Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nyfiken!

 • 7 januari 2005

  Hej! Jag älskar att baka men är inte så proffsig! Undrar om man kan ersätta bakpulver mot bikarbonat eller nåt annat! Tex om ja ska baka en sockerkaka o ja upptäcker att bakpulvret är slut kan ja då andvända nåt annat i stället??

 • katten4 14 mars 2009

  Hittade detta i en kokbok:
  1 tsk bikarbonat= 2 tsk bakpulver, 1 tsk hjorthornssalt= 2 tsk bakpulver.

  Bakpulver. består av natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse. Ger ingen bismak eller missfärgning. Morderna bakpulver är dubbelverkande. Det innebär att man kan blanda en kaksmet och låta den stå i rumstemperatur utan att kakan blir förstörd. Bakpulver avger bara en lite mängd koloxid vid rumstemp. Fförvaras torrt i burk med lock annars utvecklas kolsyra och pulvret blir inte lika verksamt.Färdig sockerkakssmet kan stå en stund, det är först i ugnen som gasutveckling sker och kakan höjer sej.

  Bikarbonat består av enbart natriumbikarbonat. För att hela mängden koldioxid ska frigöras måste en sur tillsats finnas i degen. Passar bäst i degar med sur tillsats, t.ex. lingon, sirap,gräddfil, filmjölk eller sur grädde. I annat fall avgår endast en del koldioxider och brödet får en lutaktig smak av kvarvarande natriumkarbonat (=soda). Kakorna blir lite mörka i färgen. Överdosering ger lätt en lutaktig bismak.

  Hjorthornssalt Består av ammoiumkarbonat. Vid upphettning frigörs både koldioxid och amoniak, lukten av amoniak känns när ugnsluckan öppnas. Passar bäst till kubb men också till tunna bakverk ex. småkakaor och kex, som då blir extra porösa. I höga bakverk, t.ex. mjukakakor, stannar det lätt kvar en rest av amoniak som ger en bismak. Måste förvaras i väl tättslutande burk, annars minskar jäsningskraften. Överdoserning ger bismak av amoniak.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.