Är det någon som vet när man ska göra vid libbstickan? Eller man kan kanske göra det hela sommaren? Kan man använda roten? Har hört talas om det i alla fall..
Tacksam för svar..
monac10 augusti 2008
inget udda eller unikt att komma med...men den är jätte god i soppor/grytor.
farmoringer10 augusti 2008
jo, det vet jag att den är men har fått för mig att man ska ta en speciell tid...men det kanske inte stämmer..
lenajeanette10 augusti 2008
Att man ska skörda någon speciell tid? Är det det du menar?
Håller i alla fall huggorm borta:p
Kanske är en skröna....
grill10 augusti 2008
Här kommer lite information
Beskrivning. Libbsticka är en högväxt, starkt doftande ört med små gulgröna blommor samlade i förhållandevis små välvda flockar. Bladen är två till tre gånger pardelade, tjocka och något glänsande, de luktar starkt om man krossar dem. Blomstjälkarna kan bli över två meter höga, men utvecklas inte alltid. Blomflockarna har både allmänt och enskilt svepe med talrika svepeblad, den blommar i juli-augusti.
Arten kan genom sin storlek och speciella doft knappast förväxlas med någon annan flockblommig växt (Apiaceae).
Utbredning. Libbsticka odlas som kryddväxt och den förekommer ibland naturaliserad eller förvildad. Arten kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet och omtalas som odlad redan av Plinius. Första fynduppgift. Arten är känd sedan medeltiden. De första säkra uppgifterna om förvildad libbsticka publicerades på 1700-talet (Hylander 1971).
Användning. Libbstickans blad kan användas som selleri (Apium graveolens), de är också en av ingredienserna i Maggibuljong och lämpar sig väl som krydda i soppor och grönsaksrätter. Förr användes den som läkeväxt och enligt Retzius (1806) brukade den "nyttjas af ålderstiget bondfolk at tugga för Moderpassion och Kolik på samma sätt som Angelica, äfwen de spädare stjelkar skalade af någre ätas". Men han påpekar att libbsticka huvudsakligen gavs till kor för att öka deras matlust och mjölkproduktion.
farmoringer10 augusti 2008
Ja det är väldig stark doft om libbstickan....Men det är ingen som hört om roten går att använda också?
Är det någon som vet när man ska göra vid libbstickan? Eller man kan kanske göra det hela sommaren? Kan man använda roten? Har hört talas om det i alla fall..
Tacksam för svar..
inget udda eller unikt att komma med...men den är jätte god i soppor/grytor.
jo, det vet jag att den är men har fått för mig att man ska ta en speciell tid...men det kanske inte stämmer..
Att man ska skörda någon speciell tid? Är det det du menar?
Håller i alla fall huggorm borta:p
Kanske är en skröna....
Här kommer lite information
Beskrivning. Libbsticka är en högväxt, starkt doftande ört med små gulgröna blommor samlade i förhållandevis små välvda flockar. Bladen är två till tre gånger pardelade, tjocka och något glänsande, de luktar starkt om man krossar dem. Blomstjälkarna kan bli över två meter höga, men utvecklas inte alltid. Blomflockarna har både allmänt och enskilt svepe med talrika svepeblad, den blommar i juli-augusti.
Arten kan genom sin storlek och speciella doft knappast förväxlas med någon annan flockblommig växt (Apiaceae).
Utbredning. Libbsticka odlas som kryddväxt och den förekommer ibland naturaliserad eller förvildad. Arten kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet och omtalas som odlad redan av Plinius. Första fynduppgift. Arten är känd sedan medeltiden. De första säkra uppgifterna om förvildad libbsticka publicerades på 1700-talet (Hylander 1971).
Användning. Libbstickans blad kan användas som selleri (Apium graveolens), de är också en av ingredienserna i Maggibuljong och lämpar sig väl som krydda i soppor och grönsaksrätter. Förr användes den som läkeväxt och enligt Retzius (1806) brukade den "nyttjas af ålderstiget bondfolk at tugga för Moderpassion och Kolik på samma sätt som Angelica, äfwen de spädare stjelkar skalade af någre ätas". Men han påpekar att libbsticka huvudsakligen gavs till kor för att öka deras matlust och mjölkproduktion.
Ja det är väldig stark doft om libbstickan....Men det är ingen som hört om roten går att använda också?