Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Perfekta pannkakor

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Hej, fick lust att steka pannkakor för att ha både till barnen till mellis och till mig själv som crepes.

    Jag steker i gjutjärnspanna, med plåtstekspade.
    Värmer laggen rätt långsamt, men aldrig tillräckligt långsamt tror jag.

    Den första pankisen blir alltid - just det, pannkaka. Den sista brukar märkligt nog också bli konstig.

    Har du några tips och råd om hur stekningen bör gå till?

  • Gnurf 2 december 2009

    Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)

  • The_mama97mia 2 december 2009

    hmmm ok plättar av pannkakasstorlek?

  • Gnurf 2 december 2009

    *SUCK* Ja Ni sörlänningar rör då ihop begreppen :)

    På vilket sätt blir det Pannkaka av den första å sista Plätten då?

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Tror det har med temperaturen att göra. ???

    Jag har en sån där stekhäll, o värmer upp stekpannan långsamt, börjar på 7 (av 12) ökar sen till 8-9.

    Vilken temperatur steker NI på?

  • AnneNi 2 december 2009

    Jag har alltid först maxvärme (6) och sänker sen till 4. Höjer ibland till 5 om det blir för svagt, men oftast är 4 bra. Blir perfekt nästan alltid!

  • Mistys 2 december 2009

    Har man stekt ex fläsk eller annat kött innan i samma panna fastnar den första alltid, trots disk emellan. Varför vet jag inte men även min gamla mormor pratade om detta fenomen:o

  • Gnurf 2 december 2009

    Blir dom brända!??

    Jag steker oftast i en teflonare i smör eller margarin, kör på högsta värmeläget hela tiden. Ibland i en gjutjärnspanna...men då får man passa lite noggrannare så det inte blir för hett...:)

  • Lena 2 december 2009

    Skrivet av mama97mia den 2 dec 2009

    Tror det har med temperaturen att göra. ???

    Jag har en sån där stekhäll, o värmer upp stekpannan långsamt, börjar på 7 (av 12) ökar sen till 8-9.

    Vilken temperatur steker NI på?




    Hej! Mamamia.
    Har själv en spis med häll då den blivit riktigt varm steker jag pannkakorna på 8. Men jag hettar upp stekpannan på 12 sedan den blivit riktigt varm sänker jag värmen till 8:an. Hoppas att det hjälper dig kram Lena

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Mina blir inte brända, den första brukar se helt bra ut men sen när man ska vända så blir det sk-t.

    Försiktig med värmen, även om det är gött med krispiga kanter så ...

    Kul att höra, fler som vill dela med sig om temperatur etc?

    Jag tror inte det spelar sååååå stor roll vilket recept jag tar, höftar alltid - men låter helst smeten stå och svälla lite innan stekning, samt har gärna matfett i smeten också.

  • Erajscha 2 december 2009

    Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009

    Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)


    Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Skrivet av Erajscha den 2 dec 2009

    Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009

    Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)


    Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.


    Precis, plättar steker jag i en plättlagg av teflon, där har jag faktiskt aldrig det problemet?
    Undrar om det är som Misty skrev att ... det är ngt förjordat med en gjutjärnspanna som används till annat med.. hmmm...

  • marilyn 2 december 2009

    Första pannkakan åker alltid i soporna. Spelar ingen roll vilken stekpanna eller vilken temp. Det bara är så. Har kollat runt bland vänner och bekanta och alla säger samma sak.
    Det ska nog vara så. :)

  • Gnurf 2 december 2009

    NEJ NEJ NEJ NEJ :@

    Det är Småplättar du pratar om nu, sedan då vanliga Plättar (i normalstor stekpanna), Pannkaka gör man alltid i ugnen i långpanna dvs något prefix Ugn krävs inte. Vidare finnes Fläskpannkaka vilket nu alla med lite logik kan lista ut vad det är :D Blandar man fläsk i Plättar kallar vi det för Slobba här i Norrland.

    Logik mina kära Damer (L)

    Skrivet av Erajscha den 2 dec 2009

    Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009

    Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)


    Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.

  • Gnurf 2 december 2009

    Inte i Norrland. Men kanske annorstädes...:p

    Skrivet av marilyn den 2 dec 2009

    Första pannkakan åker alltid i soporna. Spelar ingen roll vilken stekpanna eller vilken temp. Det bara är så. Har kollat runt bland vänner och bekanta och alla säger samma sak.
    Det ska nog vara så. :)

  • The_mama97mia 2 december 2009

    Gnurfen, tack för den dialektala lektionen!
    :D

  • Gnurf 2 december 2009

    Alltid till din tjänst Mia vid trixiga distinktioner!!! :p

  • eiros 2 december 2009

    Om du gör smeten i god tid och låter mjölet svälla innan du börjar steka brukar det gå lättare även med den första pannkakan. Låt smeten stå minst en halvtimme gärna längre innan du börjar. Och ha många ägg i smeten!:p

  • AnneNi 3 december 2009

    Jag gör alltid smeten med 1 del mjöl 2 delar mjölk och lika många ägg som dl mjöl... Steker på teflonjärn med flytande margarin mellan varje pannkaka. Slänger alltid den första eftersom den lätt smakar konstigt eller får fel konsistens.

  • redd 3 december 2009

    Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009

    NEJ NEJ NEJ NEJ :@

    Det är Småplättar du pratar om nu, sedan då vanliga Plättar (i normalstor stekpanna), Pannkaka gör man alltid i ugnen i långpanna dvs något prefix Ugn krävs inte. Vidare finnes Fläskpannkaka vilket nu alla med lite logik kan lista ut vad det är :D Blandar man fläsk i Plättar kallar vi det för Slobba här i Norrland.

    Logik mina kära Damer (L)

    Skrivet av Erajscha den 2 dec 2009

    Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009

    Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)


    Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.


    http://sv.wikipedia.org/wiki/Pannkaka motsäger dig
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A4ttar är små pannkakor, möjligen har finns det lokala dialektala skillnader i ordets betydelse (fick t.ex. lära mig att "bron" på norrlänska är samma sak som veranda på svenska när jag gjorde lumpen)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.