det tror barnen bara är den vanliga löken så det passerar obemärkt och de små liven är fullständigt omedvetna om att de satt i sig en massa nyttigheter!! Röda linser i köttfärssåsen kör vi också alltid med!(Y) Finns de fler tips månne?
kattgnag22 september 2009
Perfekt att mixa kikärter, bönor, linser och blanda ner i köttfärssmet eller köttfärssåser eller varför inte i alla möjliga olika sorters grytor....:)
Mistys22 september 2009
Fint mixad kokt blomkål i potatismoset eller blandat i vitsåsen till lasagnen brukar funka här. Lagom mycket så det inte ger smak av blomkål.
aQuarius22 september 2009
Har också funderat på att ha finhackade linser och kidneybönor i köttfärssåsen. Har ibland morötter i finfördelad form i kalops och köttfärssås. Men här är det även maken jag får smussla undan grönsakerna för..
boz196523 september 2009
Man ska inte behöva kamouflera "nyttigheterna" - det är bara som så att om man inte vill äta det som ställs fram får man vara hungrig. Det har alltid funkat i mitt hem. Till sist har även de som varit mest emot t.ex. grönsakerna och fisken ätit när de har insett att det inte bjuds nåt annat just då. Så länge det inte finns medicinska skäl för det så finns det ingen anledning att laga olika sorters mat eller smussla med det som är nyttigt efter vad de olika familjemedlemmarna har för preferenser just då.
kiafia24 september 2009
Mycket smart! Och ett sätt att göra maträtterna nyttigare och dessutom drygar man ju ut köttfärsen :-) I LIKE!
Gjorde en ugnspannkaka häromdagen med rivna morötter, riven potatis & fint skuren purjolök. Lingonsylten blandades m äppelbitar...Fick högsta betyg från hela familjen :-)
Erajscha24 september 2009
men mixar man grönsakerna så skär man sönder fibrerna och då är de inte lika nyttiga längre...
kiafia24 september 2009
men näringsinnehållet minskar inte...
Erajscha24 september 2009
Nej men man förstör fibrerna och det är en av de viktigaste anledningarna att äta grönsaker - att man får i sig kostfibrer.
kiafia24 september 2009
Hur tänker du nu?
Om man inte knaprar morötter hela är det ingen mening att äta de alls?
Erajscha24 september 2009
kiafia om man mosar ner dem eller kokar sönder dem är det ingen större mening nej.
kiafia24 september 2009
Då har vi helt olika syn på saken :-)
Erajscha24 september 2009
kiafia då undrar jag bara två saker:
Varför äter du morötter?
Vad i morötterna är det du vill åt?
Mistys24 september 2009
Barnmat är väldigt mosad men har fortfarande högt näringsinnehåll beträffande vitaminer och mineraler. Det är ju främsta anledningen till att man bör öka sitt intag av frukt och grönt. Fibrer får man naturligtvis också men dessa finns också i grovt bröd,kött, fullkornsprodukter som flingor,pasta mm. Som vuxen kanske man vill öka sitt fiberintag då den maten mättar bättre och tar större plats vilket gör att man kanske äter mindre. Dessutom tar man inte bort några fibrer genom att mixa bara finfördelar dom vilket inte spelar så där jättestor roll. Magen får än då att jobba med. Man tror när man pratar fibrer att det är det samma som bitar men så är det ju inte. Alla rekomenderas ju tex att tugga maten bättre och längre för att finfördela den så mycket det går innan man sväljer. Detta föra att ta tillvara så mycket näring som möjligt. Stora, hårda bitar passerar osmält genom magen och ger då inga vitaminer alls. Äldre som har svårt att svälja får passerad mat men den maten innehåller ju fortfarande fibrer. Ex har fullkornsvälling väldigt högt fiberinnehåll men inga bitar och det finns fil med fibrer i men bitar hittar man inga. Så att mixa maten för att få i barn lite nyttigheter är nog inte så dumt. Fibrerna som man behöver är så små för ögat men gör ändå gott till magen:) Däremot så är ju råa frukter och grönsaker nyttigare än kokta pga av högre näringsinnehåll men det är ju en helt annan diskussion.
anmawa24 september 2009
(Y)Som fredagsmys så gillar mina grabbar grönsaker med dipp. exempelvis morötter, gurka,blomkål, paprika m.m. Fast oftast blir det en chipspåse av gammal vana. Min ena kille ville inte ha lökbitar i maten så då rev jag den istället.
Erajscha24 september 2009
Välling har också högt GI, det vill säga stärkelsen går ut i blodet fort. Stärkelsen behöver vara bunden av fibrerna för att det inte ska ske.
Mistys24 september 2009
Ja men det är ju en annan diskussion detta med högt Gi eller inte! Det handlar väl inte denna tråd om eller har jag missuppfattat........
flackagard24 september 2009
Det jag menade med kamoflerade nyttigheter är att det är ett sätt att slippa gnället över grönsaksbitarna. Jag skulle aldrig drömma om att laga flera maträtter. Inte heller skulle jag ljuga om innehållet. Men kreativa lösningar som miskar på gnisslet vid middagsbordet är ingen större uppoffring för mig, snarare rätt roligt att fundera på. Dessutom blir färsen saftig och god. Tack för bra kamoflagetips!
Mistys24 september 2009
Skrivet av flackagard den 24 sep 2009
Det jag menade med kamoflerade nyttigheter är att det är ett sätt att slippa gnället över grönsaksbitarna. Jag skulle aldrig drömma om att laga flera maträtter. Inte heller skulle jag ljuga om innehållet. Men kreativa lösningar som miskar på gnisslet vid middagsbordet är ingen större uppoffring för mig, snarare rätt roligt att fundera på. Dessutom blir färsen saftig och god. Tack för bra kamoflagetips!
Precis. Så har jag också "jobbat"när barnen var små. Trevliga,konfliktfria middagar utan gnissel är ju såååå mysigt!
Ett tips om man vill öka på nyttigheter i maten, exempelvis vitkål, är att finhacka den i matberedaren till småsmulor. Fräs hacket i lite! curry och spiskummin ( det blir ingen curryrätt) salta och peppra. Sen kan man blanda i vitkålen, morötterna eller vad man väljer att finfördela, i köttfärssmeten som ska bli köttbullar, köttfärslimpa, biffar...
Mina kräsna familjemedlemmar gnällde inte över morotsbitar i maten. Ett tips! / Lena
Strimlad vitkål i korv stroganoffen! Det tror barnen bara är den vanliga löken så det passerar obemärkt och de små liven är fullständigt omedvetna om att de satt i sig en massa nyttigheter!! Röda linser i köttfärssåsen kör vi också alltid med!(Y) Finns de fler tips månne?
Perfekt att mixa kikärter, bönor, linser och blanda ner i köttfärssmet eller köttfärssåser eller varför inte i alla möjliga olika sorters grytor....:)
Fint mixad kokt blomkål i potatismoset eller blandat i vitsåsen till lasagnen brukar funka här. Lagom mycket så det inte ger smak av blomkål.
Har också funderat på att ha finhackade linser och kidneybönor i köttfärssåsen. Har ibland morötter i finfördelad form i kalops och köttfärssås. Men här är det även maken jag får smussla undan grönsakerna för..
Man ska inte behöva kamouflera "nyttigheterna" - det är bara som så att om man inte vill äta det som ställs fram får man vara hungrig. Det har alltid funkat i mitt hem. Till sist har även de som varit mest emot t.ex. grönsakerna och fisken ätit när de har insett att det inte bjuds nåt annat just då. Så länge det inte finns medicinska skäl för det så finns det ingen anledning att laga olika sorters mat eller smussla med det som är nyttigt efter vad de olika familjemedlemmarna har för preferenser just då.
Mycket smart! Och ett sätt att göra maträtterna nyttigare och dessutom drygar man ju ut köttfärsen :-) I LIKE!
Gjorde en ugnspannkaka häromdagen med rivna morötter, riven potatis & fint skuren purjolök. Lingonsylten blandades m äppelbitar...Fick högsta betyg från hela familjen :-)
men mixar man grönsakerna så skär man sönder fibrerna och då är de inte lika nyttiga längre...
men näringsinnehållet minskar inte...
Nej men man förstör fibrerna och det är en av de viktigaste anledningarna att äta grönsaker - att man får i sig kostfibrer.
Hur tänker du nu?
Om man inte knaprar morötter hela är det ingen mening att äta de alls?
kiafia om man mosar ner dem eller kokar sönder dem är det ingen större mening nej.
Då har vi helt olika syn på saken :-)
kiafia då undrar jag bara två saker:
Varför äter du morötter?
Vad i morötterna är det du vill åt?
Barnmat är väldigt mosad men har fortfarande högt näringsinnehåll beträffande vitaminer och mineraler. Det är ju främsta anledningen till att man bör öka sitt intag av frukt och grönt. Fibrer får man naturligtvis också men dessa finns också i grovt bröd,kött, fullkornsprodukter som flingor,pasta mm. Som vuxen kanske man vill öka sitt fiberintag då den maten mättar bättre och tar större plats vilket gör att man kanske äter mindre. Dessutom tar man inte bort några fibrer genom att mixa bara finfördelar dom vilket inte spelar så där jättestor roll. Magen får än då att jobba med. Man tror när man pratar fibrer att det är det samma som bitar men så är det ju inte. Alla rekomenderas ju tex att tugga maten bättre och längre för att finfördela den så mycket det går innan man sväljer. Detta föra att ta tillvara så mycket näring som möjligt. Stora, hårda bitar passerar osmält genom magen och ger då inga vitaminer alls. Äldre som har svårt att svälja får passerad mat men den maten innehåller ju fortfarande fibrer. Ex har fullkornsvälling väldigt högt fiberinnehåll men inga bitar och det finns fil med fibrer i men bitar hittar man inga. Så att mixa maten för att få i barn lite nyttigheter är nog inte så dumt. Fibrerna som man behöver är så små för ögat men gör ändå gott till magen:) Däremot så är ju råa frukter och grönsaker nyttigare än kokta pga av högre näringsinnehåll men det är ju en helt annan diskussion.
(Y)Som fredagsmys så gillar mina grabbar grönsaker med dipp. exempelvis morötter, gurka,blomkål, paprika m.m. Fast oftast blir det en chipspåse av gammal vana. Min ena kille ville inte ha lökbitar i maten så då rev jag den istället.
Välling har också högt GI, det vill säga stärkelsen går ut i blodet fort. Stärkelsen behöver vara bunden av fibrerna för att det inte ska ske.
Ja men det är ju en annan diskussion detta med högt Gi eller inte! Det handlar väl inte denna tråd om eller har jag missuppfattat........
Det jag menade med kamoflerade nyttigheter är att det är ett sätt att slippa gnället över grönsaksbitarna. Jag skulle aldrig drömma om att laga flera maträtter. Inte heller skulle jag ljuga om innehållet. Men kreativa lösningar som miskar på gnisslet vid middagsbordet är ingen större uppoffring för mig, snarare rätt roligt att fundera på. Dessutom blir färsen saftig och god. Tack för bra kamoflagetips!
Det jag menade med kamoflerade nyttigheter är att det är ett sätt att slippa gnället över grönsaksbitarna. Jag skulle aldrig drömma om att laga flera maträtter. Inte heller skulle jag ljuga om innehållet. Men kreativa lösningar som miskar på gnisslet vid middagsbordet är ingen större uppoffring för mig, snarare rätt roligt att fundera på. Dessutom blir färsen saftig och god. Tack för bra kamoflagetips!
Precis. Så har jag också "jobbat"när barnen var små. Trevliga,konfliktfria middagar utan gnissel är ju såååå mysigt!