Jag tänkte göra spett med marinerade oxfilebitar i ugnen på nyår.
Kan man göra det utan att steka köttet först, blir det grått och trist?
Vilken temperatur och ungefär hur länge ska de va inne?
Tacksam för alla tips och ideer då jag idiotiskt nog har tänkt göra något jag aldrig provat förut :)
Tack på förhand!
Evalar6330 december 2010
Köttet ska alltid vara rumstempererat innan det tillagas för bästa resultat. Oxfilé bör aldrig genomstekas helt, då blir den inte längre lika mör, och man kan i så fall lika gärna välja någon billigare biff. Innertemperaturen bör vara 50-55 grader om man vill ha den blodig, eller 60 grader för medium/rosa kött. Undvik helst att skära i köttet för att kontrollera hur stekt det är, då smiter köttsaften ut och ger en torrare filé. Använd istället stektermometer om du steker större bitar, eller känn på biten om du steker i skivor. Lycka till/ Eva{party}
mariec30 december 2010
Känns det inte lite synd på oxfile, att dela det i småbitar o sätta på spett? Jag hade satsat på att steka hela skivor istället.
Gott Nytt År!
JennieC30 december 2010
Jag tänkte det kunde underlätta med spett i ugnen för vi är 17 st, blir svårt att steka när så många ska ha maten samtidigt kanske?
Kanske ska satsa på helstekt i stället :/ Nu blir jag osäker...
mariec30 december 2010
Skrivet av JennieC den 30 dec 2010
Jag tänkte det kunde underlätta med spett i ugnen för vi är 17 st, blir svårt att steka när så många ska ha maten samtidigt kanske?
Kanske ska satsa på helstekt i stället :/ Nu blir jag osäker...
17 st.................. då förstår jag spetten! Men tycker ändå det är synd på så fint kött. Potatisskivor (koka så de är halvklara), lägg skivor av filen ovanpå (ej färdigstekta) toppa med vitlökssmör. Sen in i ugnen så smöret smälter ner över potatisen. Gott o enkelt!
Jag tänkte göra spett med marinerade oxfilebitar i ugnen på nyår.
Kan man göra det utan att steka köttet först, blir det grått och trist?
Vilken temperatur och ungefär hur länge ska de va inne?
Tacksam för alla tips och ideer då jag idiotiskt nog har tänkt göra något jag aldrig provat förut :)
Tack på förhand!
Köttet ska alltid vara rumstempererat innan det tillagas för bästa resultat. Oxfilé bör aldrig genomstekas helt, då blir den inte längre lika mör, och man kan i så fall lika gärna välja någon billigare biff. Innertemperaturen bör vara 50-55 grader om man vill ha den blodig, eller 60 grader för medium/rosa kött. Undvik helst att skära i köttet för att kontrollera hur stekt det är, då smiter köttsaften ut och ger en torrare filé. Använd istället stektermometer om du steker större bitar, eller känn på biten om du steker i skivor. Lycka till/ Eva{party}
Känns det inte lite synd på oxfile, att dela det i småbitar o sätta på spett? Jag hade satsat på att steka hela skivor istället.
Gott Nytt År!
Jag tänkte det kunde underlätta med spett i ugnen för vi är 17 st, blir svårt att steka när så många ska ha maten samtidigt kanske?
Kanske ska satsa på helstekt i stället :/ Nu blir jag osäker...
Jag tänkte det kunde underlätta med spett i ugnen för vi är 17 st, blir svårt att steka när så många ska ha maten samtidigt kanske?
Kanske ska satsa på helstekt i stället :/ Nu blir jag osäker...
17 st.................. då förstår jag spetten! Men tycker ändå det är synd på så fint kött. Potatisskivor (koka så de är halvklara), lägg skivor av filen ovanpå (ej färdigstekta) toppa med vitlökssmör. Sen in i ugnen så smöret smälter ner över potatisen. Gott o enkelt!