För lite vatten gör pastan klibbig, en tumregel är 1 liter vatten per 100 gram pasta. Det där med olja i vattnet ska visst bara vara en myt.
(http://www.e-health.se)
Klibbig pasta
Olja i pastavatten hindrar inte pastan från att klibba ihop, tvärtemot vad många tror. Däremot lägger sig oljan som ett lock på vattnet och hindrar pastan från att koka över eftersom fett inte leder värme.
Men pastan smakar sämre och kastrullen blir svår att diska. Inget att rekommendera med andra ord.
Att spola pastan direkt när den är färdigkokt kan däremot vara en idé! Stärkelsen på utsidan av pastan spolas bort med kallt vatten och tillsammans med sänkt temperatur och hejdad avdunstning klibbar pastan mindre.
tina6224 februari 2008
Jag spolar pastan med kallt vatten
Fullkornspastan blir inte kletig såvidare man inte överkokar den.
För lite vatten gör pastan klibbig, en tumregel är 1 liter vatten per 100 gram pasta. Det där med olja i vattnet ska visst bara vara en myt.
(http://www.e-health.se)
Klibbig pasta
Olja i pastavatten hindrar inte pastan från att klibba ihop, tvärtemot vad många tror. Däremot lägger sig oljan som ett lock på vattnet och hindrar pastan från att koka över eftersom fett inte leder värme.
Men pastan smakar sämre och kastrullen blir svår att diska. Inget att rekommendera med andra ord.
Att spola pastan direkt när den är färdigkokt kan däremot vara en idé! Stärkelsen på utsidan av pastan spolas bort med kallt vatten och tillsammans med sänkt temperatur och hejdad avdunstning klibbar pastan mindre.
Jag spolar pastan med kallt vatten
Fullkornspastan blir inte kletig såvidare man inte överkokar den.