Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Knivar till matlagning

  • redd 9 juni 2010

    Skrivet av emmkay den 9 jun 2010
    Om jag har förstått det hela rätt så är "normala" knivar slipade med ca 45 graders vinkel medans Global och min personliga favorit "Porsche design" slipade med 15 graders vinkel. Så dom är sylvassa. att sedan både Global och Porsche använder sig av samma stål i sina blad är nog ingen tillfällighet. Så jag är övertygad att man kan säkert hitta en kniv som är billigare men som har samma stål i bladet "chroma 301".


    Är ganska säker på att både Porsche och Global kör 15 grader per sida d.v.s. 30grader totalt vilket är normal japansk slipning istället för europeisk som är 45grader. Orsaken är att japanerna har bättre stål i sina knivar.
    Global kör med VG10 stål (inte den skiten som IKEA har i sina "highend" knivar utan japanskt) vilket är ett japanskt mellan stål kan man säga. Men man kan komma över en 24cm kniv i VG10 för 4-500kr inte dom 1525kr som dito global kostar.

    Porsche vet jag inte men tror att det mest är en designprodukt.

    Men som sagt det viktigaste är att du lär dig åtminstonde bryna och helst även slipa dina knivar, och att inte köra knivarna i diskmaskin.
    Kör du knivarna i diskmaskin håll dig till 30kr på ikea, kan du inte bryna dom så är allt över 200kr bortkastat (annat än som dekoration)

    Det jag har gjort med min fiskarskniv är att dra fram en vinkel på 20grader totalt när man skall skära t.ex. tomat tunt, eggen håller bara att jobba med i kanske 10min innan det är dags att bryna om den (kast stål som sagt), är skoj att jobba med en så vass kniv ibland (även om det är opraktiskt). Dessutom är det lättare att vässa en kniv med dåligt stål eftersom det är mjukare.

  • maxxess 18 juni 2010

    Frågan som ursprungligen ställdes var: vilka knivar använder ni till matlagning?
    Den frågan är ju lite krångligt ställd då jag garanterar att ingen har råd att på inrådan från detta forum handla en hel uppsättning bra knivar i ett svep från en tillverkare. Sedan är det ju sällan att ett märke har det man vill ha för alla knivar.. Tycker jag iaf...

    Jag har bra knivar (mest Victorinox men även exvis Kobe och Fiskars) men skulle specifikt vilja ha tips på filékniv (böjbart blad).

    Tips på filékniv alltså?

  • markus 19 juni 2010

    Köpte en filékniv av märket Saletti. Grönt och rött handtag av gummi med bra grepp. Stålet håller bra för den prislappen och är lätt att bryna.
    Flexen i bladet är helt ok.
    Som sagt gummerat handtag som även fungerar när man är kladdig om nävarna

    Om inte minnet sviker helt var prislappen kring 300:-

    Rekommenderas varmt

  • jimboz 19 juni 2010

    Här hittade jag en ny sida som jag inte hört talas om...Det verkar vara humana priser och ni som gillar Fiskars knivar har ert Mecka här ...

    http://www.torebrings.se/butik/Glas+och+porslin/K%C3%96KSGER%C3%85D+FISKARS?artgruppnr=286

  • maxxess 19 juni 2010

    Skrivet av markus den 19 jun 2010

    Köpte en filékniv av märket Saletti. Grönt och rött handtag av gummi med bra grepp. Stålet håller bra för den prislappen och är lätt att bryna.
    Flexen i bladet är helt ok.
    Som sagt gummerat handtag som även fungerar när man är kladdig om nävarna

    Om inte minnet sviker helt var prislappen kring 300:-

    Rekommenderas varmt


    Kanske något som bytt namn?För saletti har varken jag eller google hört talas om. Att bladet är böjbart är A o O för mig, samt att det skall vara lätt att ståla.

    Här har jag väl lite att jobba mig igenom *S*
    http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s54403467&o=tillv_pop&cols=#prodlista

  • redd 21 juni 2010

    Skrivet av maxxess den 19 jun 2010

    Skrivet av markus den 19 jun 2010

    Köpte en filékniv av märket Saletti. Grönt och rött handtag av gummi med bra grepp. Stålet håller bra för den prislappen och är lätt att bryna.
    Flexen i bladet är helt ok.
    Som sagt gummerat handtag som även fungerar när man är kladdig om nävarna

    Om inte minnet sviker helt var prislappen kring 300:-

    Rekommenderas varmt


    Kanske något som bytt namn?För saletti har varken jag eller google hört talas om. Att bladet är böjbart är A o O för mig, samt att det skall vara lätt att ståla.

    Här har jag väl lite att jobba mig igenom *S*
    http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s54403467&o=tillv_pop&cols=#prodlista


    Ganska säker på att han menar http://www.sanelliknives.com/
    Har jag inte förstått det fel är det ungefär som svenska fiskars fast i italien.

  • Molgan 21 juni 2010

    Skrivet av maxxess den 19 jun 2010

    Frågan som ursprungligen ställdes var: vilka knivar använder ni till matlagning?
    Den frågan är ju lite krångligt ställd då jag garanterar att ingen har råd att på inrådan från detta forum handla en hel uppsättning bra knivar i ett svep från en tillverkare. Sedan är det ju sällan att ett märke har det man vill ha för alla knivar.. Tycker jag iaf...

    Jag har bra knivar (mest Victorinox men även exvis Kobe och Fiskars) men skulle specifikt vilja ha tips på filékniv (böjbart blad).

    Tips på filékniv alltså?




    Håller med om att min fråga blev nog krångligt ställd. Men det verkar ändå som den har uppfattats ganska rätt.

    Jag ville starta en tråd om köksknivar, för jag tror att det finns en hel del att diskutera inom detta ämne?

    (Sedan behöver jag tipps om en bra större kock/kött kniv. Vilket jag tycker att jag har fått lite tänkbara tipps och ideèr!)

    Mvh Molgan

  • maxxess 3 juli 2010

    Skrivet av Molgan den 21 jun 2010


    Håller med om att min fråga blev nog krångligt ställd. Men det verkar ändå som den har uppfattats ganska rätt.

    Mvh Molgan


    I jakten på en bra filékniv så kan jag säga att tipsen inte duggar tätt :) Försökte sno tråden där ett tag ;-)

  • redd 3 juli 2010

    Skrivet av maxxess den 3 jul 2010

    Skrivet av Molgan den 21 jun 2010


    Håller med om att min fråga blev nog krångligt ställd. Men det verkar ändå som den har uppfattats ganska rätt.

    Mvh Molgan


    I jakten på en bra filékniv så kan jag säga att tipsen inte duggar tätt :) Försökte sno tråden där ett tag ;-)


    Depaul (som är knivarnas i sveriges svar på katolismens påve ungefär) tycker
    http://www.knivhuset.com/product.php?id_product=248 (enda affären som verkar sälja den :/)
    Att den är limegrön kan du nog leva med, du får gömma den längst in i en låda eller något ;P

    Norpar lite text från flashback.
    https://www.flashback.org/t402637p395

    Citat:
    Ursprungligen postat av askbollen
    Jag har funderingar på att utöka min knivpark. Först och främst tänker jag köpa en till kockkniv. Har idag en Wusthof från deras Le Cordon Bleu-serie som jag trivs oerhört bra med med. Hoppas dock få hjälp med ett par frågor som dykt upp.

    1. Finns det någon kvalitetsskillnad mellan Wusthofs olika serier, (culinar, classic, gourmet, Le Cordon Bleu), och isåfall vilken(stål, design, skaft osv.)

    2. Jag behöver även lite annat smått och gott, brödkniv, filekniv, putsknivar. Då jag inte vill spendera hela min lön på arbetsredskap undrar jag om det finns prisvärda alternativ till prestigemärken som fyller sin funktion och kan förväntas hålla i åtminstonte ett par år av yrkesmässig använding? Jag tänker mig prisklassen 2-400 kr för t.ex en brödkniv/bagarkniv.

    Tack på förhand!
    1. Det enklaste sättet att svara på dina frågor är kanske att länka till den här sajten: http://reviews.cookingcache.com/wust...es-review.html

    Där finns de vanligaste svaren gällande Wusthofknivar.

    2. På den här frågan svarar jag som tidigare:

    - Kockkniv: AP Oxelgren 25, 25 cm långt blad

    - Skalkniv (kort): Mora of Sweden modell 128-5267 (90 mm långt blad) eller Mora of Sweden modell 121-5290 (118 mm långt blad)

    - Brödkniv/konditorkniv: Victorinox modell 52439 eller 52437 (den första med trähandtag, den andra med plasthandtag. I övrigt lika), 26 cm långt, sågtandat blad

    - Filékniv/slicer: Mora of Sweden modell 129-38558, 21 cm långt blad

    ~Paul~


    Annars kan du alltid fråga honom själv via något av alla dom forum han är på.

  • jimboz 4 juli 2010

    Japanska knivar är otroligt vassa och jag vill nog avråda folk som är "ovana" att slänga in flera tusen i början av karriären...Börja med några Viktorinox och låt intresset växa innan det slängs ut en massa pengar...Liknelsen är väl lite som att man börjar med luftgevär innan man funderar på att bli jägare. :)

  • Mistys 4 juli 2010

    Min dotters kille är chefskock på en mycket fin restaurang i NottingHill, London. Alla kockar där måste ha sina egna knivar med sig när dom börjar jobba där ( kanske lika i Sverige?? ) Denna restaurang är specialiserad på finstrimlad, elegant mat. Mycket rawfood och fint skuret och upplagt. Kunderna där är bla Madonna , Reese Witherspoon mfl.
    Han har själv och rekomenderar Victorinox och Mac.
    Han säger också att en Santoku kniv att skära alla grönsaker med är oumbärlig.

    Men han säger också att köper man en kniv måste man ge den all kärlek. Det går inte att tro att har man köpt en kniv så varar den för evigt om man inte tar hand om den på rätt sätt.
    Dyra, dyra knivar tycker han inte är bättre än dessa två märken.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.