Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Klyftpotatis för många?

 • cgubb03 8 juli 2012

  Hej!

  Skulle behöva hjälp med en fråga. Jag och min man ska ha fest för ca 30 personer om några veckor. Vi har tänkt att bjuda på amerikanska revben, coleslaw och klyftpotatis på färskpotatis. Kan man förkoka färskpotatis dagen innan och bara värma/ge dem yta i ugnen på festdagen? Eller har ni något annat tips?

  Tack på förhand! :)

 • chrisq 8 juli 2012

  (L) MED RISK ATT DOM BLIR TRÅKIGA VARFÖR INTE KÖPA DJUP FRYSTA MED SKAL O KRYDDA PÅ SJÄLV MED VAD DU GILLAR LYCKA TILL

 • elleave 8 juli 2012

  Jag tror absolut du kan koka den, kanske lite al dente och sen bryna på den i ugnen, så gör man ju när man steker potatis :)

 • Dunadain 8 juli 2012

  Jag kör råa klyftor i långpanna (ej skalade), strilar över hyfsat med olivolja, rör runt så alla blir täckta. Sen vänder jag alla klyftor så att skalet kommer mot botten av plåten, då bränner de lite och blir till krispigt skal. Sist av allt strösslar jag över flingsalt som oxå blir krispigt och gött. Kör hyfsat varmt 200-225G tills de är färdiga. Funkar på vanlig potatis oxå.

 • Erajscha 9 juli 2012

  Klyftpotatis till 30 personer måste nog köras på minst tre långpannor, så råa tror jag blir för tidsödande. Dessutom är ju risken att de inte blir så krispiga när man kör många i varje långpanna.

  Jag skulle (om jag verkligen ville ha klyftpotatis) förkoka dem och sen vända dem i hett fett (helst ister) och kryddor och köra dem i ugnen.

  Men till 30 pers skulle jag se den uppgiften som övermäktig för min ugn...

 • husmusen88 9 juli 2012

  Det funkar fint att förkoka dem och sen bara lägga in dem under grill-läget i ugnen tillsammans med kryddor! Går rätt fort då om man bara rör om ibland.

 • elleave 9 juli 2012

  Ett alternativ är ju förstås att köpa frysta och se om du kan låna en fritös av någon, då är de klara på 10 min och lätt att köra extra om det behövs...

 • Erajscha 10 juli 2012

  Skrivet av elleave den 10 jul 2012

  Ett alternativ är ju förstås att köpa frysta och se om du kan låna en fritös av någon, då är de klara på 10 min och lätt att köra extra om det behövs...


  Till 30 personer???? Om man kan låna en stor så går det kanske i till fyra personer i taget. Då tar det bara en timme och en kvart att fritera allt...

 • Jilliii 10 juli 2012

  Om du oroar dig för resultatet så koka en mindre mängd potatis(anpassat till de som ska äta dagen efter). Dagen efter så lägger du ihop alla i ett hörn så ser du på ett ungefär hur många portioner du kan köra i din ugn samt hur resultatet blir...

  Kan ju ha ha både ugn och fritös igång? kolla i bekantskapskretsen om de har något fritös att låna ut så kanske du får ihop några stycken?

  Blinka vacker med ögonen om ni har några nära grannar? Alternativ att göra några bakpotatisar

 • martina63 11 juli 2012

  Om man använder färskpotatis, koka små potatisar med skal dagen innan. Häll god olja på dem när de är varma. Lägg dem på plåt, dela dem inte och strö mycket flingsalt över efterstek dem på festdagen på ganska hög värme. Det funkar men blir inte lika gott som nygjorda.
  Jag skulle nog välja ett par matiga sallader istället...Fransk potatissallad, bulgursallader eller bönsallad med ett par goda dressingar till...

 • Vetebullen 11 juli 2012

  Jag brukar klyfta potatisen och förkoka endast 5 minuter men gör det samma dag för bästa resultat. Häll bort vattnet och lägg en klick smör i grytan, låt smälta lite och skaka om sen så smöret fördelar sig något så när jämt. Häll potatisen på ugnsplåt klädd med folie samt krydda efter smak. 200 grader ca 20-25 minuter. Kolla med en sticka. Omtyckt av våra gäster och Supergott. (L) Testa innan ni ska ha festen. Lycka till! (Y)

 • The_mama97mia 11 juli 2012

  Om ni har varmluftsugn så funkar det jumed typ tre plåtar samtidigt - men annars håller jag med om att förkoka o sen värma i ugnen innan servering, men som sagt oxå - lite tricky när det handlar om 30 pers.
  Lycka till!

 • Erajscha 12 juli 2012

  cgubb03 Vad har ni för köksutrustning att tillgå? Varmluftsugn? Mer än en ugn? Stor fritös?


  Med en vanlig standarddugn tror jag faktiskt att projektet är att ta sig vatten över huvudet. Det är lätt att klyftpotatisen blir "soggy" när man måste köra så stora omgångar.

  Kan inte andra alternativ, om man vill köra amerikanskt tema, vara bakpotatis eller amerikansk potatissallad (fanns recept i senaste Buffé)?

 • UBO5011 13 juli 2012

  Förkoka inte helt färdiga, låt rinna av ordentligt så att ytan torkar upp. Lägg på plåt, ringla över olja och in i ugnen på hög temp, till 30 pers fungerar det nog bara om du har varmluftsugn då kan du sätta in 3 plåtar och växla plats på dom för att få bra yta på alla. Lycka till

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.