Jag hade en nötrulle liggandes i frysen och tänkte försöka mig på min första tjälknöl.
Jag satte in den fryst klockan 7 imorse och hade tänkt plocka ur den ur ugnen klockan 18, men nu ser jag att köttermometern redan står på 41 grader och klockan är bara 11!
Jag vill ha mitt kött ganska rödrosa och tänkte att den skulle gå upp till 65 grader lagom till 18, men vad händer om den är 65 grader redan klockan 14? Förstör det hela konceptet om tjälknöl eller fungerar det bra att ta ut den när gradantalet är 65?
Lenkan5 oktober 2010
Ingen?
Bumbis5 oktober 2010
På dom recept jag provat ska den ligga i en lag när den är färdig från ugnen så det är ju bara bra att den är färdig redan snart så att den hínner få lite smak.
Lenkan5 oktober 2010
Ja den ska ligga i lag här också, men det går alltså att ta ut den tidigare än 10-12 timmar?
soccermum5 oktober 2010
Borde fungera jättebra bara gradantalet stämmer. Det beror ju på hur tjock/stor köttbit man har från början och hur högt gradantal man har haft köttbiten inne på. Låter du den vara inne i exakt antal timmar som står på receptet så blir köttet antagligen torrt och segt. Mitt recept säger 8-10 timmar på 75 grader till en 1kilos köttbit.. Sedan saltlag i 5 timmar.
Lycka till!
Lenkan5 oktober 2010
Tack så mycket :)
Hammarn865 oktober 2010
personligen tycker jag 65 grader låter ganska mycket. med tanke på att dom även brukar gå efter.
när vi jobbar går vi alltid efter denna temp skala
finns så klart undantag, fläskkött körs alltid väl t.ex.
Kött: blodig ca 50, medium ca 55, väl ca 65.
Fisk: 48 grader
Kyckling: 70-75 grader
Jag hade en nötrulle liggandes i frysen och tänkte försöka mig på min första tjälknöl.
Jag satte in den fryst klockan 7 imorse och hade tänkt plocka ur den ur ugnen klockan 18, men nu ser jag att köttermometern redan står på 41 grader och klockan är bara 11!
Jag vill ha mitt kött ganska rödrosa och tänkte att den skulle gå upp till 65 grader lagom till 18, men vad händer om den är 65 grader redan klockan 14? Förstör det hela konceptet om tjälknöl eller fungerar det bra att ta ut den när gradantalet är 65?
Ingen?
På dom recept jag provat ska den ligga i en lag när den är färdig från ugnen så det är ju bara bra att den är färdig redan snart så att den hínner få lite smak.
Ja den ska ligga i lag här också, men det går alltså att ta ut den tidigare än 10-12 timmar?
Borde fungera jättebra bara gradantalet stämmer. Det beror ju på hur tjock/stor köttbit man har från början och hur högt gradantal man har haft köttbiten inne på. Låter du den vara inne i exakt antal timmar som står på receptet så blir köttet antagligen torrt och segt. Mitt recept säger 8-10 timmar på 75 grader till en 1kilos köttbit.. Sedan saltlag i 5 timmar.
Lycka till!
Tack så mycket :)
personligen tycker jag 65 grader låter ganska mycket. med tanke på att dom även brukar gå efter.
när vi jobbar går vi alltid efter denna temp skala
finns så klart undantag, fläskkött körs alltid väl t.ex.
Kött: blodig ca 50, medium ca 55, väl ca 65.
Fisk: 48 grader
Kyckling: 70-75 grader