Har den turen att ha tillgång till ett medlemskort till Martin Olsson storchaser. Köper varje höst kilovis med dill, perilja och gräslök till ett mycket bra pris. Repar, hackar och fryser in. Sparar även stjälkarna. Räcker hela vintern.
I trädgården växer myntor, olika timjan, salvia, dragon och libbsticka. Plockar hela sommaren och torkar. Nässlorna på våren torkas också.
Gubben odlar chili i stora lerkrukor. Har även några hinkar med tomater. Förra året odlade vi en sort som heter "Bloody Butcher". Supergod!!! Rekomenderas varmt!
Dill liksom morötter frösår jag i hinkar som jag täcker väl med fiberduk.
Men basilika, det är svårt...:)
solvik2072 mars 2011
Jag har
Oregano, Basilika, Thaibaslika, salvia, dill, persila, lavedel, rosmarin, paprika, chili.tomater..Har dock ett växthus som jag driver upp dom i . När den riktiga värmen kommer så åker lite av kryddorna ut. Dill, persilja,lavendel är dock ute hela tiden.
solvik2072 mars 2011
Va spännande ett lagerblads träd hur fort växer ett sådant och är det stor skillnad på färsk och torkad?
Ang oregano är den känslig eller är den lätt att så, brukar ni trycka ner en kruka med rötter eller sår ni med frön?
Oregano har jag inne i växthuset. Den är lite känslig men det växer som bara den i mitt växthus.
Hemligheten....Hönsgödsel. Luktar som f.n men det är under för grönsakerna.
sikaal2 mars 2011
Skrivet av solvik207 den 2 mar 2011
Hemligheten....Hönsgödsel. Luktar som f.n men det är under för grönsakerna.
Du vet väl varför hönsgödsel är så bra - växterna vill upp i friska luften! ;)
Vetebullen2 mars 2011
Jag är väldigt förtjust i att odla egna kryddor (L) Odlar krusig persilja som jag skördar 2 år på samma frön. Torkar så mycket att det räcker hela vintern. Är nog den krydda som jag slösar mest med. Passar i det mesta. Har en torkolla + att jag även torkar i ugnen. Båda går bra bara man har låg värme så kryddorna behåller smak och den fina gröna färgen. Torkar också piplök, gräslök, libbsticka, mynta, dill, stjälken på vanlig gul lök, palsternacksblad, selleriblad och svamp.
Torkar även mycket äpplen i strimlor så vi har godis hela vintern. (Y) Har oregano som krukväxt inne. Den växer som bara den. Ska försöka torka en del av bladen på den också. (Y)
sikaal2 mars 2011
För de som har liten plats går det jättebra med stor kruka. Jag gjorde i ordning en till mågen ett år, hade timjan, oregano, rosmarin och curryört. De samsas bra ihop. Oreganon övervintrade t.o.m.
chrisq2 mars 2011
(Y)JAAAAAAAA anu är det snart dax längtar
The_mama97mia14 mars 2011
*puffelipuff*
På Lidl hade de plockat fram fröpåsarna nu, gud vad sugen man blir!
Få se om det blir fint till helgen kanske man kan ordna lite frösådd - förgro inne.
martina6314 mars 2011
Vi har satt fröer i torvkrukor, miniväxthus på fönsterbrädan för 4 dagar sedan. Nu börjar det titta opp lite gröna små blad! Härligt!!
MatAnders14 mars 2011
Nu börjar tomatplantorna sticka upp ur krukan (tryckte ner köpe körsbärstomat kärnor o vips efter ca 4 dagar tittade dom upp :) nu väntar jag på att smal röd paprika och sivri ska sätta fart.
kladdfia14 mars 2011
Har salvia, persilja, mynta, isop, libbsticka, oregano, gräslök, lavendel, citronmeliss och flera olika sorters timjan i landet. Sådde både chili (habanero) och flera sorters tomater för några veckor sen.. växer så det knakar! Sår dill på friland varje år. Brukar plocka svamp, enbär och nässlor varje år och torka. Har inte tålamoda att försöka hålla liv i rosmarinen, så det blir att köpa ny varje år.
Annie2814 mars 2011
Åh va glad jag blir av att läsa dessa inlägg :) detta är mitt största intresse!
Jag har ett stort växthus och ett stort jordgubbsland och ett stort å flera små trädgårdsland å en ört/krydd trädgård :-)
Jag odlar allt möjligt, prövar nya saker varje år...
Men har ett enkelt tips ang. basilikan: Man tar en lagom stor kruka och fyller den med planteringsjord av bra kvalitet till ca. tre fjärde-delar och sen har man på såjord i ett lager (ca. 4cm tjockt) och sen häller man ut frö och strör på lite mer såjord, å vattnar så klart! jag brukar ha min basilika i växthuset men det går att ha den i soligt skyddat läge oxå... använd fiberduk på nätterna om det är lite kyligt. Toppa basilikan när den vuxit upp en bit så blir den jättefin :) sen är det bara att njuta av denna delikata krydda.
mooseella14 mars 2011
Skrivet av monac den 2 mar 2008
temynta & dragon...är de perenna? :o
TEMYNTA är perenn, hur det är med dragon vet jag inte. Beror kanske på vilken växtzon du bor i..
svengelsk15 mars 2011
Skrivet av mooseella den 15 mar 2011
Skrivet av monac den 2 mar 2008
temynta & dragon...är de perenna? :o
TEMYNTA är perenn, hur det är med dragon vet jag inte. Beror kanske på vilken växtzon du bor i.
Det finns två sorters dragon. Den ryska kan frösås och är lättodlad. Det skulle inte förvåna mig om den är vinterhärdig i Sverige. Smaken ä emellertid inte alls så stark och fin som den franska. Denna kan bara förökas med skott och den överlever inte alltid vintern här.
The_mama97mia29 februari 2012
Dags att väcka denna tråd för årets odlingar -
såg att Lidl nästa vecka har extrapris på små miniväxthus, nu börjar det klia i odlartarmen!
lena429 februari 2012
Ja va härligt.
Jag har sått chili redan få se om de gror.
Sen har dagbarnen och jag satt kärnor från apelsin o citron.
DoctorWho29 februari 2012
Gräslöken jag köpt i kruka för två år sedan i mataffären har fyrdubblat sig i storlek och den började växa igen i höstas strax innan snön kom. Nu när snön är borta kan jag börja klippa lite till maten. Timjan som såg så pytteliten ut när den såddes för fyra år sedan trivs jättebra i stenpartiet och går att plocka blad av hela året, om snön håller sig borta. En påse tomatfrön ligger på skrivbordet och väntar på att sås i morgon.
WiolaH1 mars 2012
Skrivet av mama97mia den 2 mar 2011
Jag vet att detta är en gammal tråd, men inte mindre intressant för det!
Nu är vi inne i mars månad och det kliar i mina fingrar att sätta igång med kryddodling.
Köpte en planta Rosmarin förra veckan och ska nu försöka ta reda på hur den bäst trivs inne tills det är dags att sätta ut.
Det kanske är fler som är intresserade av att sätta fröer o planera kryddträdgård nu?
Ställ rosmarinen svalt och ljust, så slipper du spinn. Över element trivs den inte........ Ställ inte ut för tidigt, den är känslig för frostnätter....- lycka till (Y)
Har den turen att ha tillgång till ett medlemskort till Martin Olsson storchaser. Köper varje höst kilovis med dill, perilja och gräslök till ett mycket bra pris. Repar, hackar och fryser in. Sparar även stjälkarna. Räcker hela vintern.
I trädgården växer myntor, olika timjan, salvia, dragon och libbsticka. Plockar hela sommaren och torkar. Nässlorna på våren torkas också.
Gubben odlar chili i stora lerkrukor. Har även några hinkar med tomater. Förra året odlade vi en sort som heter "Bloody Butcher". Supergod!!! Rekomenderas varmt!
Dill liksom morötter frösår jag i hinkar som jag täcker väl med fiberduk.
Men basilika, det är svårt...:)
Jag har
Oregano, Basilika, Thaibaslika, salvia, dill, persila, lavedel, rosmarin, paprika, chili.tomater..Har dock ett växthus som jag driver upp dom i . När den riktiga värmen kommer så åker lite av kryddorna ut. Dill, persilja,lavendel är dock ute hela tiden.
Va spännande ett lagerblads träd hur fort växer ett sådant och är det stor skillnad på färsk och torkad?
Ang oregano är den känslig eller är den lätt att så, brukar ni trycka ner en kruka med rötter eller sår ni med frön?
Oregano har jag inne i växthuset. Den är lite känslig men det växer som bara den i mitt växthus.
Hemligheten....Hönsgödsel. Luktar som f.n men det är under för grönsakerna.
Hemligheten....Hönsgödsel. Luktar som f.n men det är under för grönsakerna.
Du vet väl varför hönsgödsel är så bra - växterna vill upp i friska luften! ;)
Jag är väldigt förtjust i att odla egna kryddor (L) Odlar krusig persilja som jag skördar 2 år på samma frön. Torkar så mycket att det räcker hela vintern. Är nog den krydda som jag slösar mest med. Passar i det mesta. Har en torkolla + att jag även torkar i ugnen. Båda går bra bara man har låg värme så kryddorna behåller smak och den fina gröna färgen. Torkar också piplök, gräslök, libbsticka, mynta, dill, stjälken på vanlig gul lök, palsternacksblad, selleriblad och svamp.
Torkar även mycket äpplen i strimlor så vi har godis hela vintern. (Y) Har oregano som krukväxt inne. Den växer som bara den. Ska försöka torka en del av bladen på den också. (Y)
För de som har liten plats går det jättebra med stor kruka. Jag gjorde i ordning en till mågen ett år, hade timjan, oregano, rosmarin och curryört. De samsas bra ihop. Oreganon övervintrade t.o.m.
(Y)JAAAAAAAA anu är det snart dax längtar
*puffelipuff*
På Lidl hade de plockat fram fröpåsarna nu, gud vad sugen man blir!
Få se om det blir fint till helgen kanske man kan ordna lite frösådd - förgro inne.
Vi har satt fröer i torvkrukor, miniväxthus på fönsterbrädan för 4 dagar sedan. Nu börjar det titta opp lite gröna små blad! Härligt!!
Nu börjar tomatplantorna sticka upp ur krukan (tryckte ner köpe körsbärstomat kärnor o vips efter ca 4 dagar tittade dom upp :) nu väntar jag på att smal röd paprika och sivri ska sätta fart.
Har salvia, persilja, mynta, isop, libbsticka, oregano, gräslök, lavendel, citronmeliss och flera olika sorters timjan i landet. Sådde både chili (habanero) och flera sorters tomater för några veckor sen.. växer så det knakar! Sår dill på friland varje år. Brukar plocka svamp, enbär och nässlor varje år och torka. Har inte tålamoda att försöka hålla liv i rosmarinen, så det blir att köpa ny varje år.
Åh va glad jag blir av att läsa dessa inlägg :) detta är mitt största intresse!
Jag har ett stort växthus och ett stort jordgubbsland och ett stort å flera små trädgårdsland å en ört/krydd trädgård :-)
Jag odlar allt möjligt, prövar nya saker varje år...
Men har ett enkelt tips ang. basilikan: Man tar en lagom stor kruka och fyller den med planteringsjord av bra kvalitet till ca. tre fjärde-delar och sen har man på såjord i ett lager (ca. 4cm tjockt) och sen häller man ut frö och strör på lite mer såjord, å vattnar så klart! jag brukar ha min basilika i växthuset men det går att ha den i soligt skyddat läge oxå... använd fiberduk på nätterna om det är lite kyligt. Toppa basilikan när den vuxit upp en bit så blir den jättefin :) sen är det bara att njuta av denna delikata krydda.
temynta & dragon...är de perenna? :o
TEMYNTA är perenn, hur det är med dragon vet jag inte. Beror kanske på vilken växtzon du bor i..
Skrivet av mooseella den 15 mar 2011
Skrivet av monac den 2 mar 2008
temynta & dragon...är de perenna? :o
TEMYNTA är perenn, hur det är med dragon vet jag inte. Beror kanske på vilken växtzon du bor i.
Det finns två sorters dragon. Den ryska kan frösås och är lättodlad. Det skulle inte förvåna mig om den är vinterhärdig i Sverige. Smaken ä emellertid inte alls så stark och fin som den franska. Denna kan bara förökas med skott och den överlever inte alltid vintern här.
Dags att väcka denna tråd för årets odlingar -
såg att Lidl nästa vecka har extrapris på små miniväxthus, nu börjar det klia i odlartarmen!
Ja va härligt.
Jag har sått chili redan få se om de gror.
Sen har dagbarnen och jag satt kärnor från apelsin o citron.
Gräslöken jag köpt i kruka för två år sedan i mataffären har fyrdubblat sig i storlek och den började växa igen i höstas strax innan snön kom. Nu när snön är borta kan jag börja klippa lite till maten. Timjan som såg så pytteliten ut när den såddes för fyra år sedan trivs jättebra i stenpartiet och går att plocka blad av hela året, om snön håller sig borta. En påse tomatfrön ligger på skrivbordet och väntar på att sås i morgon.
Jag vet att detta är en gammal tråd, men inte mindre intressant för det!
Nu är vi inne i mars månad och det kliar i mina fingrar att sätta igång med kryddodling.
Köpte en planta Rosmarin förra veckan och ska nu försöka ta reda på hur den bäst trivs inne tills det är dags att sätta ut.
Det kanske är fler som är intresserade av att sätta fröer o planera kryddträdgård nu?
Ställ rosmarinen svalt och ljust, så slipper du spinn. Över element trivs den inte........ Ställ inte ut för tidigt, den är känslig för frostnätter....- lycka till (Y)