Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttmängd till 80 personer?

  • MajaZoya 14 januari 2010

    Vår förening ska ordna en fest för 80 personer och jag ska vara med och laga maten. Vi ska göra en indisk currygryta av älgkött med ris. Det är tillbehör till som ananas, gurka, russin, bananer och jordnötter. Är det någon som vet hur mycket kött vi ska beräkna per portion.
    Vi har ingen förrätt och någon enklare efterrätt som pannacotta eller kaka till kaffet.

  • Erajscha 14 januari 2010

    50-75 gram per person kan man räkna med om det är i en gryta.

    Ur Kommunalarbetaren:

    Så mycket äter gästen

    2008-02-27 Buffé är ofta ett bra alternativ om man ska bjuda många och vill kunna förbereda så mycket som möjligt. Här är en hjälp att beräkna hur mycket som går åt per person.

    Det är ungefärliga mått och om man har flera rätter går det förstås åt lite mindre.
    Beräknad åtgång av mat på buffé
    Kallskuret kött, t ex rostbiff - 50 g
    Fläskfile, kycklingfilé - 75 g
    Fisk, t ex kokt lax - 75 g
    Fisk, rökt eller gravad - 50 g
    Räkor med skal - 100 g
    Potatis, potatisgratäng - 100-150 g
    Sås - 2 msk
    Sallad - 50 g
    Dessertost - 20 g
    Bröd - 50 g
    Pasta, bulgur - 100 g

  • MajaZoya 16 januari 2010

    Puffar för denna. Finns det ingen fler som har en aning om hur mycket kött vi ska beräkna eller ska vi satsa på 50-75 g per portion.

  • boz1965 16 januari 2010

    Jag hade nog satsat lite mer på köttet - 80 - 90 g är vad min erfarenhet säger mig, det finns säkert de som äter mer i gänget och de bör ju också bli nöjda. Lätt hänt annars att det upplevs som snålt. Jag har varit med om det vid ett par tillfällen. Det är en sak vad man lär sig på kockutbildningen, men verkligheten ser inte alltid ut så.

  • The_mama97mia 16 januari 2010

    Jag är böjd att hålla med Boz, även om det är gryta o en massa andra ingredienser så skulle jag köra på minst 100 g kött per person.
    Alltså 8 kilo kött.

    Men jag vet att jag är sjukligt rädd för att det ska vara för LITE mat. :o

  • siggemums 16 januari 2010

    Skrivet av mama97mia den 16 jan 2010

    Jag är böjd att hålla med Boz, även om det är gryta o en massa andra ingredienser så skulle jag köra på minst 100 g kött per person.
    Alltså 8 kilo kött.

    Men jag vet att jag är sjukligt rädd för att det ska vara för LITE mat. :o


    Jag tycker ändå att det låter alldeles för lite???
    Men jag är också sjukligt rädd för att det ska vara för lite:p

  • The_mama97mia 16 januari 2010

    Om man bara käkar kött är väl rekommendation 100 g per pers, och fisk 150 g? eller var det tvärtom? men siggemums, kul att höra att jag inte är den enda med den nojan....
    På nåt sätt är det svårare ju fler man lagar till ju...

    På nyår var vi 12-17 pers - visste inte riktigt så jag tänkte 20 pers, lagade 4 x 1,2 kg oxfile (nästan fem kilo alltså) och det blev MYCKET över.

  • Gnurf 16 januari 2010

    80 personer, 80 kg kött.

    Enklare kan det inte bli. Next Question...(H)

  • The_mama97mia 16 januari 2010

    Skrivet av Gnurf den 16 jan 2010

    80 personer, 80 kg kött.

    Enklare kan det inte bli. Next Question...(H)


    *skratt*

  • boz1965 17 januari 2010

    Skrivet av Gnurf den 16 jan 2010

    80 personer, 80 kg kött.

    Enklare kan det inte bli. Next Question...(H)


    Jojo. Men du ska också tänka på att vi är inte alla stora karlakarlar med spetsisar... *duckar för den flygande järnspisen och kutar iväg* :p

  • MajaZoya 17 januari 2010

    Tack för alla svar, jag tyckte själv det lät väldigt lite med 50-75g så det blir nog 8 kg kött (minst). I själva grytan är det ju bara kött, lök, kryddor och vätska med tillbehör vid sidan av. Sedan får man väl ha i åtanke att det är fest med diverse drycker innanför västen och då brukar ju aptiten vara på topp, eller hur...?

  • boz1965 17 januari 2010

    Skrivet av nmy955g den 17 jan 2010

    Tack för alla svar, jag tyckte själv det lät väldigt lite med 50-75g så det blir nog 8 kg kött (minst). I själva grytan är det ju bara kött, lök, kryddor och vätska med tillbehör vid sidan av. Sedan får man väl ha i åtanke att det är fest med diverse drycker innanför västen och då brukar ju aptiten vara på topp, eller hur...?


    Då är det ju perfekt att "grunda" med rejäl mat så blir folk inte så fyllesjuka dan efter kvällen före, om man säger så. :p

  • MajaZoya 17 januari 2010

    Ja helt riktigt boz, för att inte tala om städpersonalen som dagen efter ska fylla skurhinkar med alla "slattar"....för jag förmodar att det blir som vanligt när vi på landet ska partaja, men roligt brukar vi ha.

  • boz1965 17 januari 2010

    Skrivet av mama97mia den 16 jan 2010

    Jag är böjd att hålla med Boz, även om det är gryta o en massa andra ingredienser så skulle jag köra på minst 100 g kött per person.
    Alltså 8 kilo kött.

    Men jag vet att jag är sjukligt rädd för att det ska vara för LITE mat. :o


    Sen får man ju ta med i beräkningen att det finns alltid några som tar om. Jag hade nog lagat till 90-100 pers. Blir det mat över kan de av gästerna som vill, få ta med sig en "doggybag" hem.

  • Bumbis 17 januari 2010

    Min systers son fyllde 20 igår och skulle ha fest. Dom skulle vara 15 st och min svåger skulle hjälpa till med maten som skulle bli Africana. Han gjorde det på 8 kg kycklingfilé...........
    -Killar i den åldern äter så mycket. Jag tror det var på tok för mycket men det ska bli spännande att höra hur många matlådor dom har att äta upp.

  • siggemums 17 januari 2010

    Skrivet av nmy955g den 17 jan 2010

    Tack för alla svar, jag tyckte själv det lät väldigt lite med 50-75g så det blir nog 8 kg kött (minst). I själva grytan är det ju bara kött, lök, kryddor och vätska med tillbehör vid sidan av. Sedan får man väl ha i åtanke att det är fest med diverse drycker innanför västen och då brukar ju aptiten vara på topp, eller hur...?


    Du kan väl berätta efter festen hur det blev.Lycka till!

  • chrisq 17 januari 2010

    :o ledsen men jag tycker det låter snålt jag hade haft 10-12 kg kött får ju bara inte va snålt känns inte bra ,om det blir över vilket jag inte tror går det ju att ta vara på lycka till(Y)

  • jas65 17 januari 2010

    Hej,
    För gryt kött så rekommenderar man 200gr-250gr per person.
    Mvh
    Anders

  • bakakaka 17 januari 2010

    Oj, det var varierande rekomendationer. Men 50-250 gr / pers. blir alltså lagom :)

  • siggemums 17 januari 2010

    Skrivet av jas65 den 17 jan 2010

    Hej,
    För gryt kött så rekommenderar man 200gr-250gr per person.
    Mvh
    Anders


    Now we talking! Så mycket brukar jag räkna.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.