Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köksmaskin - knåda och riva grönsaker

  • Greger68 10 juli 2009

    Hej,

    Jag läste en annan tråd om köksmaskiner då jag funderar på att köpa en.

    Det jag i första hand vill ha den till är att knåda deg, men den andra viktiga saken är till att riva grönsaker.

    Efter allt jag läst så har jag kommit fram till att Electrolux Assistent (eller numera Ankarsrum Assistent) är den bästa för att knåda deg. Det som återstår för mig är att ta reda på hur det fungerar att riva / skiva grönsaker med den. Det finns en tillsats för att riva grönsaker, men det vore kul att höra vad folk tycker om den.

    I första hand är jag intresserad av:
    Riva (grovt) morötter, vitkål, mm.
    Skiva potatis.
    Potatisstavar (t.ex. till Janssons Frestelse).

    Är det någon som har koll på detta?

  • mamago 10 juli 2009

    Hej Greger!
    Jag hade nog satsat på en Electrolux assistent att använda till bakning. Det kostar inte så fruktansvärt mycket att sedan köpa en multiapparat som river, delar, skivar etc.
    Om du väljer någon assistent med de finesser som du vill ha, så kommer du bara att tröttna, för det blir så stort med all disk för att kanske bara riva en liten grej.
    Kan rekommendera Assistent - en toppenmaskin till bakning - och som sagt en annan billigare apparat som gör det andra med minimalt med disk.

    Lycka till med ditt val!
    mamago

  • brii 10 juli 2009

    jag har en kenwood 005 major
    http://www.eplaza.it/Shop/Product.asp?idsos=KWRCU009
    den knådar upp till 3kg mjöl.
    andra delar (t.ex riva/skära grönskar, juicepress) måste köpas extra
    delarna är rätt dyra, men utmärka och starka.
    :)

  • redd 11 juli 2009

    Har bosch hemma och kan ju säga att det är kvalitet rakt igenom, men elektrolux stategi att knåda degen verkar vara klart smartast för bröd.

    Keenwood verkar ha lite problem med kvaliten i vissa fall men annars är det lättare att få tag på tillbehören.. Keenwood verkar dessutom kosta en bra slant extra. Har du gott om pengar så är den nog det du söker.

    KitchenAid skall du hålla dig borta ifrån, dom flesta användarna skulle inte märka ifall motorn saknades om vi säger så och varan är anpassad till det, snygg i hyllan oanvändbar i praktiken.

    Ett billigt förslag är att titta på tradera för baket, för någon 500-1000:- får du en 20-30år gammal maskin som går som en klocka med alla tillbehör. Det var ofta VÄLDIGT bra kvalitet på astistenterna förr vad det verkar, 40-50år verkar vara vad dom klarar..

  • brii 11 juli 2009

    Skrivet av redd den 11 jul 2009

    Har bosch hemma och kan ju säga att det är kvalitet rakt igenom, men elektrolux stategi att knåda degen verkar vara klart smartast för bröd.

    Keenwood verkar ha lite problem med kvaliten i vissa fall men annars är det lättare att få tag på tillbehören.. Keenwood verkar dessutom kosta en bra slant extra. Har du gott om pengar så är den nog det du söker.

    KitchenAid skall du hålla dig borta ifrån, dom flesta användarna skulle inte märka ifall motorn saknades om vi säger så och varan är anpassad till det, snygg i hyllan oanvändbar i praktiken.

    Ett billigt förslag är att titta på tradera för baket, för någon 500-1000:- får du en 20-30år gammal maskin som går som en klocka med alla tillbehör. Det var ofta VÄLDIGT bra kvalitet på astistenterna förr vad det verkar, 40-50år verkar vara vad dom klarar..



    det beror på vilken kenwood.
    min 005 serie är i titanium och föll till och med i golvet..ma sa inget (Y)
    jag vet att den nyare modellen chef, tror jag att den hetere är i billigare material, så där kanske du har rätt.
    jag bor i Italien och även här kostar alla tillhör mycket.
    det är billigare att få dem skickade från Arabien eller USA.
    :)

  • maithab 11 juli 2009

    Och jag har en vän som bytte bort sin Bosch mot en Kenwood som hon är mycket mer nöjd med. Men kanske är smaken delad?

  • ikah 11 juli 2009

    Skrivet av Greger77 den 10 jul 2009

    Hej,

    Jag läste en annan tråd om köksmaskiner då jag funderar på att köpa en.

    Det jag i första hand vill ha den till är att knåda deg, men den andra viktiga saken är till att riva grönsaker.

    Efter allt jag läst så har jag kommit fram till att Electrolux Assistent (eller numera Ankarsrum Assistent) är den bästa för att knåda deg. Det som återstår för mig är att ta reda på hur det fungerar att riva / skiva grönsaker med den. Det finns en tillsats för att riva grönsaker, men det vore kul att höra vad folk tycker om den.

    I första hand är jag intresserad av:
    Riva (grovt) morötter, vitkål, mm.
    Skiva potatis.
    Potatisstavar (t.ex. till Janssons Frestelse).

    Är det någon som har koll på detta?


    Har en Eletrolux assistent och är jättenöjd med den.(Y)(L)(L)
    Jättebra till knådning av bröd. Sen har jag köpt till vispskålen (dubbelvispen) (Y) , rivset (grönsaksskärare) (Y) och mixer (Y). Nästa gång blir det köttkvarnen och de tre extra trummorna till grönsaksskäraren.:)
    //ika:)

  • Greger68 12 juli 2009

    Tack för alla svar! :)

    Skrivet av ikah den 11 jul 2009
    Har en Eletrolux assistent och är jättenöjd med den.(Y)(L)(L)
    Jättebra till knådning av bröd. Sen har jag köpt till vispskålen (dubbelvispen) (Y) , rivset (grönsaksskärare) (Y) och mixer (Y). Nästa gång blir det köttkvarnen och de tre extra trummorna till grönsaksskäraren.:)
    //ika:)


    Hur fungerar grönsaksskäraren? Visst går det att skiva samt riva grovt eller fint med de tre standardtrummorna?

    Jag har aldrig sett den under användning (eller ens monterad med grönsaksskärare), så jag är lite nyfiken på hur det fungerar. Visst kommer det rivna/skivade ut längst ner på grönsaksskäraren? Måste man ha en speciell skål där det rivna hamnar, för att få plats under (för den sitter väl rätt lågt?).

  • Greger68 30 november 2009

    Har både assistent och tillhörande grönsaksskärare sen en tid och den fungerar superbra.

  • saxa 30 november 2009

    Är uppväxt med den Bosch assistenten jobbade på restaurang med Kenwood (utan grönsaksskärare) och på ett dagis med en Eletrolux assistent. Köpte sedan den nyare platta Boschen
    Resultat:
    Gamla Bosch var bra på degar (även stora) vispningen var väl bra men lite knepig att rengöra om man hade för mkt i vispskålen (kanske bättre nu). Fanns inga grönsaksskärare då.
    Kenwooden var mkt bra då vet inget om grönskaksgrejorna, men bland/visparen ser ut som då för 15 är sedan.
    Eletroluxen tyckte jag inte om.
    Den platta boschen köpte jag för ca 13 år för då fanns det nästan bara Eletrolux och Boschen på marknaden. Den är väl hyfsat bra, lite småfel enligt mig, grönsaksskäraren funkar bra.

    Skulle jag köpt en assistent idag skulle det vara en Kenwood utan tvekan med den erfarenheten.

  • saxa 30 november 2009

    Missade att du redan hade en

  • WiolaH 30 november 2009

    Jag är uppväxt med elektolux sedan barnsben, Kommer ihåg hur vi gjorde korv till jul och alla lussebullar och goda bröd som kom ur den..... När jag flyttade hemifrån saknade jag den jätte mycket men på 80-talet fick jag en assistent (elektrolux förstås) i julklapp och den håller än. Har mixer, passergrejor och korvhorn till min och allt fungerar perfekt (L)
    När min mor dog övertog min son hennes gamla (från tidigt -60tal) med bl.a. grönsaksskärare och han tycker jättemycket om den (L) Mest bakar han förstås, men använder även grönsaksskäraren.
    Jag rekommenderar alltså Elektrolux varmt, börja med bakgrejor och mixer (jättebra till så mycket) och utöka efterhand med vad du behöver ...... (Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.