Hej alla glada matlagare
Jag har blivit sugen på att smaksätta egen olja igen, men vet inte riktigt vad jag ska ha i och vad det passar till. Den jag gjort nu är rapsolja med mycket chiliflakes och färsk vitlök. Väldigt bra till det mesta. Men vad är mer gott och hur använder ni det?
jag tänkte gå och köpa färsk timjan och rosmarin och sätta ner färsk eller torkad i flaska med några andra kryddor som passar, vad kan passa tror ni? Är inte jättebra på det här med att kombinera smaker och vill lära mig!!!
Undrar också om ni har erfarenhet av det här med att lägga i färska örter och hur länge det klarar sig. Eller är det bättre att torka den först och sen lägga i olja?
LenaBE12 mars 2013
Jag har inte gjort detta själv men har läst om det och jag vill minnas att färska kryddor skulle silas ifrån efter någon dag, annars blir det inte gott.
Jag har också köpt färdig smaksatt olja som var god, den var smaksatt med citron och när man hällde i lite i stekpannan så luktade det jättegott samt att det gav smak till det som stektes.
Men obs. det går inte att steka i smaksatt olja, den är endast till för att smaksätta med.
Visst kan du smaksätta oljan med både timjan och rosmarin, men jag skulle inte ta dom båda i samma flaska utan göra en med timjan och en med rosmarin. Både timjan och rosmarin har starka smaker, och rosmarinen har en lite säregen smak, den smakar lite parfym aktigt och den passar inte att använda som krydda till allt. Däremot passar timjan till mycket.
Oregano är en god krydda som passar till mycket, basilika är ytterligare en. Använd dig av dina favorit smaker och lycka till.
Sanjer2 mars 2013
Skrivet av LenaBE1 den 2 mar 2013
Jag har inte gjort detta själv men har läst om det och jag vill minnas att färska kryddor skulle silas ifrån efter någon dag, annars blir det inte gott.
Jag har också köpt färdig smaksatt olja som var god, den var smaksatt med citron och när man hällde i lite i stekpannan så luktade det jättegott samt att det gav smak till det som stektes.
Men obs. det går inte att steka i smaksatt olja, den är endast till för att smaksätta med.
Visst kan du smaksätta oljan med både timjan och rosmarin, men jag skulle inte ta dom båda i samma flaska utan göra en med timjan och en med rosmarin. Både timjan och rosmarin har starka smaker, och rosmarinen har en lite säregen smak, den smakar lite parfym aktigt och den passar inte att använda som krydda till allt. Däremot passar timjan till mycket.
Oregano är en god krydda som passar till mycket, basilika är ytterligare en. Använd dig av dina favorit smaker och lycka till.
Tack för hjälpen. Undrar lite varför man inte kan steka med en smaksatt olja. Hade tänkt ta rapsolja och tänke mig att om jag smaksätter den med chili och vitlök så borde det bli gott att steka kött eller annat i så det får en riktigt god smak.
LenaBE13 mars 2013
Chili och vitlök låter som en jättegod kombination, bra val! (Y)
Jag vill minnas att kryddsmaken går förlorad när man steker i oljan (om jag nu minns rätt). {dont-know}
Olja smaksatt med chili och vitlök är ju nåt helt annat, än då oljan är smaksatt med örtkryddor. Så den oljan kanske går bra att steka med, testa gärna.
Annars skulle jag steka i smör och/eller neutral rapsolja och så hälla i den smaksatta oljan på slutet av stekningen. Hoppas det går bra för dig. :)
svengelsk3 mars 2013
http://www.nutritionatc.hawaii.edu/HO/2001/128.htm
Jag har gjort ett försök att kopiera en länk till en artikel om botulism i smaksatta oljor. Googla gärna 'botulism in flavoured oil' för det fanns flera artiklar.
The_mama97mia4 mars 2013
Örter är ju annars fint att smaksätta vinäger med!
MosterNettan10 mars 2013
Skrivet av The_mama97mia den 4 mar 2013
Örter är ju annars fint att smaksätta vinäger med!
Det stämmer, jag har smaksatt med färsk dragon en gång och det blev väldigt lyckat.
Sorry om jag avviker från ursprungsfrågan.
Sanjer10 mars 2013
Det får man ju göra ibland. Kan ni ge lite tips på hur ni smaksätter vinäger? Och vilken vinäger och till vad? Som sagt, jag har mycket att lära och tar gärna många tips!
MosterNettan11 mars 2013
Okej Sanjer.
Dragonvinägern använder jag att marinera och smaksätta med. Droppa över sallad eller liknande. Jag har aldrig gjort nån annan egen vinäger, men jag har köpt färdig smaksatt vinäger. Jag googlade och hittade denna länk. Där fanns många tips!
Hej alla glada matlagare
Jag har blivit sugen på att smaksätta egen olja igen, men vet inte riktigt vad jag ska ha i och vad det passar till. Den jag gjort nu är rapsolja med mycket chiliflakes och färsk vitlök. Väldigt bra till det mesta. Men vad är mer gott och hur använder ni det?
jag tänkte gå och köpa färsk timjan och rosmarin och sätta ner färsk eller torkad i flaska med några andra kryddor som passar, vad kan passa tror ni? Är inte jättebra på det här med att kombinera smaker och vill lära mig!!!
Undrar också om ni har erfarenhet av det här med att lägga i färska örter och hur länge det klarar sig. Eller är det bättre att torka den först och sen lägga i olja?
Jag har inte gjort detta själv men har läst om det och jag vill minnas att färska kryddor skulle silas ifrån efter någon dag, annars blir det inte gott.
Jag har också köpt färdig smaksatt olja som var god, den var smaksatt med citron och när man hällde i lite i stekpannan så luktade det jättegott samt att det gav smak till det som stektes.
Men obs. det går inte att steka i smaksatt olja, den är endast till för att smaksätta med.
Visst kan du smaksätta oljan med både timjan och rosmarin, men jag skulle inte ta dom båda i samma flaska utan göra en med timjan och en med rosmarin. Både timjan och rosmarin har starka smaker, och rosmarinen har en lite säregen smak, den smakar lite parfym aktigt och den passar inte att använda som krydda till allt. Däremot passar timjan till mycket.
Oregano är en god krydda som passar till mycket, basilika är ytterligare en. Använd dig av dina favorit smaker och lycka till.
Jag har inte gjort detta själv men har läst om det och jag vill minnas att färska kryddor skulle silas ifrån efter någon dag, annars blir det inte gott.
Jag har också köpt färdig smaksatt olja som var god, den var smaksatt med citron och när man hällde i lite i stekpannan så luktade det jättegott samt att det gav smak till det som stektes.
Men obs. det går inte att steka i smaksatt olja, den är endast till för att smaksätta med.
Visst kan du smaksätta oljan med både timjan och rosmarin, men jag skulle inte ta dom båda i samma flaska utan göra en med timjan och en med rosmarin. Både timjan och rosmarin har starka smaker, och rosmarinen har en lite säregen smak, den smakar lite parfym aktigt och den passar inte att använda som krydda till allt. Däremot passar timjan till mycket.
Oregano är en god krydda som passar till mycket, basilika är ytterligare en. Använd dig av dina favorit smaker och lycka till.
Tack för hjälpen. Undrar lite varför man inte kan steka med en smaksatt olja. Hade tänkt ta rapsolja och tänke mig att om jag smaksätter den med chili och vitlök så borde det bli gott att steka kött eller annat i så det får en riktigt god smak.
Chili och vitlök låter som en jättegod kombination, bra val! (Y)
Jag vill minnas att kryddsmaken går förlorad när man steker i oljan (om jag nu minns rätt). {dont-know}
Olja smaksatt med chili och vitlök är ju nåt helt annat, än då oljan är smaksatt med örtkryddor. Så den oljan kanske går bra att steka med, testa gärna.
Annars skulle jag steka i smör och/eller neutral rapsolja och så hälla i den smaksatta oljan på slutet av stekningen. Hoppas det går bra för dig. :)
http://www.nutritionatc.hawaii.edu/HO/2001/128.htm
Jag har gjort ett försök att kopiera en länk till en artikel om botulism i smaksatta oljor. Googla gärna 'botulism in flavoured oil' för det fanns flera artiklar.
Örter är ju annars fint att smaksätta vinäger med!
Örter är ju annars fint att smaksätta vinäger med!
Det stämmer, jag har smaksatt med färsk dragon en gång och det blev väldigt lyckat.
Sorry om jag avviker från ursprungsfrågan.
Det får man ju göra ibland. Kan ni ge lite tips på hur ni smaksätter vinäger? Och vilken vinäger och till vad? Som sagt, jag har mycket att lära och tar gärna många tips!
Okej Sanjer.
Dragonvinägern använder jag att marinera och smaksätta med. Droppa över sallad eller liknande. Jag har aldrig gjort nån annan egen vinäger, men jag har köpt färdig smaksatt vinäger. Jag googlade och hittade denna länk. Där fanns många tips!
http://www.primavi.se/matlagning/artikel.cfm?newsID=323&Vin%C3%A4ger%20med%20%C3%B6rtkryddor
Tack! Jättebra tips. Ska absolut testa detta!