Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Maizena

 • Annrh 18 februari 2013

  I recept står ofta Maizenamjöl. Hemma har jag Maizena majsstärkelse och Maizena redning. När använder ni vilken?

  Jag har faktiskt hittills bara använt redningen... vad ska jag ha den andra förpackningen till och vad menar man när man säger maizenamjöl (ofta är det ju i en sås/gryta och då tycker jag redning låter rätt)

 • DoctorWho 18 februari 2013

  Jag hittade detta längst ner i en gammal tråd här på MK. http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/maizena_majsstaerkelse_3770.html
  "Majsstärkelse är gjord av majs och Maizena redningar är potatisstärkelse men de har samma funktion."

  Majsstärkelsen ska blandas ut med vatten precis som man gör med potatismjöl.

 • boz1965 18 februari 2013

  Personligen använder jag så gott som aldrig redningarna utan håller mig till ren Maizena, som bara är majsstärkelse. Varför betala nästan dubbla kilopriset när allt de har gjort är att blanda potatismjöl och rismjöl i majsstärkelsen och kallar det "redning"? :)

 • boz1965 18 februari 2013

  Dessutom ska man vara försiktig med Maizenas redningar och inte använda dem till allergiker eftersom de innehåller mjölksocker (29%) - laktos m.a.o. De ska inte heller användas till personer som inte äter fläskkött då emulgeringsmedlet man använder (E 471) innehåller fett från bl.a. gris.

  http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27862

  -------

  Edit: Lade till länk.

 • svengelsk 18 februari 2013

  I England används inte potatismjöl av många utan bara maizena (corn flour). Jag använder det som redning eller i bak. Brun sås till kött (gravy) reder jag alltid med maizena oc h jag har gjort drömtårta med det, men jag tror potatismjölet är bättre i det fallet.

 • boz1965 18 februari 2013

  Är det nån speciell anledning till att engelsmännen inte använder potatismjöl? Eller det kanske bara "är så"? {question}

 • svengelsk 19 februari 2013

  Jag tror det bara är så. Det tog många år innan jag hittade potatismjöl i hälsokostaffärerna. Det är möjligt att efterfrågan på glutenfria produkter har gjort att jag nu kan köpa potatismjöl. Jag vill minnas att jag har hört att man måste sluta koka en potatismjölsredning så fort den tjocknat annars blir den tunn igen. Jag kanske skulle exprimentera. Maizenaredning kan värmas igen utan att förtunnas.

 • sikaal 19 februari 2013

  Det var likadant i Spanien förr. Inget potatismjöl. När mina svärföräldrar åkte på besök till min svägerska (70-80-tal), fanns alltid bl.a. potatismjöl med. Nu för tiden finns det att köpa.

 • LenaBE1 20 februari 2013

  Fördelen med maizena redningen är att den är väldigt lättsamt att använda, man strör den direkt i kokande vätska och den är klumpfri. Efter en minuts kokning så är det klart att servera, det är lätt att få tex. en sås lagom tjock på detta sätt. Jag använder den så gott som alltid när jag kokar sås och gör stuvningar.
  Maizena stärkelsen använder jag tex. när jag bakar och gör desserter.

 • Lunchdax 20 februari 2013

  Klumpfritt får man enkelt genom att ta en kopp/dl-mått/annat av såsen och där i blanda i mjölet, sedan häller man tillbaka alltihopa i stora såsen!

  Jag använder aldrig potatismjöl så det vet jag inget om.
  Däremot reder jag med vanligt vetemjöl och ibland maizena. De har olika funktioner som kan vara positivt eller negativt beroende på situation.

  Vetemjölet måste koka några minuter för att inte smaka mjöl och för att det ska tjockna.

  Maizenan blir tjock snabbt men får inte koka så länge för då blir det segt!

  Alltså, om jag har såsen färdig o bara vill ha tjockare är väl maizenan bra, men om såsen ska fortsätta koka en längre stund då tar jag vetemjöl! Men oftast väljer jag vetemjölet oavsett vad jag gör i matlagningen. I bakning däremot tar jag det som står i receptet. I maräng har man ju stärkelse (oftast majsstärkelse) och absolut inte mjöl!

 • LenaBE1 20 februari 2013

  Visst får man det klumpfritt även med vetemjöl, potatismjöl eller maizena stärkelse också, men den allra främsta anledningen till att använda maizena redning är att det är bekvämare. Man slipper ju röra ut den med någon vätska. (jag har nog blivit lite lat på äldre dar ;)) {embarrassed}

  Potatismjöl och maizena stärkelse påminner mycket om varandra tycker jag, ärligt talat så vet jag ingen annan skillnad dem emellan än att potatismjölet är gjort av stärkelsen från potatisen och maizenan från majsen. Men jag antar att det finns fler skillnader än så, är det nån som kan berätta hur det ligger till med detta? {question}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.