Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

krydda stark??

  • annalena514 26 mars 2010

    hej många recept innehåller en krydda som heter sambal oelek är den stark i så fall tips om mild krydda istället då jag inte tål de starka :)

  • jimboz 26 mars 2010

    Jag tycker du kan utesluta den helt och hållet...Den ger ju mer hetta än smak igentligen(Y)
    Det är en chilipasta och innehåller ingen smaksensation direkt..

  • asasto 26 mars 2010

    Visst ger Sambal en viss smak förutom härlig hetta, morsans linssoppa är INTE god utan Sambal oelek. Men gillar man inte hetta kan man ju ha i mer kryddor av annat man gillar.

  • jimboz 26 mars 2010

    Källa Recepthjälpen :

    Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
    Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.

    Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..

    Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)

  • Roggan 27 mars 2010

    Skrivet av jimboz den 26 mar 2010

    Källa Recepthjälpen :

    Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
    Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.

    Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..

    Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)


    Sambal Badjak är godare än Sambal Oelek. I Indonesien finns Sambal Asli, supergott till lökringar.

  • The_mama97mia 27 mars 2010

    Jag har märkt att det är stor skillnad mellan olika sorters sambal oelek med. En burk kan vara jättestark o nästa smakar inte nåt...
    Som med det mesta - smaka dig fram....

  • jimboz 27 mars 2010

    Självklart har jag båda hemma :) Men jag gillar den lite rökiga Badjaken i min Nasi Goreng..
    Skillnaden är väl att jag använder Badjaken rakt av..Jag gillar att lägga en klick ovanpå den färdiga maten och blanda runt....

  • Okänd 27 mars 2010

    Jag använder sweetchilisåsen mycket, där kan man smaka sig fram.

    Eftersom jag har svårt för starka kryddor , men det är många som vill ha det starkt.
    Är man inte van kan man vänja magen i små doser först.

  • Kocken2011 27 mars 2010

    Det beror på vilken maträtt det är :D

  • popik 27 mars 2010

    Skrivet av jimboz den 26 mar 2010

    Källa Recepthjälpen :

    Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
    Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.

    Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..

    Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)


    Jimboz var hittar du sambal badjak någonstans, jag har letat efter den i flera år.

  • jimboz 27 mars 2010

    Skrivet av popik den 27 mar 2010

    Skrivet av jimboz den 26 mar 2010

    Källa Recepthjälpen :

    Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
    Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.

    Med andra ord så skulle du kunna ha salt och socker för att slippa det där starka ..

    Jag är en Sambal Badjak människa den som undrar :)


    Jimboz var hittar du sambal badjak någonstans, jag har letat efter den i flera år.



    Helt rätt den är svår att få tag i ...Jag är tvungen att gå till Asienbutiken för att köpa den...Jag har ingen förklaring till det, men det kan vara att ingen frågar efter den och det är synd i såfall

    Så ser den ut där jag handlar
    http://flavourites.punt.nl/upload/130842_sambal_badjak.jpg

  • mulle640 27 mars 2010

    Har missat Sambal Badjak, måste prova. Älskar allt starkt. Måste kolla efter det nästa gång jag kommer till en asiatisk butik.

  • Gnurf 27 mars 2010

    Chipotle smoked chili paste fanns förr i de vanliga butikerna...men nu var det flera år sedan jag såg denna...

  • jimboz 27 mars 2010

    Vi kan väl dela {laugh}

    http://www.risbergimport.se/koningsvogel/index.html

  • mulle640 27 mars 2010

    Skrivet av jimboz den 27 mar 2010

    Vi kan väl dela {laugh}

    http://www.risbergimport.se/koningsvogel/index.html




    Dela är bra. Men såg att det ev. fanns på ica focus i göteborg. får kika in där någon dag. De har en mycket bra avdelning med asiatiska kryddor, såser mm. Vi hade en asiatisk butik i Kungsbacka men den lades ner tyvärr, snyft

  • popik 20 februari 2011

    Kan meddela alla älskare av sambal badjak att den nu kan beställas på kryddlandet.se
    Äntligen

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.