Hej, jag har en gammal spis hemma och lagar ofta gröt på morgonen. Nu är det så att det jämt fastnar gröt på botten. Hade gammla kastruller förut och det funkade inte, har även provat med en ny kastrull som är av rostfristål men funkar inte det heller.
Är det någon som har något tips på hur man lyckas att få gröten att inte fastna. Eller tips på en kastrull som funkar bättre.
Mvh// Robert
Gnurf13 november 2009
Vad är det för gröt? Mjölk- eller vattenbaserad gröt? Gröt ska eg inte "koka" i den egentliga bemärkelsen av ordet...snarare sjuda eller svälla. Jag brukar röra om några ggr och vara på min vakt under den första fasen, uppkokningen. När man ser att det börjar röra på sig i botten av kastrullen slår man ner temperaturen till ungefär hälften och låter det därefter just svälla med omrörning ungefär 1ggr/minut. Det ska absolut inte koka så att det puttrar och avgår ånga till omgivningen...tex som när du kokar ägg.
Min mor brukade hälla vatten i botten av kastrullen och sedan mjölk vid mjölkbaserad gröt. Just med anledningen att det skulle minska risken för fastbränning. Jag har inte genomfört någon vetenskaplig undersökning av om detta funkar...det kan vara en ren skröna...men så gör iaf jag alltid med tex mannagrynsgröt lr havregrynsgröt (som jag oftast kokar med mjölk för smak och större näringstäthet)...(Y)
När jag gör bechamelsås(Y)...tex till lasagne...brukar jag värma 75% av mjölken i mikron så den blir riktigt het. Därefter gör jag den ordinära bottenredningen, slår på de kalla 25% av mjölken..när det börjar ta ihop späder jag successivt med den heta mikromjölken. Då går det snabbt att få ihop bechamelsåsen och helt utan risk för fastbränning...(Y)
WiolaH13 november 2009
Beror väl lite på vad det är för gröt, havregrynsgröt t.ex borde ju inte fastna..... -har du provat med teflongryta?(H)
Mvh. WiolaH
Wiola13 november 2009
Hej !
Lägg en klick margarin i botten först innan du häller på mjölken.
Ett trick jag kom på då man kokade gröt på morgon till barnen på dagis,
inte alltid det fanns tid att stå å röra.
Ha en bra dag
Wiola
hybrex13 november 2009
Rågmjölsgröt med vatten. Jag kokar upp vattnet, vispar ner mjölet och sänker sedan till låg temperatur. Har inte provat teflongryta, men så svårt att välja, finns ju hundratals sorter, har föresten en gammal spis.
Mvh//Robert
marwis13 november 2009
Jag kokar mi gröt i kastrull med non-stick! Bara att hälla i vatten efteråt och skölja ur!!
anluk13 november 2009
Lägg några femkronor på plattorna så kastrullen inte kommer i direkt kontakt med plattan.
boz196513 november 2009
Skrivet av marwis den 13 nov 2009
Jag kokar mi gröt i kastrull med non-stick! Bara att hälla i vatten efteråt och skölja ur!!
Non-stickgrytor, -pannor och -kastruller kommer inte över mina trösklar... Jag använder bara non-stick i bakformar, överallt annars är det "streng verboten". :o
Snobban13 november 2009
Skrivet av hybrex den 13 nov 2009
Hej, jag har en gammal spis hemma och lagar ofta gröt på morgonen. Nu är det så att det jämt fastnar gröt på botten. Hade gammla kastruller förut och det funkade inte, har även provat med en ny kastrull som är av rostfristål men funkar inte det heller.
Är det någon som har något tips på hur man lyckas att få gröten att inte fastna. Eller tips på en kastrull som funkar bättre.
Mvh// Robert
:):):)
Risgrynsgröt? Jag slänger i en klick smör och lite vatten så att riset drar detta till sig. Sedan rör jag och spär på med mjölk undan för undan . En god risgryns-gröt skall koka i minst 40 minuter, och passas. =(Röres och späd med mjölk när den tjocknar till. Undan för undan ). Långsam kokning..
Det är gott med risgrynsgröt i magen!
Det är
Snobban13 november 2009
Skrivet av Gnurf den 13 nov 2009
Vad är det för gröt? Mjölk- eller vattenbaserad gröt? Gröt ska eg inte "koka" i den egentliga bemärkelsen av ordet...snarare sjuda eller svälla. Jag brukar röra om några ggr och vara på min vakt under den första fasen, uppkokningen. När man ser att det börjar röra på sig i botten av kastrullen slår man ner temperaturen till ungefär hälften och låter det därefter just svälla med omrörning ungefär 1ggr/minut. Det ska absolut inte koka så att det puttrar och avgår ånga till omgivningen...tex som när du kokar ägg.
Min mor brukade hälla vatten i botten av kastrullen och sedan mjölk vid mjölkbaserad gröt. Just med anledningen att det skulle minska risken för fastbränning. Jag har inte genomfört någon vetenskaplig undersökning av om detta funkar...det kan vara en ren skröna...men så gör iaf jag alltid med tex mannagrynsgröt lr havregrynsgröt (som jag oftast kokar med mjölk för smak och större näringstäthet)...(Y)
När jag gör bechamelsås(Y)...tex till lasagne...brukar jag värma 75% av mjölken i mikron så den blir riktigt het. Därefter gör jag den ordinära bottenredningen, slår på de kalla 25% av mjölken..när det börjar ta ihop späder jag successivt med den heta mikromjölken. Då går det snabbt att få ihop bechamelsåsen och helt utan risk för fastbränning...(Y)
Tack för detta tips! Det skall jag praktisera när jag gör Lasagne! Det svåraste är ju Bechamelsåsen som alltid bränner till i botten. Vi pratar ju om minst 1 liter mjölk. Tack igen för ditt tips.
123Linnea13 november 2009
Det är stor skillnad om man har en tjockbottnad kastrull eller ej. Är det tunn botten kan det bränna/fastna även om det är teflonbeläggning i. Tjock botten - det är tricket!
Gnurf13 november 2009
Klart du inte gör...förväntar mig inget annat av dig heller...allt annat borde kvalificera sig för ett löp på Expressen..(H)
"Gammal stöt
I SKÅNE
använder sig av
TEFLON"
Skrivet av boz1965 den 13 nov 2009
Skrivet av marwis den 13 nov 2009
Jag kokar mi gröt i kastrull med non-stick! Bara att hälla i vatten efteråt och skölja ur!!
Non-stickgrytor, -pannor och -kastruller kommer inte över mina trösklar... Jag använder bara non-stick i bakformar, överallt annars är det "streng verboten". :o
asasto13 november 2009
Japp i grytor med riktigt tjock botten bränner det sällan fast. Jag har en jättegammal kastrull med supertjock botten, har aldrig sett någon så tjock botten i handeln idag, det tar lite längre tid att få den varm men ingenting bränner fast i den, och den är suverän att poppa popcorn i också.
Buspippi14 november 2009
Tyvärr så har jag inte fått tag på någon bra tjockbottnad kastrull. Men jag brukar inte ha några problem med att gröten kokar fast eller bränns. Men för det första så sänker jag till 3 så snart det börjar bubbla men sen brukar jag stå och röra hela tiden... Att jag rör hela tiden beror nog på att det inte ska brännas men jag har gjort så så länge jag kan minnas.
Lycka till med grötkokandet.
Mistys14 november 2009
När jag gör bechamelsås...tex till lasagne...brukar jag värma 75% av mjölken i mikron så den blir riktigt het. Därefter gör jag den ordinära bottenredningen, slår på de kalla 25% av mjölken..när det börjar ta ihop späder jag successivt med den heta mikromjölken. Då går det snabbt att få ihop bechamelsåsen och helt utan risk för fastbränning...
Så gör jag när jag kokar risgrynsgröt. När riset och vattnet kokar på spisen värmer jag mjölken i micron. När jag sen slår på mjölken börjar det koka på en gång. Vrider då ner plattan på lägsta och låter gröten stå och svälla bara. Har aldrig bränt gröten sen jag började göra så här. Att låta mjölken värmas upp i kastrullen tills den sjuder funkar inte. Inte för mig iallafall.
hybrex14 november 2009
Får ta och prova alla tips, tack så mycket. Funkar det inte blir det väl teflonkastrull med tjock botten :)
ros14 november 2009
:)Ett bra tips är att tillaga risgrynsgröten i ugnen....
Då slipper man att röra eller att det bränner vid.... Risgrynsgröt i ugn
Lycka till med grötkokandet!
bakakaka14 november 2009
Är det havregrynsgröt du kokar till frukost så ska du fylla grytan med KALLT vatten efteråt. (Y)
Hej, jag har en gammal spis hemma och lagar ofta gröt på morgonen. Nu är det så att det jämt fastnar gröt på botten. Hade gammla kastruller förut och det funkade inte, har även provat med en ny kastrull som är av rostfristål men funkar inte det heller.
Är det någon som har något tips på hur man lyckas att få gröten att inte fastna. Eller tips på en kastrull som funkar bättre.
Mvh// Robert
Vad är det för gröt? Mjölk- eller vattenbaserad gröt? Gröt ska eg inte "koka" i den egentliga bemärkelsen av ordet...snarare sjuda eller svälla. Jag brukar röra om några ggr och vara på min vakt under den första fasen, uppkokningen. När man ser att det börjar röra på sig i botten av kastrullen slår man ner temperaturen till ungefär hälften och låter det därefter just svälla med omrörning ungefär 1ggr/minut. Det ska absolut inte koka så att det puttrar och avgår ånga till omgivningen...tex som när du kokar ägg.
Min mor brukade hälla vatten i botten av kastrullen och sedan mjölk vid mjölkbaserad gröt. Just med anledningen att det skulle minska risken för fastbränning. Jag har inte genomfört någon vetenskaplig undersökning av om detta funkar...det kan vara en ren skröna...men så gör iaf jag alltid med tex mannagrynsgröt lr havregrynsgröt (som jag oftast kokar med mjölk för smak och större näringstäthet)...(Y)
När jag gör bechamelsås(Y)...tex till lasagne...brukar jag värma 75% av mjölken i mikron så den blir riktigt het. Därefter gör jag den ordinära bottenredningen, slår på de kalla 25% av mjölken..när det börjar ta ihop späder jag successivt med den heta mikromjölken. Då går det snabbt att få ihop bechamelsåsen och helt utan risk för fastbränning...(Y)
Beror väl lite på vad det är för gröt, havregrynsgröt t.ex borde ju inte fastna..... -har du provat med teflongryta?(H)
Mvh. WiolaH
Hej !
Lägg en klick margarin i botten först innan du häller på mjölken.
Ett trick jag kom på då man kokade gröt på morgon till barnen på dagis,
inte alltid det fanns tid att stå å röra.
Ha en bra dag
Wiola
Rågmjölsgröt med vatten. Jag kokar upp vattnet, vispar ner mjölet och sänker sedan till låg temperatur. Har inte provat teflongryta, men så svårt att välja, finns ju hundratals sorter, har föresten en gammal spis.
Mvh//Robert
Jag kokar mi gröt i kastrull med non-stick! Bara att hälla i vatten efteråt och skölja ur!!
Lägg några femkronor på plattorna så kastrullen inte kommer i direkt kontakt med plattan.
Jag kokar mi gröt i kastrull med non-stick! Bara att hälla i vatten efteråt och skölja ur!!
Non-stickgrytor, -pannor och -kastruller kommer inte över mina trösklar... Jag använder bara non-stick i bakformar, överallt annars är det "streng verboten". :o
Hej, jag har en gammal spis hemma och lagar ofta gröt på morgonen. Nu är det så att det jämt fastnar gröt på botten. Hade gammla kastruller förut och det funkade inte, har även provat med en ny kastrull som är av rostfristål men funkar inte det heller.
Är det någon som har något tips på hur man lyckas att få gröten att inte fastna. Eller tips på en kastrull som funkar bättre.
Mvh// Robert
Risgrynsgröt? Jag slänger i en klick smör och lite vatten så att riset drar detta till sig. Sedan rör jag och spär på med mjölk undan för undan . En god risgryns-gröt skall koka i minst 40 minuter, och passas. =(Röres och späd med mjölk när den tjocknar till. Undan för undan ). Långsam kokning..
Det är gott med risgrynsgröt i magen!
Det är
Vad är det för gröt? Mjölk- eller vattenbaserad gröt? Gröt ska eg inte "koka" i den egentliga bemärkelsen av ordet...snarare sjuda eller svälla. Jag brukar röra om några ggr och vara på min vakt under den första fasen, uppkokningen. När man ser att det börjar röra på sig i botten av kastrullen slår man ner temperaturen till ungefär hälften och låter det därefter just svälla med omrörning ungefär 1ggr/minut. Det ska absolut inte koka så att det puttrar och avgår ånga till omgivningen...tex som när du kokar ägg.
Min mor brukade hälla vatten i botten av kastrullen och sedan mjölk vid mjölkbaserad gröt. Just med anledningen att det skulle minska risken för fastbränning. Jag har inte genomfört någon vetenskaplig undersökning av om detta funkar...det kan vara en ren skröna...men så gör iaf jag alltid med tex mannagrynsgröt lr havregrynsgröt (som jag oftast kokar med mjölk för smak och större näringstäthet)...(Y)
När jag gör bechamelsås(Y)...tex till lasagne...brukar jag värma 75% av mjölken i mikron så den blir riktigt het. Därefter gör jag den ordinära bottenredningen, slår på de kalla 25% av mjölken..när det börjar ta ihop späder jag successivt med den heta mikromjölken. Då går det snabbt att få ihop bechamelsåsen och helt utan risk för fastbränning...(Y)
Det är stor skillnad om man har en tjockbottnad kastrull eller ej. Är det tunn botten kan det bränna/fastna även om det är teflonbeläggning i. Tjock botten - det är tricket!
Klart du inte gör...förväntar mig inget annat av dig heller...allt annat borde kvalificera sig för ett löp på Expressen..(H)
"Gammal stöt
I SKÅNE
använder sig av
TEFLON"
Jag kokar mi gröt i kastrull med non-stick! Bara att hälla i vatten efteråt och skölja ur!!
Non-stickgrytor, -pannor och -kastruller kommer inte över mina trösklar... Jag använder bara non-stick i bakformar, överallt annars är det "streng verboten". :o
Japp i grytor med riktigt tjock botten bränner det sällan fast. Jag har en jättegammal kastrull med supertjock botten, har aldrig sett någon så tjock botten i handeln idag, det tar lite längre tid att få den varm men ingenting bränner fast i den, och den är suverän att poppa popcorn i också.
Tyvärr så har jag inte fått tag på någon bra tjockbottnad kastrull. Men jag brukar inte ha några problem med att gröten kokar fast eller bränns. Men för det första så sänker jag till 3 så snart det börjar bubbla men sen brukar jag stå och röra hela tiden... Att jag rör hela tiden beror nog på att det inte ska brännas men jag har gjort så så länge jag kan minnas.
Lycka till med grötkokandet.
När jag gör bechamelsås...tex till lasagne...brukar jag värma 75% av mjölken i mikron så den blir riktigt het. Därefter gör jag den ordinära bottenredningen, slår på de kalla 25% av mjölken..när det börjar ta ihop späder jag successivt med den heta mikromjölken. Då går det snabbt att få ihop bechamelsåsen och helt utan risk för fastbränning...
Så gör jag när jag kokar risgrynsgröt. När riset och vattnet kokar på spisen värmer jag mjölken i micron. När jag sen slår på mjölken börjar det koka på en gång. Vrider då ner plattan på lägsta och låter gröten stå och svälla bara. Har aldrig bränt gröten sen jag började göra så här. Att låta mjölken värmas upp i kastrullen tills den sjuder funkar inte. Inte för mig iallafall.
Får ta och prova alla tips, tack så mycket. Funkar det inte blir det väl teflonkastrull med tjock botten :)
:)Ett bra tips är att tillaga risgrynsgröten i ugnen....
Då slipper man att röra eller att det bränner vid....
Risgrynsgröt i ugn
Lycka till med grötkokandet!
Är det havregrynsgröt du kokar till frukost så ska du fylla grytan med KALLT vatten efteråt. (Y)
Okej, fast jag äter rågmjölsgröt