Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Problem att smälta blockchoklad ?

  • Irene_Roos 24 september 2010

    Idag ska jag bjuda på fika på jobbet och har gjort tre stycken Budapestrullar. Imorse skulle jag dekorera med siktat florsocker och ringla smält blockchoklad över.

    Lättare sagt än gjort...

    Jag la blockchokladen (Coops mörka) i en rostfri bunke i bitar och hade denna i vattenbad. Vad som hände var att chokladen bara blev till en tjock klump !
    Jag hällde i lite vatten för att försöka späda, men icke.
    Jag hällde i lite grädde - nej, det blev bara grötigare.

    Provade till sist att ställa in allt på ett fat i micron och körde på högsta watt någon minut.
    Nej - chokladen ville INTE smälta utan blev som en grötliknande konsistens som absolut inte gick att ringla över.

    Chokladen hamnade i soporna - och som tur var hade jag riven choklad jag kunde ha över mina rullar.

    Men vad gjorde jag för fel ? Kan jag ha haft för mycket värme ?

  • lena4 24 september 2010

    Konstigt, jag använder också coops mörka och har aldrig haft problem.
    Jag smälter alltid i vattenbad.
    Det måste ha varit fel på chokladen.
    Du får till att klaga i affären, tycker jag.

  • NicolinaZ 24 september 2010

    Ett konditoritips jag hörde om är att man smälter ca hälften av chokladen i vattenbad. (Chokladen ska vara grovt hackad, skålen väl tilltagen och vattnet koka häftigt (men utan att någon vattenånga kommer i skålen). Sedan ska man använda den smälta, varma chokladsmeten till att smälta resten av den finhackade chokladen. På så sätt lär man få blank och fin choklad på sina desserter. Har inte prövat själv, men SKA!

  • mammamus 24 september 2010

    kan kommit vatten eller ånga i chokladen då uppför den sig så

  • Maria1966 24 september 2010

    Du hällde i vatten. Det kan man inte - inte ens lite ånga. Fett och vatten går inte ihop.

  • Irene_Roos 24 september 2010

    Tack ska ni ha för svar !
    Vatten hade jag i när jag efter länge inte lyckats smälta den, men det kan ju ha kommit i ånga
    och att den blev förstörd därför..

    Nästa gång kan jag ju smälta i micron istället..

  • charlottat 24 september 2010

    du kan smälta choklad och vatten ihop om du har med vattnet i från början, det finns efterrätter där receptet är så och jag har testat med gott resultat, däremot blir det inte bra om vatten eller ånga kommer in efter ett tag.

    jag brukar nästan alltid smälta i mikron, medeleffekt och så kör jag i några omgångar och rör mellan, blir alltid bra.

  • charlottat 24 september 2010

    måste bara tillägga att jag vet inte om det funkar med vatten och choklad just när det gäller block för det använder jag aldrig.

  • Josses 24 september 2010

    Jag brukar alltid smälta blockchokladen i micron.
    Delar den i mindre bitar och kör ca 30 sekunder (oftast full fart),
    röra om och vid behov köra några sekunder till.
    Det är nog naturligtvis bättre att ta lägre effekt men jag brukar alltid ha så bråttom
    när jag ska göra saker.
    Du får prova dig fram några sekunder åt gången.

  • Henry25 24 oktober 2010

    Skrivet av Irene_Roos den 24 sep 2010

    Idag ska jag bjuda på fika på jobbet och har gjort tre stycken Budapestrullar. Imorse skulle jag dekorera med siktat florsocker och ringla smält blockchoklad över.

    Lättare sagt än gjort...

    Jag la blockchokladen (Coops mörka) i en rostfri bunke i bitar och hade denna i vattenbad. Vad som hände var att chokladen bara blev till en tjock klump !
    Jag hällde i lite vatten för att försöka späda, men icke.
    Jag hällde i lite grädde - nej, det blev bara grötigare.

    Provade till sist att ställa in allt på ett fat i micron och körde på högsta watt någon minut.
    Nej - chokladen ville INTE smälta utan blev som en grötliknande konsistens som absolut inte gick att ringla över.

    Chokladen hamnade i soporna - och som tur var hade jag riven choklad jag kunde ha över mina rullar.

    Men vad gjorde jag för fel ? Kan jag ha haft för mycket värme ?

  • Ulrika91 24 oktober 2010

    Du kan testa att ha i naturell olja nästa gång. Den gör det blankare och finare. Dock har jag hört att vattnet inte ska koka jättehäftigt utan tvärt om, att det ska småkoka och chokladen ska smälta långsamt. Annars kan den bli grynig. Om jag var du skulle jag ge de ännu ett försök i vattenbad, det är enklare att få det bra än med micron. Det är i alla fall min åsikt.

  • Sassam 23 juli 2011

    Skrivet av NicolinaZ den 24 sep 2010

    Ett konditoritips jag hörde om är att man smälter ca hälften av chokladen i vattenbad. (Chokladen ska vara grovt hackad, skålen väl tilltagen och vattnet koka häftigt (men utan att någon vattenånga kommer i skålen). Sedan ska man använda den smälta, varma chokladsmeten till att smälta resten av den finhackade chokladen. På så sätt lär man få blank och fin choklad på sina desserter. Har inte prövat själv, men SKA!


    Vad menas med "skålen väl tilltagen" och hur ska man undvika att det kommer ånga i chokladen då ångan stiger och lätt kan slinka ner i skålen med chokladen.
    Tacksam för svar.

    Sassam

  • DoctorWho 23 juli 2011

    Jag brukar smälta blockchoklad brutna i bitar i mikron, men EN gång gick det inte. Bitarna blev bara gryniga och när jag rörde om blev det bara värre. Satte in skålen i mikron igen några sekunder. Det började lukta bränt. Några av chokladbitarna BRANN! Ställde skålen i slasken och spolade vatten över. Tittade då datumet på chokladen, bäst före hade gått ut ca 6 månader tidigare. Testade genast med nyköpt blockchoklad, allt gick bra då. Kollar alltid datum nu om jag ska smälta choklad.

  • blekegreven 23 juli 2011

    Sassam; - Med ''skålen väl tilltagen'' menas att du ska ta en STOR skål (gärna en vid sådan) vars kanter går ut över och upp över kastrullens. på så vis minimerar du risken att det kommer ånga eller vatten i chokladen.

    Transporter; - Väldigt intresant att höra. Tack. Alltid kul att veta vad till synes oförklarliga problem kan bero på.

  • svengelsk 23 juli 2011

    Jag bryter chokladen i bitar och lägger den i en liten fryspåse som jag knyter till. Sedan lägger jag påsen i hett vatten. När chokladen har smält torkar jag påsen, klipper av ett härne och ringlar chokladen.

  • blekegreven 23 juli 2011

    Fantastiskt fiffigt. *Gilla*

    Kan även tippsa om att man kan tejpa hörnet av påsen innan man klipper upp så får man en än mer lätthanterlig 'sprits'.

  • ellabella07 23 juli 2011

    Jag vet inte om det här är det bästa sättet men jag brukar grovhacka chokladen, lägga den i en fryspåse & micra den 10 sekunder i stöten tills chokladen är smält. Sedan klipper jag av ena bottenhörnet lite snett & får på det viset en enkel spritspåse! Detta har fungerat varenda gång utom en när jag micrade på för lång tid, då blev det så varmt att påsen smälte. Men är man bara lite försiktig så funkar det perfekt & det blir ju inget spill för all chokladen är ju redan i spritsen! Lycka till :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.