Kommande projekt i köket? Vad tänker du laga i den närmaste framtiden?
The_mama97mia31 januari 2010
Nu är nästa projekt Falafel - eller ngn sorts kikärtsbiffar. Palten kokad o klar. Surdegen står o jäser. Räkfonden kokt o kyld.
Lasagnen uppäten.
Men attans vad man kan känna sig nöjd ibland, att ha utmanat sig själv lite...
Fast önskar mig nu en liten människa som kom o städade upp i köket efter mig haha.
idea_31 januari 2010
Skrivet av mama97mia den 31 jan 2010
Nu är nästa projekt Falafel - eller ngn sorts kikärtsbiffar. Palten kokad o klar. Surdegen står o jäser. Räkfonden kokt o kyld.
Lasagnen uppäten.
Men attans vad man kan känna sig nöjd ibland, att ha utmanat sig själv lite...
Fast önskar mig nu en liten människa som kom o städade upp i köket efter mig haha.
Hmm, när jag såg dina nyaste inlägg igår var jag sugen på att fråga om man kunde få bli inneboende, och om det är så här maten ser ut kan man nog tänka sig att vara städare i köket :D Hoppas de små liven (ungarna dina alltså) uppskattar den möda du lägger ner i köket. :p
The_mama97mia7 februari 2010
Nu längtar man efter vitaminer - har dammat av min groddburk - det brukar ta en vecka att få sprudlande sprittande E-vitamin.
Sen ska jag fortsätta med mina surdegsexperiment, det är jättekul, gott blir det även om det inte blir perfekt, jakten på det perfekta brödet börjar likna sökandet efter den Heliga Graal...
Vad har du på gång?
123Linnea7 februari 2010
Måste ta mig i kragen och göra köttfärssås, som ska frysas o tas med till fjällen - vi åker på söndag. Vet inte riktigt vad jag ska göra på för sätt, bara. Tinad köttfärssås kan bli lite så där... Rinnig och tråkig.
Annars ska semlorna bli bakta vilket århundrade som helst nu!
(Jag har shoppat ett par supersnygga stövletter med klack på idag. Sååå nöjd!! Hörde det inte hit?! Nähä.)
Okänd7 februari 2010
Just nu har jag två stora projekt på gång när det gäller matlagning.
Det ena är att jag skall försöka börja laga "hjärtats" mat.
Det andra projektet återkommer jag till framöver.
Om det är mat som är lagad med hjärtat, eller om det är mat som är bra för hjärtat får väl visa sig.
Men att det kommer bli hjärtats mat, det kan jag lova!
The_mama97mia7 februari 2010
j-g, hjärtats mat kan väl vara både och? Lagad med hjärtat och för hjärtat??? *ler*
Jag har en kokbok som heter Mat för Liv och Lust, med mkt trevliga recept.
(L)
The_mama97mia27 februari 2010
Hmmm... har flera projekt igång nu och måste bara få skryta om mitt senaste buljongkok!
Igår tog jag grönsaksbuljongfonden o sammanförde med ett buljonkok på skrov o överblivt kycklingkött från den kyckling jag grillade i ugnen.
Kokade ihop men tillägg av vatten lök o lite kryddor, silade av, lät stå i kyl, nu tog jag fram den, skopad av fettlagret överst och MAMMA MIA - underst ligger den ljuvligaste gelé.... som glaze eller fond eller... WOW så nöjd jag blir!
safir7428 februari 2010
Kåldolmar ska jag försöka ge mig på att laga. Savojkål har jag varit nyfiken på jättelänge så ngt med savojkål men frågan är vad förstårs :D
The_mama97mia28 februari 2010
Du kan ju göra dolmar på savoykål? Grönt och vackert.
safir7428 februari 2010
Ah, ja varför inte..två flugor i en smäll (Y):D
lena41 mars 2010
Har stekfläsk på rimning. Får se hur det blir när den blir stekt.
Jag har bara rimmat julskinkan förut.
The_mama97mia2 mars 2010
mera surdegsutmaningar här. Samt ska jag göra ngt av mina groddar - mungbönornas groddar belv riktigt goda denna gång men vet inte riktigt hur jag ska använda dom, bara som dom är troligen.
Sen fick jag tag på kycklinglever idag! Såååååååå länge sen jag gjort ngt med det, längtar efter att få ihop ngt gott med k l , bacon, grädde... Vilka kryddor passar bäst till kycklinglever? Mejram?
Lilhed5 mars 2010
Skrivet av lena4 den 17 jan 2010
Fläskben i stor påse i frysen, Vet inte vad jag ska göra med den. Egen slaktad gris så det är inte rimmat.
Å mama97mia ett bra recept på pitepalt vill jag ha. Har aldrig gjort det. Men min gubbe skulle bli jätteglad om jag fixa de. Hans mor gjorde alltid det, och det va bara bäst.
idea_10 april 2010
Skrivet av mama97mia den 2 mar 2010
mera surdegsutmaningar här. Samt ska jag göra ngt av mina groddar - mungbönornas groddar belv riktigt goda denna gång men vet inte riktigt hur jag ska använda dom, bara som dom är troligen.
Sen fick jag tag på kycklinglever idag! Såååååååå länge sen jag gjort ngt med det, längtar efter att få ihop ngt gott med k l , bacon, grädde... Vilka kryddor passar bäst till kycklinglever? Mejram?
Mia, hittade detta inlägg när jag försökte gå in på grodd tråden (den gamla som bara heter groddar) och kom att tänka på att det ser ut att vara just mungbönsgroddar, blancherade, som kineserna älskar att blanda i sina wokar och stirfrys (eller hur det nu stavas)...
The_mama97mia10 april 2010
mmm det är nog riktigt!
fast hemma får man dom aldrig att grodda så mkt...
tojve10 april 2010
Skrivet av mama97mia den 30 jan 2010
Är det bara jag som har ambitioner o projekt på helgerna?
Eller lagar ni krångliga o tidsödande saker varje dag? lördag hele veckan lång???
Här är det lugnt i köket i veckorna- sen får jag ibland lite fart o styr upp det på helgen.
Jag och min mat äter inte jättebra under helgerna, lördagar är våran godisdag (om man inte som idag plötsligt blir utbjuden på restaurang av föräldrarna :D ) Så vi lagar faktiskt mat 1-2 gånger per dag, ofta så att det räcker till lunch dagen efter. Andra målet för dagen, middagen, är ofta soppa eller liknande. Funkar lite bättre att leva så när man inte har barn, jag tycker väldigt mycket om att laga mat och baka, samt det faktum att vi båda är studenter och spenderar majoriteten av veckan hemma för egna studier, så vi kan lägga upp tiden som vi vill. :D
Nästa sak jag vill testa är nya soppor samt surdegsbröd, min mamma hade bakat ett underbart sådant idag när jag hälsade på. Mmm.
Marksten11 april 2010
Här är det också ganska lungt i veckorna. Har inte tid med långkok på vardagar. Men god och bra mat behöver inte ta så lång tid att laga.
Men på helgerna har jag oftast mer tid och då blir det också roligare. Man ska inte vara hungrig när man börjar laga mat.
Som det mesta, så hänger det på att planera inköpen. Det finns ju inget värre än när det saknas en ingrediens när man kommit halvvägs. Så därför så tar jag oftast fram alla grejor innan jag sätter igång så man vet vad man har.(A)
Har beställt ännu en grillbok. Jag vet inte varför. {question}Har många matböcker och tittar nästan aldrig i dom. Men den är var det vintips till alla rätter så det var nog därför.8-|
lena426 april 2010
Äntligen tagit mig i kragen och kokat saft av en del svarta vinbär och rabarber jag har kvar i frysen.
Snart finns det nya.
jimboz26 april 2010
När Kinakålen ramlar ner under tio spänn så ska jag göra 4,5 kilo Koreansk Kimchi...Här kan ni se vilket jobb det är..2 gånger har jag gjort denna och brukar fermentera den 2 veckor.
Men jag skippar bläckisken
http://www.youtube.com/watch?v=0sX_wDCbeuU&feature=player_embedded
sikaal27 april 2010
Skrivet av jimboz den 26 apr 2010
När Kinakålen ramlar ner under tio spänn så ska jag göra 4,5 kilo Koreansk Kimchi...Här kan ni se vilket jobb det är..2 gånger har jag gjort denna och brukar fermentera den 2 veckor.
Men jag skippar bläckisken
http://www.youtube.com/watch?v=0sX_wDCbeuU&feature=player_embedded
Varför skippa bläckfisken? Fegis!:D
Skämt åsido, tyvärr för mycket vitlök för mig, annars verkar det spännande!
Nu är nästa projekt Falafel - eller ngn sorts kikärtsbiffar. Palten kokad o klar. Surdegen står o jäser. Räkfonden kokt o kyld.
Lasagnen uppäten.
Men attans vad man kan känna sig nöjd ibland, att ha utmanat sig själv lite...
Fast önskar mig nu en liten människa som kom o städade upp i köket efter mig haha.
Nu är nästa projekt Falafel - eller ngn sorts kikärtsbiffar. Palten kokad o klar. Surdegen står o jäser. Räkfonden kokt o kyld.
Lasagnen uppäten.
Men attans vad man kan känna sig nöjd ibland, att ha utmanat sig själv lite...
Fast önskar mig nu en liten människa som kom o städade upp i köket efter mig haha.
Hmm, när jag såg dina nyaste inlägg igår var jag sugen på att fråga om man kunde få bli inneboende, och om det är så här maten ser ut kan man nog tänka sig att vara städare i köket :D Hoppas de små liven (ungarna dina alltså) uppskattar den möda du lägger ner i köket. :p
Nu längtar man efter vitaminer - har dammat av min groddburk - det brukar ta en vecka att få sprudlande sprittande E-vitamin.
Sen ska jag fortsätta med mina surdegsexperiment, det är jättekul, gott blir det även om det inte blir perfekt, jakten på det perfekta brödet börjar likna sökandet efter den Heliga Graal...
Vad har du på gång?
Måste ta mig i kragen och göra köttfärssås, som ska frysas o tas med till fjällen - vi åker på söndag. Vet inte riktigt vad jag ska göra på för sätt, bara. Tinad köttfärssås kan bli lite så där... Rinnig och tråkig.
Annars ska semlorna bli bakta vilket århundrade som helst nu!
(Jag har shoppat ett par supersnygga stövletter med klack på idag. Sååå nöjd!! Hörde det inte hit?! Nähä.)
Just nu har jag två stora projekt på gång när det gäller matlagning.
Det ena är att jag skall försöka börja laga "hjärtats" mat.
Det andra projektet återkommer jag till framöver.
Om det är mat som är lagad med hjärtat, eller om det är mat som är bra för hjärtat får väl visa sig.
Men att det kommer bli hjärtats mat, det kan jag lova!
j-g, hjärtats mat kan väl vara både och? Lagad med hjärtat och för hjärtat??? *ler*
Jag har en kokbok som heter Mat för Liv och Lust, med mkt trevliga recept.
(L)
Hmmm... har flera projekt igång nu och måste bara få skryta om mitt senaste buljongkok!
Igår tog jag grönsaksbuljongfonden o sammanförde med ett buljonkok på skrov o överblivt kycklingkött från den kyckling jag grillade i ugnen.
Kokade ihop men tillägg av vatten lök o lite kryddor, silade av, lät stå i kyl, nu tog jag fram den, skopad av fettlagret överst och MAMMA MIA - underst ligger den ljuvligaste gelé.... som glaze eller fond eller... WOW så nöjd jag blir!
Kåldolmar ska jag försöka ge mig på att laga. Savojkål har jag varit nyfiken på jättelänge så ngt med savojkål men frågan är vad förstårs :D
Du kan ju göra dolmar på savoykål? Grönt och vackert.
Ah, ja varför inte..två flugor i en smäll (Y):D
Har stekfläsk på rimning. Får se hur det blir när den blir stekt.
Jag har bara rimmat julskinkan förut.
mera surdegsutmaningar här. Samt ska jag göra ngt av mina groddar - mungbönornas groddar belv riktigt goda denna gång men vet inte riktigt hur jag ska använda dom, bara som dom är troligen.
Sen fick jag tag på kycklinglever idag! Såååååååå länge sen jag gjort ngt med det, längtar efter att få ihop ngt gott med k l , bacon, grädde... Vilka kryddor passar bäst till kycklinglever? Mejram?
Fläskben i stor påse i frysen, Vet inte vad jag ska göra med den. Egen slaktad gris så det är inte rimmat.
Å mama97mia ett bra recept på pitepalt vill jag ha. Har aldrig gjort det. Men min gubbe skulle bli jätteglad om jag fixa de. Hans mor gjorde alltid det, och det va bara bäst.
mera surdegsutmaningar här. Samt ska jag göra ngt av mina groddar - mungbönornas groddar belv riktigt goda denna gång men vet inte riktigt hur jag ska använda dom, bara som dom är troligen.
Sen fick jag tag på kycklinglever idag! Såååååååå länge sen jag gjort ngt med det, längtar efter att få ihop ngt gott med k l , bacon, grädde... Vilka kryddor passar bäst till kycklinglever? Mejram?
Mia, hittade detta inlägg när jag försökte gå in på grodd tråden (den gamla som bara heter groddar) och kom att tänka på att det ser ut att vara just mungbönsgroddar, blancherade, som kineserna älskar att blanda i sina wokar och stirfrys (eller hur det nu stavas)...
mmm det är nog riktigt!
fast hemma får man dom aldrig att grodda så mkt...
Är det bara jag som har ambitioner o projekt på helgerna?
Eller lagar ni krångliga o tidsödande saker varje dag? lördag hele veckan lång???
Här är det lugnt i köket i veckorna- sen får jag ibland lite fart o styr upp det på helgen.
Jag och min mat äter inte jättebra under helgerna, lördagar är våran godisdag (om man inte som idag plötsligt blir utbjuden på restaurang av föräldrarna :D ) Så vi lagar faktiskt mat 1-2 gånger per dag, ofta så att det räcker till lunch dagen efter. Andra målet för dagen, middagen, är ofta soppa eller liknande. Funkar lite bättre att leva så när man inte har barn, jag tycker väldigt mycket om att laga mat och baka, samt det faktum att vi båda är studenter och spenderar majoriteten av veckan hemma för egna studier, så vi kan lägga upp tiden som vi vill. :D
Nästa sak jag vill testa är nya soppor samt surdegsbröd, min mamma hade bakat ett underbart sådant idag när jag hälsade på. Mmm.
Här är det också ganska lungt i veckorna. Har inte tid med långkok på vardagar. Men god och bra mat behöver inte ta så lång tid att laga.
Men på helgerna har jag oftast mer tid och då blir det också roligare. Man ska inte vara hungrig när man börjar laga mat.
Som det mesta, så hänger det på att planera inköpen. Det finns ju inget värre än när det saknas en ingrediens när man kommit halvvägs. Så därför så tar jag oftast fram alla grejor innan jag sätter igång så man vet vad man har.(A)
Har beställt ännu en grillbok. Jag vet inte varför. {question}Har många matböcker och tittar nästan aldrig i dom. Men den är var det vintips till alla rätter så det var nog därför.8-|
Äntligen tagit mig i kragen och kokat saft av en del svarta vinbär och rabarber jag har kvar i frysen.
Snart finns det nya.
När Kinakålen ramlar ner under tio spänn så ska jag göra 4,5 kilo Koreansk Kimchi...Här kan ni se vilket jobb det är..2 gånger har jag gjort denna och brukar fermentera den 2 veckor.
Men jag skippar bläckisken
http://www.youtube.com/watch?v=0sX_wDCbeuU&feature=player_embedded
När Kinakålen ramlar ner under tio spänn så ska jag göra 4,5 kilo Koreansk Kimchi...Här kan ni se vilket jobb det är..2 gånger har jag gjort denna och brukar fermentera den 2 veckor.
Men jag skippar bläckisken
http://www.youtube.com/watch?v=0sX_wDCbeuU&feature=player_embedded
Varför skippa bläckfisken? Fegis!:D
Skämt åsido, tyvärr för mycket vitlök för mig, annars verkar det spännande!