Jag tänkte göra pizzasallad och köpte vitkål, men oj vad mycke det blir över. Nu undrar jag om det går att frysa kålen för att använda senare. Ska den kokas innan frysning?
Dels håller sig vitkål mkt länge i kylen, dels står tips i länken här om du vill spara och frysa, då blancherar man tydligen.
boz196524 mars 2011
Skrivet av mama97mia den 24 mar 2011
...Dels håller sig vitkål mkt länge i kylen, dels står tips i länken här om du vill spara och frysa, då blancherar man tydligen.
Stämmer. Vitkål bör man blanchera innan frysning för att den inte ska bli vattnig och soggig när den tinas upp igen. Frysning spränger cellerna i de färska kålbladen och gör dem oaptitliga. Blancherar man först så blir cellväggarna mer elastiska och håller bättre. Iaf har jag fått det förklarat så för mig av folk som "kan det". :)
Man kan strimla eller hacka den. Eller också kan man stoppa hela kålhuvudet i en gryta med kokande vatten och ta upp huvudet och pilla av hela blad allteftersom de blir halvt transparanta och sedan lägga i huvudet en stund till och göra så tills man inte har fler användbara kålblad till t.ex. kåldolmar. Resten kan man hacka eller strimla till kålpudding eller nåt annat gotti-gott-gott. Ta vara på spadet som blir och reducera ner till en fjärdedel, det blir en härlig smaksättning till sås för kålrätter. Tärna ner rotstocken och andra oätliga delar och låt dem koka med när du reducerar så blir det ännu mer smak i spadet {eat}
Bumbis24 mars 2011
Om det är pizzasallad du vill göra av resterna med så frys den inte. Som Mamamia skrev så håller den länge i kylen.
Jag tänkte göra pizzasallad och köpte vitkål, men oj vad mycke det blir över. Nu undrar jag om det går att frysa kålen för att använda senare. Ska den kokas innan frysning?
http://www.recept.se/Opskrift_100488.Ingrediens_81.100.0.html?g_load_recipie=1&page=195
Dels håller sig vitkål mkt länge i kylen, dels står tips i länken här om du vill spara och frysa, då blancherar man tydligen.
...Dels håller sig vitkål mkt länge i kylen, dels står tips i länken här om du vill spara och frysa, då blancherar man tydligen.
Stämmer. Vitkål bör man blanchera innan frysning för att den inte ska bli vattnig och soggig när den tinas upp igen. Frysning spränger cellerna i de färska kålbladen och gör dem oaptitliga. Blancherar man först så blir cellväggarna mer elastiska och håller bättre. Iaf har jag fått det förklarat så för mig av folk som "kan det". :)
Man kan strimla eller hacka den. Eller också kan man stoppa hela kålhuvudet i en gryta med kokande vatten och ta upp huvudet och pilla av hela blad allteftersom de blir halvt transparanta och sedan lägga i huvudet en stund till och göra så tills man inte har fler användbara kålblad till t.ex. kåldolmar. Resten kan man hacka eller strimla till kålpudding eller nåt annat gotti-gott-gott. Ta vara på spadet som blir och reducera ner till en fjärdedel, det blir en härlig smaksättning till sås för kålrätter. Tärna ner rotstocken och andra oätliga delar och låt dem koka med när du reducerar så blir det ännu mer smak i spadet {eat}
Om det är pizzasallad du vill göra av resterna med så frys den inte. Som Mamamia skrev så håller den länge i kylen.