Har nu äntligen köpt en rejäl och förhoppningsvis bra stekpannna, en Hackman Matador. (H)
Tröttnade på alla "billiga" teflonpannor...
Nu vill jag ha hjälp hur jag på bästa sätt rengör den, på undersidan!
Den blir missfärgad och vanligt diskmedel biter inte... :(
Tacksam för goda råd! :o
farmoringer12 januari 2009
Svinto säger jag då...Superbra. Repar inget så länge den löddrar..
Lilljeppe12 januari 2009
Jag håller med farmoringer. Svinto tar bort allt som inte ska vara där.(Y)
bernit12 januari 2009
Jag använder nästan alltid salt och skrubbar med för att sedan bara skölja, (det gäller alla grytor, bleck och pannor
hanstom21 januari 2009
En stor burk grovt havssalt bör stå mellan spis o diskbänk.
Billigt o bra både till grytskrubbning o matlagning.
The_mama97mia21 januari 2009
*wow* kan jag ha det till typ min gjutjärnsgryta och stekpanna alltså? Har jag ju aldrig testat! Tycker det är lite svårt att rengöra gjutjärn... Tänk vad lite man vet. :)
boz196521 januari 2009
Skrivet av mama97mia den 21 jan 2009
*wow* kan jag ha det till typ min gjutjärnsgryta och stekpanna alltså? Har jag ju aldrig testat! Tycker det är lite svårt att rengöra gjutjärn... Tänk vad lite man vet. :)
Bara du inte använder det invändigt. Gjutjärn tar smak av Svintot, liksom av alla andra rengöringsmedel plus att du måste steka in din panna igen.
annelieberggren21 januari 2009
diskmaskin diskmedel är ochså super, jag rengör min perkulator med det, och gissa om det blir rent, som ny. Jag lägger i 2 msk i silen och lite får gärna trilla i kannan sen brygger jag mitt diskmedel. skölj noga efteråt.
The_mama97mia21 januari 2009
Boz, tack, jag menade saltet!
Svinto o annat detergent använder jag ju inte till gjutjärn...
boz196521 januari 2009
Skrivet av mama97mia den 21 jan 2009
Boz, tack, jag menade saltet!
Svinto o annat detergent använder jag ju inte till gjutjärn...
PUH! Blev nästan lite mörkrädd där ;)
Lotten_J21 januari 2009
Ursäkta en dum fråga men hur rengör jag en gjutjärnsgryta med saltet? :o Jag brukar använda uppkokat vatten med bakpulver i till vanliga pannor....kan man ha det till gjutjärn? Har inte vågat prova...
21 januari 2009
21 januari 2009
The_mama97mia21 januari 2009
Skrivet av Binge56 den 21 jan 2009
Lotten J
Det är bättre att ställa en dum fråga - än att känna sig dum resten av livet.
Gjutjärn- gryta stekjärn, häll i, på grovt salt. Plattan på högsta effekt. När saltet börjar "poppa" kan du stänga av värmen.
Porerna i gjutjärnet öppnar sig i den höga värmen och saltet suger åt sig gammalt fett, smuts.
Borsta rent när allt har svalnat, med en disk- eller rotborste.
TACK BÅDA TVÅ nu fattar jag ju HUR jag ska göra med...
Toppen! /Mia
Lotten_J22 januari 2009
Jättebra tips...tack (Y) Hur ofta kan man använda sig av saltet vid rengöring? Jag har liksom alltid vart försiktig med min gjutjärnspanna, sen är jag noga med att olja in den mellan varven....spelar det ngn roll vilken olja man har? Ska man någon gång anv diskmedel?
Skrivet av Binge56 den 21 jan 2009
Lotten J
Det är bättre att ställa en dum fråga - än att känna sig dum resten av livet.
Gjutjärn- gryta stekjärn, häll i, på grovt salt. Plattan på högsta effekt. När saltet börjar "poppa" kan du stänga av värmen.
Porerna i gjutjärnet öppnar sig i den höga värmen och saltet suger åt sig gammalt fett, smuts.
Borsta rent när allt har svalnat, med en disk- eller rotborste.
hanstom22 januari 2009
Till Lotten_J,det fina med gjutjärn är att den håller minst en livstid om kvaliteten(tyngden)
är den rätta, och den får lite omsorg.
du kan efter varje stekning bara ha i salt o torka runt med hushållspapper tills du får en
ren o slät yta i pannan, att hetta upp pannan till maxtemp kan göra mer skada än nytta
särskilt om man får för sig att skölja ur pannan i kallt vatten efteråt.
ta sedan billigaste matoljan för att pannan ej ska rosta.
Köp REJÄLA (Dyra) gjutjärnspannor-grytor det lönar sig med tiden när dina barn och eller
barnbarn får ärva dom.
ros22 januari 2009
När jag har använt mina gjutjärnsstekpannor och min stekgryta i gjutjärn så diskar jag bara ur dem med varmt vatten och diskborsten.
Torkar dom torra och smörjer in efter varje användning med rapsolja.
Det fungerar jättebra!
Lycka till!
JennyV22 januari 2009
Härsknar inte oljan?? Smörjde in en gjutjärnspanna jag hade en gång men den luktade ju apa efter ett tag :(
hanstom22 januari 2009
[ quote]Skrivet av JennyV den 22 jan 2009
Härsknar inte oljan?? Smörjde in en gjutjärnspanna jag hade en gång men den luktade ju apa efter ett tag :(
en tunn hinna så att den inte rostar i ev fukt,sen använder
man väl pannan så ofta att den inte härknar av matolja
boz196523 januari 2009
Skrivet av JennyV den 22 jan 2009
Härsknar inte oljan?? Smörjde in en gjutjärnspanna jag hade en gång men den luktade ju apa efter ett tag :(
Jag använder olivolja till mina gjutjärnspannor/-grytor och det har hittills aldrig luktat härsket om dem. Man ska bara inte fläska på med ett för tjockt lager. Det räcker att ta lite olja på en bit hushållspapper och smörja ett tunnt lager så håller de sig fina och fräscha.
Har nu äntligen köpt en rejäl och förhoppningsvis bra stekpannna, en Hackman Matador. (H)
Tröttnade på alla "billiga" teflonpannor...
Nu vill jag ha hjälp hur jag på bästa sätt rengör den, på undersidan!
Den blir missfärgad och vanligt diskmedel biter inte... :(
Tacksam för goda råd! :o
Svinto säger jag då...Superbra. Repar inget så länge den löddrar..
Jag håller med farmoringer. Svinto tar bort allt som inte ska vara där.(Y)
Jag använder nästan alltid salt och skrubbar med för att sedan bara skölja, (det gäller alla grytor, bleck och pannor
En stor burk grovt havssalt bör stå mellan spis o diskbänk.
Billigt o bra både till grytskrubbning o matlagning.
*wow* kan jag ha det till typ min gjutjärnsgryta och stekpanna alltså? Har jag ju aldrig testat! Tycker det är lite svårt att rengöra gjutjärn... Tänk vad lite man vet. :)
*wow* kan jag ha det till typ min gjutjärnsgryta och stekpanna alltså? Har jag ju aldrig testat! Tycker det är lite svårt att rengöra gjutjärn... Tänk vad lite man vet. :)
Bara du inte använder det invändigt. Gjutjärn tar smak av Svintot, liksom av alla andra rengöringsmedel plus att du måste steka in din panna igen.
diskmaskin diskmedel är ochså super, jag rengör min perkulator med det, och gissa om det blir rent, som ny. Jag lägger i 2 msk i silen och lite får gärna trilla i kannan sen brygger jag mitt diskmedel. skölj noga efteråt.
Boz, tack, jag menade saltet!
Svinto o annat detergent använder jag ju inte till gjutjärn...
Boz, tack, jag menade saltet!
Svinto o annat detergent använder jag ju inte till gjutjärn...
PUH! Blev nästan lite mörkrädd där ;)
Ursäkta en dum fråga men hur rengör jag en gjutjärnsgryta med saltet? :o Jag brukar använda uppkokat vatten med bakpulver i till vanliga pannor....kan man ha det till gjutjärn? Har inte vågat prova...
Lotten J
Det är bättre att ställa en dum fråga - än att känna sig dum resten av livet.
Gjutjärn- gryta stekjärn, häll i, på grovt salt. Plattan på högsta effekt. När saltet börjar "poppa" kan du stänga av värmen.
Porerna i gjutjärnet öppnar sig i den höga värmen och saltet suger åt sig gammalt fett, smuts.
Borsta rent när allt har svalnat, med en disk- eller rotborste.
TACK BÅDA TVÅ nu fattar jag ju HUR jag ska göra med...
Toppen! /Mia
Jättebra tips...tack (Y) Hur ofta kan man använda sig av saltet vid rengöring? Jag har liksom alltid vart försiktig med min gjutjärnspanna, sen är jag noga med att olja in den mellan varven....spelar det ngn roll vilken olja man har? Ska man någon gång anv diskmedel?
Lotten J
Det är bättre att ställa en dum fråga - än att känna sig dum resten av livet.
Gjutjärn- gryta stekjärn, häll i, på grovt salt. Plattan på högsta effekt. När saltet börjar "poppa" kan du stänga av värmen.
Porerna i gjutjärnet öppnar sig i den höga värmen och saltet suger åt sig gammalt fett, smuts.
Borsta rent när allt har svalnat, med en disk- eller rotborste.
Till Lotten_J,det fina med gjutjärn är att den håller minst en livstid om kvaliteten(tyngden)
är den rätta, och den får lite omsorg.
du kan efter varje stekning bara ha i salt o torka runt med hushållspapper tills du får en
ren o slät yta i pannan, att hetta upp pannan till maxtemp kan göra mer skada än nytta
särskilt om man får för sig att skölja ur pannan i kallt vatten efteråt.
ta sedan billigaste matoljan för att pannan ej ska rosta.
Köp REJÄLA (Dyra) gjutjärnspannor-grytor det lönar sig med tiden när dina barn och eller
barnbarn får ärva dom.
När jag har använt mina gjutjärnsstekpannor och min stekgryta i gjutjärn så diskar jag bara ur dem med varmt vatten och diskborsten.
Torkar dom torra och smörjer in efter varje användning med rapsolja.
Det fungerar jättebra!
Lycka till!
Härsknar inte oljan?? Smörjde in en gjutjärnspanna jag hade en gång men den luktade ju apa efter ett tag :(
[ quote]Skrivet av JennyV den 22 jan 2009
Härsknar inte oljan?? Smörjde in en gjutjärnspanna jag hade en gång men den luktade ju apa efter ett tag :(
en tunn hinna så att den inte rostar i ev fukt,sen använder
man väl pannan så ofta att den inte härknar av matolja
Härsknar inte oljan?? Smörjde in en gjutjärnspanna jag hade en gång men den luktade ju apa efter ett tag :(
Jag använder olivolja till mina gjutjärnspannor/-grytor och det har hittills aldrig luktat härsket om dem. Man ska bara inte fläska på med ett för tjockt lager. Det räcker att ta lite olja på en bit hushållspapper och smörja ett tunnt lager så håller de sig fina och fräscha.