Jag går omkring och är nyfiken på om man kan tillaga en maträtt som har lite lakris "flavour"
Vad skulle kunna tänkas passa till lakris? Svamp?.......näe
Det jag däremot kan tänka mig på något sätt kan matcha denna fantastiska smak bör väl vara någon form av citrusbaserad mat.
Har ni några ideer eller tankar så skriv här
Hälsningar. Micke
asasto17 februari 2010
Den lakritssmakande grönsaken fänkål används ofta i fiskrätter så kanske lakrits i mindre mängd kan funka ihop med fisk
Marksten17 februari 2010
Fisksoppa är perfekt med anissmak. Spriten Pernod eller Ricard har den fina smaken.
Räkor och skaldjur passar också bra med anissmak. Flamberade jätteräkor med Ricard är en höjdare.
jimboz17 februari 2010
Tänkte du använda dig av ren lakrits ,essenser eller Fänkål ?
Jag fick en snilleblixt om att blanda ut lite citron te med lakrits för att sedan kanske spåna vidare på vad det kanske skulle passa till...
Gnurf17 februari 2010
Jag kan tänka mig att lakritsflavour skulle gå utmärkt ihop med bacon, svamp och citronzest. Tärna bacon och blanda med tärnad svamp, stek ihop i panna, tillsätt citronzest, ströbröd och pamesan eller västerbottensost. Lägg som täcke över en bit torskfilé och baka av i ugnen.
Kanske.
:o
Okänd17 februari 2010
Skrivet av jimboz den 17 feb 2010
Jag fick en snilleblixt om att blanda ut lite citron te med lakrits för att sedan kanske spåna vidare på vad det kanske skulle passa till...
Förkylningshosta kanske :)
jimboz17 februari 2010
Skrivet av danniella den 17 feb 2010
Skrivet av jimboz den 17 feb 2010
Jag fick en snilleblixt om att blanda ut lite citron te med lakrits för att sedan kanske spåna vidare på vad det kanske skulle passa till...
Förkylningshosta kanske :)
:) jajamen !
Själv älskar jag lakrits men inte i maten...Glass är min melodi..Eller smarra på en Ckeck är inte heller dumt..
Gnurf17 februari 2010
Tjecker är ganska goda, men norrmän är rent av delikata...(Y)
/Hannibal
jimboz17 februari 2010
(Y) Gnurfar måste ändå vara en utmärkt dessert efter en lång och hetsig skoterfärd ....
Eller ta en del Gnurf en del lakrits och blanda med renskav...Smaskens :p
irrevirre17 februari 2010
Hahaah .. ja, ni är roliga Jimboz och Gnurfen.
Har faktiskt funnit ett par recept med lakrits. Om det är gott? Tja, vad vet jag:-O
Tartar
100 g oxfilé
salt och vitpeppar
olivolja
lakritspulver
Putsa köttet fritt från fett och senor. Hacka det fint och blanda med övriga ingredienser utom lakritspulvret. Forma till små puckar och rulla dem i lakritspulvret. Garnera med Stjärnanisisop.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med lakritspulvret.
Slå på vinägern och låt koka in. Gör samma sak med vinet.
Slå på buljongen och koka upp. Häll på grädde och mjölk och koka på svag värme 10 minuter. Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Ställ åt sidan.
Stek pilgrimsmusslorna i olja och lite salt några minuter tills de fått färg.
Mixa soppan med parmesanosten och lite extra mjölk så den blir skummig.
Lägg musslorna i tallrikar och häll soppan runt om.
Gnurf17 februari 2010
En gång, på en camping i Gnarp...en Gnurf i Gnarp :p...åt jag en Räkmacka som var gul runt om, kom i samspråk med kocken efteråt då jag klämde några Norrlands Guld innan hopp å skutt i bingen å han frågade om jag kunde gissa vad det var runt kanten på räkmackan. Det var krossade ostbågar :o Det var ju en 15 år sedan...kommer inte riktigt ihåg...men det var nog en helt OK Räkmacka faktiskt...:p
The_mama97mia17 februari 2010
Spontant tycker jag det låter uräckligt med lakrits i mat.
Jag gillar anis och fänkål, och jag gillar saltlakrits som godis, men har svårt att föreställa mig just det där med lakritspulver???
Annars ska stjärnanis tydligen ha utpräglad ganska stark lakritssmak, förekommer i mängder av asiatiska rätter.
För dom som gillar kalvbräss, Hannibal o hans gelikar.
irrevirre17 februari 2010
Eller detta:
http://www.gt.se/mat/recept/huvudratter/1.594457/kalvfile-i-lakritssky-med-apple-och-potatismos
macuisine23 februari 2010
Lakrits i maten låter för mig lika frestande som banan på pizzan! :'( Jag har faktiskt haft svårt att ta till mig fänkål av denna anledning men ska prova igen om jag hittar ett recept som verkar smakligt. Jag kan tänka mig att ren lakrits - alltså inte sånt man hittar i plockgodislådorna - är något helt annat att använda. Var köper man lakritspulver? Mal man själv?
Dock känns det lite väl spännande att damma på med lakrits till oxfilén! Möjligen provar jag i en fisksoppa då.
Roggan23 februari 2010
Jag har länge funderat på att tillsätta lite lakritsextrakt i grönpepparsås. Har en känsla att smakerna skulle gifta sig bra. MÅSTE testa snart...
Jag går omkring och är nyfiken på om man kan tillaga en maträtt som har lite lakris "flavour"
Vad skulle kunna tänkas passa till lakris? Svamp?.......näe
Det jag däremot kan tänka mig på något sätt kan matcha denna fantastiska smak bör väl vara någon form av citrusbaserad mat.
Har ni några ideer eller tankar så skriv här
Hälsningar. Micke
Den lakritssmakande grönsaken fänkål används ofta i fiskrätter så kanske lakrits i mindre mängd kan funka ihop med fisk
Fisksoppa är perfekt med anissmak. Spriten Pernod eller Ricard har den fina smaken.
Räkor och skaldjur passar också bra med anissmak. Flamberade jätteräkor med Ricard är en höjdare.
Tänkte du använda dig av ren lakrits ,essenser eller Fänkål ?
Jag fick en snilleblixt om att blanda ut lite citron te med lakrits för att sedan kanske spåna vidare på vad det kanske skulle passa till...
Jag kan tänka mig att lakritsflavour skulle gå utmärkt ihop med bacon, svamp och citronzest. Tärna bacon och blanda med tärnad svamp, stek ihop i panna, tillsätt citronzest, ströbröd och pamesan eller västerbottensost. Lägg som täcke över en bit torskfilé och baka av i ugnen.
Kanske.
:o
Jag fick en snilleblixt om att blanda ut lite citron te med lakrits för att sedan kanske spåna vidare på vad det kanske skulle passa till...
Förkylningshosta kanske :)
Jag fick en snilleblixt om att blanda ut lite citron te med lakrits för att sedan kanske spåna vidare på vad det kanske skulle passa till...
Förkylningshosta kanske :)
:) jajamen !
Själv älskar jag lakrits men inte i maten...Glass är min melodi..Eller smarra på en Ckeck är inte heller dumt..
Tjecker är ganska goda, men norrmän är rent av delikata...(Y)
/Hannibal
(Y) Gnurfar måste ändå vara en utmärkt dessert efter en lång och hetsig skoterfärd ....
Eller ta en del Gnurf en del lakrits och blanda med renskav...Smaskens :p
Hahaah .. ja, ni är roliga Jimboz och Gnurfen.
Har faktiskt funnit ett par recept med lakrits. Om det är gott? Tja, vad vet jag:-O
Tartar
100 g oxfilé
salt och vitpeppar
olivolja
lakritspulver
Putsa köttet fritt från fett och senor. Hacka det fint och blanda med övriga ingredienser utom lakritspulvret. Forma till små puckar och rulla dem i lakritspulvret. Garnera med Stjärnanisisop.
Soppa med pilgrimsmusslor
4 portioner
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
0,5 l vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl kronärtskocksbuljong
0,5 dl lakritspulver
0,5 dl riven parmesanost
Olja
8 pilgrimsmusslor
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med lakritspulvret.
Slå på vinägern och låt koka in. Gör samma sak med vinet.
Slå på buljongen och koka upp. Häll på grädde och mjölk och koka på svag värme 10 minuter. Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Ställ åt sidan.
Stek pilgrimsmusslorna i olja och lite salt några minuter tills de fått färg.
Mixa soppan med parmesanosten och lite extra mjölk så den blir skummig.
Lägg musslorna i tallrikar och häll soppan runt om.
En gång, på en camping i Gnarp...en Gnurf i Gnarp :p...åt jag en Räkmacka som var gul runt om, kom i samspråk med kocken efteråt då jag klämde några Norrlands Guld innan hopp å skutt i bingen å han frågade om jag kunde gissa vad det var runt kanten på räkmackan. Det var krossade ostbågar :o Det var ju en 15 år sedan...kommer inte riktigt ihåg...men det var nog en helt OK Räkmacka faktiskt...:p
Spontant tycker jag det låter uräckligt med lakrits i mat.
Jag gillar anis och fänkål, och jag gillar saltlakrits som godis, men har svårt att föreställa mig just det där med lakritspulver???
Annars ska stjärnanis tydligen ha utpräglad ganska stark lakritssmak, förekommer i mängder av asiatiska rätter.
Höfta på! (Y)
http://www.recept.nu/1.131444/bjorn_frantzen/kott/kalvbrass_med_yuzu_och_lakrits
För dom som gillar kalvbräss, Hannibal o hans gelikar.
Eller detta:
http://www.gt.se/mat/recept/huvudratter/1.594457/kalvfile-i-lakritssky-med-apple-och-potatismos
Lakrits i maten låter för mig lika frestande som banan på pizzan! :'( Jag har faktiskt haft svårt att ta till mig fänkål av denna anledning men ska prova igen om jag hittar ett recept som verkar smakligt. Jag kan tänka mig att ren lakrits - alltså inte sånt man hittar i plockgodislådorna - är något helt annat att använda. Var köper man lakritspulver? Mal man själv?
Dock känns det lite väl spännande att damma på med lakrits till oxfilén! Möjligen provar jag i en fisksoppa då.
Jag har länge funderat på att tillsätta lite lakritsextrakt i grönpepparsås. Har en känsla att smakerna skulle gifta sig bra. MÅSTE testa snart...