Både jag och mina barn är sugna på potatismos.....men det är för tidigt att göra än på färskpotatis va? Hur gör ni nu när ni är sugna på potatismos?
Anderstam18 juli 2012
Det går att göra på färskpotatis.
Skala stora potatisar och koka ca 20-30 minuter.
Använd sen smör och vispgrädde och kör allt med elvispen
tills det är riktigt fluffigt. :)
Bumbelna18 juli 2012
Jag skulle inte göra på färskpotatis, blir inte alls som på "gammal". Jag köpte senast igår mjölig potatis på ICA Maxi. Finns i färdigpackade 2 kg påsar.
Mistys18 juli 2012
Det blir inte 100% som på "gammal" potatis men helt godtagbar och 10ggr godare än pulver. Jag har gjort på färskpotatis i många år...inga problem. Om det inte är på dom allra finaste primörerna som kommer till midsommar...det blir nog inte bra. Men de som finns nu....inga problem, gör som Anderstam skriver...blir jättegott.
slarvan18 juli 2012
Ok, det skulle jag prova då. För vi är riktigt sugna på potatismos nu :) Och jag kollade i affären här om dagen om dom hade gamla potatisar i påsar, men såg inga då. Men tack för svaren :)
Memelie18 juli 2012
Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?
Anderstam18 juli 2012
Skrivet av Memelie den 18 jul 2012
Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?
Det är inget jag skulle rekommendera. (N)
husmusen8820 juli 2012
Man kan göra på färskpotatis,men skölj dem flera gånger så blir du av med lite mer stärkelse!
Går för övrigt utmärkt att äta mjuk potatis så länge den inte är dålig och smakar illa.
Edit: det är sockermolekyler man sköljer ur som kan ge en klistrig konsistens annars. vette tusan varför jag skrev stärkelse. Har nog lagt stärkelse och socker i samma hög som man bör undvika.
Erajscha20 juli 2012
Men det är ju stärkelse man vill ha annars binder det inte sig till mos, det blir grynigt.... Färskpotatis innehåller mindre stärkelse än vnterpotatis, det är därför man inte brukar göra mos på färskpotatis.
Om man är sugen på gratäng eller mos på sommaren så kan bakpotatis vara ett alternativ.
Leffe200920 juli 2012
har du testad med bakpotatis det brukar funka ..<_<
Ullis780521 juli 2012
Blir super gott på färskpotatis. Jag gjorde det redan i slutet av juni :) Prova att smälta margarinet och ha i mjölken i det smälta margarinet så allt är varmt. Bruka bli bättre. Men som sagt det funkar att göra potatismos! Min mamma har till och med gjort kroppkakor :). Förresten är det stärkelsen som gör att det blir kletigt. Färskpotatis innehåller väldigt höga halter av stärkelser. Lycka till!!
ebbass21 juli 2012
Vi har gjort moset på färsk potatis och det har blivit bra. Lycka till.
Okänd21 juli 2012
För mej spelar inte potatissorten någon roll, utan i med lite mjölk, margarin, salt och vitpeppar.
Brukar ofta tillsätta torkad persilja, dill eller grillkrydda.
Använder alltid potatisstöp för att få det lite grövre.
Det som blir kvar används kallt på knäckemacka som pålägg. Gärna med lingonsylt eller ketchup.(Y)
Erajscha21 juli 2012
Skrivet av Ullis7805 den 21 jul 2012
Förresten är det stärkelsen som gör att det blir kletigt. Färskpotatis innehåller väldigt höga halter av stärkelser.
Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?
På våren när min egenodlade potatis blir mjuk,brukar jag koka, skiva och steka, eller lägga skivorna på en gratäng. Man kan säkert också göra mos, om potatissorten är lämplig, men jag sparar alltid den fasta sorten Pink Fir Apple till sist.
Mistys21 juli 2012
Jag har provat gjort på bakpotatis...idaho tror jag sorten var. Gick åt h......e. Blev en ganska vattnig , glasaktig mos eller hur jag ska beskriva det. Lite blank och "genomskinlig" fast ändå inte på något sätt. Svårt att förklara. Åkte i soporna(N)
tooticci21 juli 2012
Vet någonvarför det ska varm mjölk och inte kall i potatismoset? Tycker mig inte märka någon skillnad.
Countrygirl22 juli 2012
Skrivet av tooticci den 21 jul 2012
Vet någonvarför det ska varm mjölk och inte kall i potatismoset? Tycker mig inte märka någon skillnad.
Jag använder varm mjölk för att jag inte vill kyla moset utan vill ha det varmt. Använder jag kall mjölk kallnar moset.
lillajag5122 juli 2012
Skrivet av slarvan den 18 jul 2012
Både jag och mina barn är sugna på potatismos.....men det är för tidigt att göra än på färskpotatis va? Hur gör ni nu när ni är sugna på potatismos?
jag köper ett pullvermos i rött paket fast felix är godare jag fixar till med mjölk kryddor i det
här potatismoset är smaklöst annars sen tar jag steker aptitringkorv med smält ost på dom bostongurka ketchup till
eller gratinera en korv i ugnen med ost bostongurka på och lök
Jag skulle inte göra på färskpotatis, blir inte alls som på "gammal". Jag köpte senast igår mjölig potatis på ICA Maxi. Finns i färdigpackade 2 kg påsar.
varför inte
varva potatismos krossade tomater köttfärss i en form och in i ugnen med ost över gott
Både jag och mina barn är sugna på potatismos.....men det är för tidigt att göra än på färskpotatis va? Hur gör ni nu när ni är sugna på potatismos?
Det går att göra på färskpotatis.
Skala stora potatisar och koka ca 20-30 minuter.
Använd sen smör och vispgrädde och kör allt med elvispen
tills det är riktigt fluffigt. :)
Jag skulle inte göra på färskpotatis, blir inte alls som på "gammal". Jag köpte senast igår mjölig potatis på ICA Maxi. Finns i färdigpackade 2 kg påsar.
Det blir inte 100% som på "gammal" potatis men helt godtagbar och 10ggr godare än pulver. Jag har gjort på färskpotatis i många år...inga problem. Om det inte är på dom allra finaste primörerna som kommer till midsommar...det blir nog inte bra. Men de som finns nu....inga problem, gör som Anderstam skriver...blir jättegott.
Ok, det skulle jag prova då. För vi är riktigt sugna på potatismos nu :) Och jag kollade i affären här om dagen om dom hade gamla potatisar i påsar, men såg inga då. Men tack för svaren :)
Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?
Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?
Det är inget jag skulle rekommendera. (N)
Man kan göra på färskpotatis,men skölj dem flera gånger så blir du av med lite mer stärkelse!
Går för övrigt utmärkt att äta mjuk potatis så länge den inte är dålig och smakar illa.
Edit: det är sockermolekyler man sköljer ur som kan ge en klistrig konsistens annars. vette tusan varför jag skrev stärkelse. Har nog lagt stärkelse och socker i samma hög som man bör undvika.
Men det är ju stärkelse man vill ha annars binder det inte sig till mos, det blir grynigt.... Färskpotatis innehåller mindre stärkelse än vnterpotatis, det är därför man inte brukar göra mos på färskpotatis.
Om man är sugen på gratäng eller mos på sommaren så kan bakpotatis vara ett alternativ.
har du testad med bakpotatis det brukar funka ..<_<
Blir super gott på färskpotatis. Jag gjorde det redan i slutet av juni :) Prova att smälta margarinet och ha i mjölken i det smälta margarinet så allt är varmt. Bruka bli bättre. Men som sagt det funkar att göra potatismos! Min mamma har till och med gjort kroppkakor :). Förresten är det stärkelsen som gör att det blir kletigt. Färskpotatis innehåller väldigt höga halter av stärkelser. Lycka till!!
Vi har gjort moset på färsk potatis och det har blivit bra. Lycka till.
För mej spelar inte potatissorten någon roll, utan i med lite mjölk, margarin, salt och vitpeppar.
Brukar ofta tillsätta torkad persilja, dill eller grillkrydda.
Använder alltid potatisstöp för att få det lite grövre.
Det som blir kvar används kallt på knäckemacka som pålägg. Gärna med lingonsylt eller ketchup.(Y)
Förresten är det stärkelsen som gör att det blir kletigt. Färskpotatis innehåller väldigt höga halter av stärkelser.
Nej, färskpotatis har _låg_ halt av stärkelse.
Källa: http://www.svegro.se/sortiment/potatis/skola.asp
Jag köpte en påse med "gammal" potatis, men de var alldeles mjuka allihop, så jag slängde dem, visste inte om de gick an använda... Kan man äta mjuka potatisar?
På våren när min egenodlade potatis blir mjuk,brukar jag koka, skiva och steka, eller lägga skivorna på en gratäng. Man kan säkert också göra mos, om potatissorten är lämplig, men jag sparar alltid den fasta sorten Pink Fir Apple till sist.
Jag har provat gjort på bakpotatis...idaho tror jag sorten var. Gick åt h......e. Blev en ganska vattnig , glasaktig mos eller hur jag ska beskriva det. Lite blank och "genomskinlig" fast ändå inte på något sätt. Svårt att förklara. Åkte i soporna(N)
Vet någonvarför det ska varm mjölk och inte kall i potatismoset? Tycker mig inte märka någon skillnad.
Vet någonvarför det ska varm mjölk och inte kall i potatismoset? Tycker mig inte märka någon skillnad.
Jag använder varm mjölk för att jag inte vill kyla moset utan vill ha det varmt. Använder jag kall mjölk kallnar moset.
Både jag och mina barn är sugna på potatismos.....men det är för tidigt att göra än på färskpotatis va? Hur gör ni nu när ni är sugna på potatismos?
här potatismoset är smaklöst annars sen tar jag steker aptitringkorv med smält ost på dom bostongurka ketchup till
eller gratinera en korv i ugnen med ost bostongurka på och lök
[email protected]
Jag skulle inte göra på färskpotatis, blir inte alls som på "gammal". Jag köpte senast igår mjölig potatis på ICA Maxi. Finns i färdigpackade 2 kg påsar.
varva potatismos krossade tomater köttfärss i en form och in i ugnen med ost över gott
[email protected]