kan någon hjälpa mej med tips på hur man gör en god vanlig brunsås får aldrig till det när man äter ute så är ju såsen en höjdare tack sam för hjälp
AnneNi9 juli 2009
När jag gör brunsås gör jag ungefär så här till två personer.
Jag brukar hälla lite vatten på järnet jag stekt kött på (ca 1,5 dl), sen grädde (ca 1/2 dl) och mjölk (1 dl). Jag låter det koka upp och har ca 1 tsk gelé och ev buljong (om det var svagt spad). När det kokar reder jag av med lite vetemjöl som jag löst upp i lite vatten och låter allt koka en liten stund. Färga med colloritsoja och smaka av (krydda ev med mer buljong, salt, peppar).
Hemligheten för att få en riktigt god sås är nog grädden. Innan gjorde jag ofta utan (med bara mjölk och vatten) och det blev helt ok, men nuförtiden har jag nästan alltid i grädde (gärna vispgrädde, men annan grädde går också bra)
Lycka till!
Lottix9 juli 2009
:) , Jag brukar bryna ca. 1msk vetemjöl i stekpanna efter köttet är klart när det blivit lite gyllene så häller jag på vattten till lagom konsistens lite i taget så det inte klumpar sig vispa ordentligt hela tiden , ibland tar jag en liten skvätt grädde men för det mesta salta , peppra ev. lite kalvfond om man inte får tillräckligt med köttsmak 1 tsk. svartvinbärsgele är gott att ha i precis som man kan ha lite kinasoya i om man vill .
Lycka till !
Min sås brukar vara omtyckt(Y)
susanne72062619 juli 2009
Skrivet av AnneNi den 9 jul 2009
När jag gör brunsås gör jag ungefär så här till två personer.
Jag brukar hälla lite vatten på järnet jag stekt kött på (ca 1,5 dl), sen grädde (ca 1/2 dl) och mjölk (1 dl). Jag låter det koka upp och har ca 1 tsk gelé och ev buljong (om det var svagt spad). När det kokar reder jag av med lite vetemjöl som jag löst upp i lite vatten och låter allt koka en liten stund. Färga med colloritsoja och smaka av (krydda ev med mer buljong, salt, peppar).
Hemligheten för att få en riktigt god sås är nog grädden. Innan gjorde jag ofta utan (med bara mjölk och vatten) och det blev helt ok, men nuförtiden har jag nästan alltid i grädde (gärna vispgrädde, men annan grädde går också bra)
Lycka till!
När du steker köttet så tänk på att inte bränna fettet. När köttet är färdigstekt kan du hälla i 1 dl kaffegrädde per person, samt hälla i lite soja så att du får fin färg. Skulle såsen fortfarande inte smaka bra, så testa att tillsätta lite salt och lite socker. Det brukar göra susen på såsen. Men som sagt bränn för allt i världen inte fettet. kram / Fina
soya, svartvinbärsgéle och grädde är hemligheten... samt att våga krydda!!!!
sickan29 juli 2009
Skulle vara bilja tillägga att jag använder alltid mushroom-soja den tycker jag ger väldigt god smak och även lite turkisk youghurt som ger lite syrlighet samt en nypa socker som mormor gjorde.
Hoppas detta tillförde något..:'(
susanne72062619 juli 2009
tack alla för tipsen
redd9 juli 2009
Skrivet av BirkThaMan den 9 jul 2009
Detta inlägget har blivit borttaget.
Ehrr.. Lite vilda flashbacks i gomen och jag börjar misstänka att det var just så brunsåsen i skolan gjordes, helt seriöst stämmer det ganska bra med såväl smak som konsistens och har aldrig lyckats pricka in exakt vad dom hade i skiten.
turide9 juli 2009
Brunsås till fläskkotletter
ABSULUT godaste såsen gör du på absolut enklaste vis ! När du har brynt fläskkotletter, med salt och vitpeppar, så gör du en redning på vatten och vetemjöl. Häll detta över kotletterna och låt det puttra ett pat minuter.Smaka av med Mrs Cheng's äkta soya. Det låter futtigt, men jag lovar att det är godare än den mastigaste gräddsås !(Y) Lycka till // Turid
Okänd10 juli 2009
Det kanske borde startas en såsskola här på MK!
En sås blir aldrig bättre än vad man har som grund för den, buljong, steksky eller kokspad.
Absolut bästa såsen får man om man gör sin egen skysås / buljong och sedan reducerar ner den tills endast hälften återstår. Sedan kan man börja göra riktigt god sås.
Okänd10 juli 2009
En länk till en massa såser (Y)
http://www.internetkokboken.se/saser.htm#brunsas
ellberg10 juli 2009
Skrivet av susanne7206261 den 9 jul 2009
kan någon hjälpa mej med tips på hur man gör en god vanlig brunsås får aldrig till det när man äter ute så är ju såsen en höjdare tack sam för hjälp
enkel brunsås.
smält smör och häll på vetemjöl så det blir en lös massa
häll i mjölk och vispa under kokning. tillsätt allkrydda och kinasoya efter behag. blir såsen tjock , späd med mjölk.
Blir den för tunn , häll i majsena redning.
prova ....man kan inte misslyckas
Okänd10 juli 2009
Ytterligare en länk med underbara recept på såser. Gamla måttangivelser förgyller recepten! (L)
http://runeberg.org/husmans/13.html
Lisa3510 juli 2009
Jag brukar göra så att när köttet är färdigstekt häller jag i lite vatten i pannan, kanske 1,5 dl och vispar runt så all den goda smaken sätter sig i vattnet. Sedan silar jag vätskan ner i en kastrull. Tillsätter 1-2 dl matl.grädde, cirka 1 tsk kalvfond och salt + peppar. Låter detta koka upp och reder av med lite maizena. Jättegott!!
kan någon hjälpa mej med tips på hur man gör en god vanlig brunsås får aldrig till det när man äter ute så är ju såsen en höjdare tack sam för hjälp
När jag gör brunsås gör jag ungefär så här till två personer.
Jag brukar hälla lite vatten på järnet jag stekt kött på (ca 1,5 dl), sen grädde (ca 1/2 dl) och mjölk (1 dl). Jag låter det koka upp och har ca 1 tsk gelé och ev buljong (om det var svagt spad). När det kokar reder jag av med lite vetemjöl som jag löst upp i lite vatten och låter allt koka en liten stund. Färga med colloritsoja och smaka av (krydda ev med mer buljong, salt, peppar).
Hemligheten för att få en riktigt god sås är nog grädden. Innan gjorde jag ofta utan (med bara mjölk och vatten) och det blev helt ok, men nuförtiden har jag nästan alltid i grädde (gärna vispgrädde, men annan grädde går också bra)
Lycka till!
:) , Jag brukar bryna ca. 1msk vetemjöl i stekpanna efter köttet är klart när det blivit lite gyllene så häller jag på vattten till lagom konsistens lite i taget så det inte klumpar sig vispa ordentligt hela tiden , ibland tar jag en liten skvätt grädde men för det mesta salta , peppra ev. lite kalvfond om man inte får tillräckligt med köttsmak 1 tsk. svartvinbärsgele är gott att ha i precis som man kan ha lite kinasoya i om man vill .
Lycka till !
Min sås brukar vara omtyckt(Y)
När jag gör brunsås gör jag ungefär så här till två personer.
Jag brukar hälla lite vatten på järnet jag stekt kött på (ca 1,5 dl), sen grädde (ca 1/2 dl) och mjölk (1 dl). Jag låter det koka upp och har ca 1 tsk gelé och ev buljong (om det var svagt spad). När det kokar reder jag av med lite vetemjöl som jag löst upp i lite vatten och låter allt koka en liten stund. Färga med colloritsoja och smaka av (krydda ev med mer buljong, salt, peppar).
Hemligheten för att få en riktigt god sås är nog grädden. Innan gjorde jag ofta utan (med bara mjölk och vatten) och det blev helt ok, men nuförtiden har jag nästan alltid i grädde (gärna vispgrädde, men annan grädde går också bra)
Lycka till!
Extra god gräddsås
skrivet av Fina21
När du steker köttet så tänk på att inte bränna fettet. När köttet är färdigstekt kan du hälla i 1 dl kaffegrädde per person, samt hälla i lite soja så att du får fin färg. Skulle såsen fortfarande inte smaka bra, så testa att tillsätta lite salt och lite socker. Det brukar göra susen på såsen. Men som sagt bränn för allt i världen inte fettet. kram / Fina
Godaste såsen
Jag brukar tllsätta lite soja också
soya, svartvinbärsgéle och grädde är hemligheten... samt att våga krydda!!!!
Skulle vara bilja tillägga att jag använder alltid mushroom-soja den tycker jag ger väldigt god smak och även lite turkisk youghurt som ger lite syrlighet samt en nypa socker som mormor gjorde.
Hoppas detta tillförde något..:'(
tack alla för tipsen
Detta inlägget har blivit borttaget.
Ehrr.. Lite vilda flashbacks i gomen och jag börjar misstänka att det var just så brunsåsen i skolan gjordes, helt seriöst stämmer det ganska bra med såväl smak som konsistens och har aldrig lyckats pricka in exakt vad dom hade i skiten.
Brunsås till fläskkotletter
ABSULUT godaste såsen gör du på absolut enklaste vis ! När du har brynt fläskkotletter, med salt och vitpeppar, så gör du en redning på vatten och vetemjöl. Häll detta över kotletterna och låt det puttra ett pat minuter.Smaka av med Mrs Cheng's äkta soya. Det låter futtigt, men jag lovar att det är godare än den mastigaste gräddsås !(Y) Lycka till // Turid
Det kanske borde startas en såsskola här på MK!
En sås blir aldrig bättre än vad man har som grund för den, buljong, steksky eller kokspad.
Absolut bästa såsen får man om man gör sin egen skysås / buljong och sedan reducerar ner den tills endast hälften återstår. Sedan kan man börja göra riktigt god sås.
En länk till en massa såser (Y)
http://www.internetkokboken.se/saser.htm#brunsas
kan någon hjälpa mej med tips på hur man gör en god vanlig brunsås får aldrig till det när man äter ute så är ju såsen en höjdare tack sam för hjälp
enkel brunsås.
smält smör och häll på vetemjöl så det blir en lös massa
häll i mjölk och vispa under kokning. tillsätt allkrydda och kinasoya efter behag. blir såsen tjock , späd med mjölk.
Blir den för tunn , häll i majsena redning.
prova ....man kan inte misslyckas
Ytterligare en länk med underbara recept på såser. Gamla måttangivelser förgyller recepten! (L)
http://runeberg.org/husmans/13.html
Jag brukar göra så att när köttet är färdigstekt häller jag i lite vatten i pannan, kanske 1,5 dl och vispar runt så all den goda smaken sätter sig i vattnet. Sedan silar jag vätskan ner i en kastrull. Tillsätter 1-2 dl matl.grädde, cirka 1 tsk kalvfond och salt + peppar. Låter detta koka upp och reder av med lite maizena. Jättegott!!