Hej, fick lust att steka pannkakor för att ha både till barnen till mellis och till mig själv som crepes.
Jag steker i gjutjärnspanna, med plåtstekspade.
Värmer laggen rätt långsamt, men aldrig tillräckligt långsamt tror jag.
Den första pankisen blir alltid - just det, pannkaka. Den sista brukar märkligt nog också bli konstig.
Har du några tips och råd om hur stekningen bör gå till?
Gnurf2 december 2009
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
The_mama97mia2 december 2009
hmmm ok plättar av pannkakasstorlek?
Gnurf2 december 2009
*SUCK* Ja Ni sörlänningar rör då ihop begreppen :)
På vilket sätt blir det Pannkaka av den första å sista Plätten då?
The_mama97mia2 december 2009
Tror det har med temperaturen att göra. ???
Jag har en sån där stekhäll, o värmer upp stekpannan långsamt, börjar på 7 (av 12) ökar sen till 8-9.
Vilken temperatur steker NI på?
AnneNi2 december 2009
Jag har alltid först maxvärme (6) och sänker sen till 4. Höjer ibland till 5 om det blir för svagt, men oftast är 4 bra. Blir perfekt nästan alltid!
Mistys2 december 2009
Har man stekt ex fläsk eller annat kött innan i samma panna fastnar den första alltid, trots disk emellan. Varför vet jag inte men även min gamla mormor pratade om detta fenomen:o
Gnurf2 december 2009
Blir dom brända!??
Jag steker oftast i en teflonare i smör eller margarin, kör på högsta värmeläget hela tiden. Ibland i en gjutjärnspanna...men då får man passa lite noggrannare så det inte blir för hett...:)
Lena2 december 2009
Skrivet av mama97mia den 2 dec 2009
Tror det har med temperaturen att göra. ???
Jag har en sån där stekhäll, o värmer upp stekpannan långsamt, börjar på 7 (av 12) ökar sen till 8-9.
Vilken temperatur steker NI på?
Hej! Mamamia.
Har själv en spis med häll då den blivit riktigt varm steker jag pannkakorna på 8. Men jag hettar upp stekpannan på 12 sedan den blivit riktigt varm sänker jag värmen till 8:an. Hoppas att det hjälper dig kram Lena
The_mama97mia2 december 2009
Mina blir inte brända, den första brukar se helt bra ut men sen när man ska vända så blir det sk-t.
Försiktig med värmen, även om det är gött med krispiga kanter så ...
Kul att höra, fler som vill dela med sig om temperatur etc?
Jag tror inte det spelar sååååå stor roll vilket recept jag tar, höftar alltid - men låter helst smeten stå och svälla lite innan stekning, samt har gärna matfett i smeten också.
Erajscha2 december 2009
Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
The_mama97mia2 december 2009
Skrivet av Erajscha den 2 dec 2009
Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
Precis, plättar steker jag i en plättlagg av teflon, där har jag faktiskt aldrig det problemet?
Undrar om det är som Misty skrev att ... det är ngt förjordat med en gjutjärnspanna som används till annat med.. hmmm...
marilyn2 december 2009
Första pannkakan åker alltid i soporna. Spelar ingen roll vilken stekpanna eller vilken temp. Det bara är så. Har kollat runt bland vänner och bekanta och alla säger samma sak.
Det ska nog vara så. :)
Gnurf2 december 2009
NEJ NEJ NEJ NEJ :@
Det är Småplättar du pratar om nu, sedan då vanliga Plättar (i normalstor stekpanna), Pannkaka gör man alltid i ugnen i långpanna dvs något prefix Ugn krävs inte. Vidare finnes Fläskpannkaka vilket nu alla med lite logik kan lista ut vad det är :D Blandar man fläsk i Plättar kallar vi det för Slobba här i Norrland.
Logik mina kära Damer (L)
Skrivet av Erajscha den 2 dec 2009
Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
Gnurf2 december 2009
Inte i Norrland. Men kanske annorstädes...:p
Skrivet av marilyn den 2 dec 2009
Första pannkakan åker alltid i soporna. Spelar ingen roll vilken stekpanna eller vilken temp. Det bara är så. Har kollat runt bland vänner och bekanta och alla säger samma sak.
Det ska nog vara så. :)
The_mama97mia2 december 2009
Gnurfen, tack för den dialektala lektionen!
:D
Gnurf2 december 2009
Alltid till din tjänst Mia vid trixiga distinktioner!!! :p
eiros2 december 2009
Om du gör smeten i god tid och låter mjölet svälla innan du börjar steka brukar det gå lättare även med den första pannkakan. Låt smeten stå minst en halvtimme gärna längre innan du börjar. Och ha många ägg i smeten!:p
AnneNi2 december 2009
Jag gör alltid smeten med 1 del mjöl 2 delar mjölk och lika många ägg som dl mjöl... Steker på teflonjärn med flytande margarin mellan varje pannkaka. Slänger alltid den första eftersom den lätt smakar konstigt eller får fel konsistens.
redd3 december 2009
Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009
NEJ NEJ NEJ NEJ :@
Det är Småplättar du pratar om nu, sedan då vanliga Plättar (i normalstor stekpanna), Pannkaka gör man alltid i ugnen i långpanna dvs något prefix Ugn krävs inte. Vidare finnes Fläskpannkaka vilket nu alla med lite logik kan lista ut vad det är :D Blandar man fläsk i Plättar kallar vi det för Slobba här i Norrland.
Logik mina kära Damer (L)
Skrivet av Erajscha den 2 dec 2009
Skrivet av Gnurf den 2 dec 2009
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pannkaka motsäger dig
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A4ttar är små pannkakor, möjligen har finns det lokala dialektala skillnader i ordets betydelse (fick t.ex. lära mig att "bron" på norrlänska är samma sak som veranda på svenska när jag gjorde lumpen)
Hej, fick lust att steka pannkakor för att ha både till barnen till mellis och till mig själv som crepes.
Jag steker i gjutjärnspanna, med plåtstekspade.
Värmer laggen rätt långsamt, men aldrig tillräckligt långsamt tror jag.
Den första pankisen blir alltid - just det, pannkaka. Den sista brukar märkligt nog också bli konstig.
Har du några tips och råd om hur stekningen bör gå till?
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
hmmm ok plättar av pannkakasstorlek?
*SUCK* Ja Ni sörlänningar rör då ihop begreppen :)
På vilket sätt blir det Pannkaka av den första å sista Plätten då?
Tror det har med temperaturen att göra. ???
Jag har en sån där stekhäll, o värmer upp stekpannan långsamt, börjar på 7 (av 12) ökar sen till 8-9.
Vilken temperatur steker NI på?
Jag har alltid först maxvärme (6) och sänker sen till 4. Höjer ibland till 5 om det blir för svagt, men oftast är 4 bra. Blir perfekt nästan alltid!
Har man stekt ex fläsk eller annat kött innan i samma panna fastnar den första alltid, trots disk emellan. Varför vet jag inte men även min gamla mormor pratade om detta fenomen:o
Blir dom brända!??
Jag steker oftast i en teflonare i smör eller margarin, kör på högsta värmeläget hela tiden. Ibland i en gjutjärnspanna...men då får man passa lite noggrannare så det inte blir för hett...:)
Tror det har med temperaturen att göra. ???
Jag har en sån där stekhäll, o värmer upp stekpannan långsamt, börjar på 7 (av 12) ökar sen till 8-9.
Vilken temperatur steker NI på?
Hej! Mamamia.
Har själv en spis med häll då den blivit riktigt varm steker jag pannkakorna på 8. Men jag hettar upp stekpannan på 12 sedan den blivit riktigt varm sänker jag värmen till 8:an. Hoppas att det hjälper dig kram Lena
Mina blir inte brända, den första brukar se helt bra ut men sen när man ska vända så blir det sk-t.
Försiktig med värmen, även om det är gött med krispiga kanter så ...
Kul att höra, fler som vill dela med sig om temperatur etc?
Jag tror inte det spelar sååååå stor roll vilket recept jag tar, höftar alltid - men låter helst smeten stå och svälla lite innan stekning, samt har gärna matfett i smeten också.
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
Precis, plättar steker jag i en plättlagg av teflon, där har jag faktiskt aldrig det problemet?
Undrar om det är som Misty skrev att ... det är ngt förjordat med en gjutjärnspanna som används till annat med.. hmmm...
Första pannkakan åker alltid i soporna. Spelar ingen roll vilken stekpanna eller vilken temp. Det bara är så. Har kollat runt bland vänner och bekanta och alla säger samma sak.
Det ska nog vara så. :)
NEJ NEJ NEJ NEJ :@
Det är Småplättar du pratar om nu, sedan då vanliga Plättar (i normalstor stekpanna), Pannkaka gör man alltid i ugnen i långpanna dvs något prefix Ugn krävs inte. Vidare finnes Fläskpannkaka vilket nu alla med lite logik kan lista ut vad det är :D Blandar man fläsk i Plättar kallar vi det för Slobba här i Norrland.
Logik mina kära Damer (L)
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
Inte i Norrland. Men kanske annorstädes...:p
Första pannkakan åker alltid i soporna. Spelar ingen roll vilken stekpanna eller vilken temp. Det bara är så. Har kollat runt bland vänner och bekanta och alla säger samma sak.
Det ska nog vara så. :)
Gnurfen, tack för den dialektala lektionen!
:D
Alltid till din tjänst Mia vid trixiga distinktioner!!! :p
Om du gör smeten i god tid och låter mjölet svälla innan du börjar steka brukar det gå lättare även med den första pannkakan. Låt smeten stå minst en halvtimme gärna längre innan du börjar. Och ha många ägg i smeten!:p
Jag gör alltid smeten med 1 del mjöl 2 delar mjölk och lika många ägg som dl mjöl... Steker på teflonjärn med flytande margarin mellan varje pannkaka. Slänger alltid den första eftersom den lätt smakar konstigt eller får fel konsistens.
NEJ NEJ NEJ NEJ :@
Det är Småplättar du pratar om nu, sedan då vanliga Plättar (i normalstor stekpanna), Pannkaka gör man alltid i ugnen i långpanna dvs något prefix Ugn krävs inte. Vidare finnes Fläskpannkaka vilket nu alla med lite logik kan lista ut vad det är :D Blandar man fläsk i Plättar kallar vi det för Slobba här i Norrland.
Logik mina kära Damer (L)
Du steker alltså PLÄTTAR kära Mia....Pannkaka är någonting helt annat...(H)
Nää plättar steks i särskilt plättjärn och är bara cirka 5 cm i diameter. Pannkakor steker man i större stekjärn. Ugnspannkaka steker man i ännu större form i ugnen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pannkaka motsäger dig
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A4ttar är små pannkakor, möjligen har finns det lokala dialektala skillnader i ordets betydelse (fick t.ex. lära mig att "bron" på norrlänska är samma sak som veranda på svenska när jag gjorde lumpen)