Är det någon som vet om man kan använda romargrytan,(lergrytan), i micron? Jag har för mej att min mamma gjorde det med hel kyckling, men jag kommer antagligen ihåg fel.
????
Okänd16 november 2009
Det är bara att testa!
Bianca16 november 2009
Det finns speciella romargrytor för micron. Jag skulle inte prova eftersom luftbubblorna i leran expanderar och det finns risk för att den sprängs i bitar. Men det är ju jag det (H)
jimboz16 november 2009
Fyll den med folie först !
:) Jag skojade bara gör inte det !
Petriz116 november 2009
Vet bara att man ska använda den i ugnen och alltid ställa in den i kall ugn.
boz196516 november 2009
Skrivet av Bianca den 16 nov 2009
Det finns speciella romargrytor för micron. Jag skulle inte prova eftersom luftbubblorna i leran expanderar och det finns risk för att den sprängs i bitar. Men det är ju jag det (H)
Lera är ett poröst material med god genomsläpplighet (om den inte är glaserad) så eventuella luftbubblor bör inte vara nåt problem. Den bränns dessutom i mer än tusengradig värme så värmen micron alstrar är heller inget problem. Däremot kan det vara problem med tungmetaller i leran som fälls ut om det blir för varmt. I micron blir grytan varmare än i vanlig ugn. Därför finns det speciella lergrytor för micro. Dessa har lägre halter av tungmetaller.
Tänk också på att en lergryta alltid ska blötläggas i minst 20 minuter varje gång innan den används.
lazy7617 november 2009
Tack så mycket för era svar.
Testade igår med EN hel kyckling i romargrytan i ugnen och samtidigt EN i en vanlig form i micron. 1,5 tim i ugnen resp. 30 min i micron, med grill. Ingen kände någon skillnad. Bägge väldigt goda och möra.
Så, har man bråttom kan man köra i micron, i vanlig form.
Är det någon som vet om man kan använda romargrytan,(lergrytan), i micron? Jag har för mej att min mamma gjorde det med hel kyckling, men jag kommer antagligen ihåg fel.
????
Det är bara att testa!
Det finns speciella romargrytor för micron. Jag skulle inte prova eftersom luftbubblorna i leran expanderar och det finns risk för att den sprängs i bitar. Men det är ju jag det (H)
Fyll den med folie först !
:) Jag skojade bara gör inte det !
Vet bara att man ska använda den i ugnen och alltid ställa in den i kall ugn.
Det finns speciella romargrytor för micron. Jag skulle inte prova eftersom luftbubblorna i leran expanderar och det finns risk för att den sprängs i bitar. Men det är ju jag det (H)
Lera är ett poröst material med god genomsläpplighet (om den inte är glaserad) så eventuella luftbubblor bör inte vara nåt problem. Den bränns dessutom i mer än tusengradig värme så värmen micron alstrar är heller inget problem. Däremot kan det vara problem med tungmetaller i leran som fälls ut om det blir för varmt. I micron blir grytan varmare än i vanlig ugn. Därför finns det speciella lergrytor för micro. Dessa har lägre halter av tungmetaller.
Tänk också på att en lergryta alltid ska blötläggas i minst 20 minuter varje gång innan den används.
Tack så mycket för era svar.
Testade igår med EN hel kyckling i romargrytan i ugnen och samtidigt EN i en vanlig form i micron. 1,5 tim i ugnen resp. 30 min i micron, med grill. Ingen kände någon skillnad. Bägge väldigt goda och möra.
Så, har man bråttom kan man köra i micron, i vanlig form.