Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Libbsticka

  • farmoringer 10 augusti 2008

    Är det någon som vet när man ska göra vid libbstickan? Eller man kan kanske göra det hela sommaren? Kan man använda roten? Har hört talas om det i alla fall..
    Tacksam för svar..

  • monac 10 augusti 2008

    inget udda eller unikt att komma med...men den är jätte god i soppor/grytor.

  • farmoringer 10 augusti 2008

    jo, det vet jag att den är men har fått för mig att man ska ta en speciell tid...men det kanske inte stämmer..

  • lenajeanette 10 augusti 2008

    Att man ska skörda någon speciell tid? Är det det du menar?

    Håller i alla fall huggorm borta:p
    Kanske är en skröna....

  • grill 10 augusti 2008

    Här kommer lite information

    Beskrivning. Libbsticka är en högväxt, starkt doftande ört med små gulgröna blommor samlade i förhållandevis små välvda flockar. Bladen är två till tre gånger pardelade, tjocka och något glänsande, de luktar starkt om man krossar dem. Blomstjälkarna kan bli över två meter höga, men utvecklas inte alltid. Blomflockarna har både allmänt och enskilt svepe med talrika svepeblad, den blommar i juli-augusti.
    Arten kan genom sin storlek och speciella doft knappast förväxlas med någon annan flockblommig växt (Apiaceae).

    Utbredning. Libbsticka odlas som kryddväxt och den förekommer ibland naturaliserad eller förvildad. Arten kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet och omtalas som odlad redan av Plinius. Första fynduppgift. Arten är känd sedan medeltiden. De första säkra uppgifterna om förvildad libbsticka publicerades på 1700-talet (Hylander 1971).

    Användning. Libbstickans blad kan användas som selleri (Apium graveolens), de är också en av ingredienserna i Maggibuljong och lämpar sig väl som krydda i soppor och grönsaksrätter. Förr användes den som läkeväxt och enligt Retzius (1806) brukade den "nyttjas af ålderstiget bondfolk at tugga för Moderpassion och Kolik på samma sätt som Angelica, äfwen de spädare stjelkar skalade af någre ätas". Men han påpekar att libbsticka huvudsakligen gavs till kor för att öka deras matlust och mjölkproduktion.

  • farmoringer 10 augusti 2008

    Ja det är väldig stark doft om libbstickan....Men det är ingen som hört om roten går att använda också?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.