Hej,
jag har funderat på att köpa en torkugn för att torka frukt, remmar mm. Göra egna nyttiga snacks.
Är det någon som kan tipsa om en bra ugn och även olika recept man kan använda för torkugn?
/ Theres
Memelie9 augusti 2012
Jag köpte en OBH Nordica Bär- och svamptork för ett par år sedan. Jag har använt den 2 ggr... det blev ju aldrig torrt. Testade med blåbär, vinbär och banan, men jag blev besviken... Så köp inte en sådan...
/ Emelie
Forsen10 augusti 2012
Min mamma har en Evermat som är bra men hon torkar mest svamp i den. Jag har lånat den ett par ggr och torkat äpplen med bra resultat. Den var ganska dyr, runt 1500kr, men hon använder den flitigt hela svampsäsongen och är nöjd med den.
Memelie10 augusti 2012
Skrivet av Forsen den 10 aug 2012
Min mamma har en Evermat som är bra men hon torkar mest svamp i den. Jag har lånat den ett par ggr och torkat äpplen med bra resultat. Den var ganska dyr, runt 1500kr, men hon använder den flitigt hela svampsäsongen och är nöjd med den.
Min kostade 499, tror jag. Så man får kanske vad man betalar för.
Vetebullen10 augusti 2012
Samma här. Har en Evermat som är helt toppen, men följ bruksanvisningen med många tips om hur du ska torka. Har haft den i 5-6 år och köpt ollor till så jag har sammanlagt 8 ollor. Den går och torkar som en klocka fortfarande. Jag torkar mest äpplen, grönsaker, kokt lever i bitar till hundgodis och svamp är suveränt och snabbtorkat. Lingon samt blåbär torkade jag för ca 5 år sen och dom är fortfarande hur fina som helst att blanda t.ex i mûsli. En toppenmaskin som jag verkligen tycker om. (A)(A)
eva42422110 augusti 2012
Jag har en Stockli tork.
Jag börjar använda den på våren då jag torkar nässlor. Torkade nässlor mal jag över müslin.Nyttigt!
Jag torkar mycket svamp. Äpplen torkar jag i skivor, ibland doftar jag kanel över dem först. Jordgubbar i skivor blir gott godis. Blåbär har jag torkat men det tar så lång tid (11 tim). Det är bättre att frysa.
Jag är mycket nöjd med min tork!
maxxess11 augusti 2012
Har också varit intresserad av att köpa en tork i omgångar.
Evermat och Stöckli verkar ju väldigt lika, och kostar sisådär ungefär lika mkt om man skall ha några ollor och timer. Vilken skall man då välja tro?
Försökte läsa på lite men hittade inga svar. Någon som vet:
*kapacitet, hur mkt kan man torka på en gång? Förstår att det varierar beroende på vad som torkas, men lite exempel?
*effektivitet, blir det torrt i alla lager ungefär samtidigt eller måste man hålla på och passa och flytta om ollorna? Om fläkten sitter i botten borde det bli ojämnt resultat?
*material i evermats ollor? Stöckli har med metall- eller plastbotten (oklart när det ena är bättre än det andra)
Evermats ollor skall inte maskindiskas, känns som om man skulle vilja göra det efter att exempelvis torkat jerky, kyckling eller liknande. Är lite orolig att plast blir ofräscht..
Vetebullen12 augusti 2012
Som sagts tidigare så har jag en Evermat som jag är mycket nöjd med.
Har 8 ollor totalt och använder alla vid torkning av äpplen.
Jag brukar torka ca 32 medelstora strimlade äpplen per gång.
Vi äter det som godis hela vintern :)
Det tar ca 6 - 7 timmar beroende på vilken sorts äpplen man torkar.
Sommaräpplen som Transparante Blance torkar jag inte så mycket.
Mest torkar jag Cox Pomona samt Ingrid Marie som är suveräna till detta.
Jag flyttar ollorna endast en gång på den tiden. Underst överst o.s.v.
När jag torkar kokt lever använder jag 6 ollor till 1 1/2 kg kött.
Sprider ut leverbitarna så det finns luft emellan dem. Torktiden är längre.
Du får ett bra häfte med på köpet där du kan läsa hur man torkar olika saker.
Angående disken så lägger jag ollorna i diskhon i varmt vatten med vanligt diskmedel i några minuter innan jag diskar dem för hand. På det viset hålls ollorna fina i många år.
Vetebullen12 augusti 2012
.... glömde svara på materialet i ollorna. Nätet är rostfritt och kanterna i plast. :)
eva42422112 augusti 2012
Jag har 8 ollor till min Stockli/Stöckli. Jag har också tid och termometer på torken.
Det tar ju tid att torka om man har lagt fullt på alla ollor.
Ollorna är av plast. Det är lätt att hålla dem rena.Det går även att köra dem i maskin men det tar ju plats och att diska för hand är inget problem för mig.
När man torkar bör man inte byta plats, tag istället bort den understa.
Jag är mycket nöjd med min torkapparat.
Mizzie112 augusti 2012
Har också en Evermattork sedan 10 år tillbaka och är mycket nöjd med den.Om jag inte minns fel kostade den 1500 när jag köpte den då också.Mest blir det svamp som jag torkar.
maxxess12 augusti 2012
Mycket bra info Vetebullen, tackar :)
32 äpplen är ju en hel del. När jag provade att torka 5 plåtar äpplen i varmluftsugn i våras tog det tokigt lång tid och det dröp av fukt trots lucka på glänt.
2000 spänn är ju ändå inte så dyrt för en maskin som verkar hålla väldigt länge.
Får nog bli en Evermat imorrn, är lite sugen på att göra bla Beef Jerky {eat}
TheresKassell13 augusti 2012
Tack så himla mycket för alla tipsen!
Det verkar som Evermat är den som är mest populär och jag ska genast sätta mig och läsa på lite :)
Hej,
jag har funderat på att köpa en torkugn för att torka frukt, remmar mm. Göra egna nyttiga snacks.
Är det någon som kan tipsa om en bra ugn och även olika recept man kan använda för torkugn?
/ Theres
Jag köpte en OBH Nordica Bär- och svamptork för ett par år sedan. Jag har använt den 2 ggr... det blev ju aldrig torrt. Testade med blåbär, vinbär och banan, men jag blev besviken... Så köp inte en sådan...
/ Emelie
Min mamma har en Evermat som är bra men hon torkar mest svamp i den. Jag har lånat den ett par ggr och torkat äpplen med bra resultat. Den var ganska dyr, runt 1500kr, men hon använder den flitigt hela svampsäsongen och är nöjd med den.
Min mamma har en Evermat som är bra men hon torkar mest svamp i den. Jag har lånat den ett par ggr och torkat äpplen med bra resultat. Den var ganska dyr, runt 1500kr, men hon använder den flitigt hela svampsäsongen och är nöjd med den.
Min kostade 499, tror jag. Så man får kanske vad man betalar för.
Samma här. Har en Evermat som är helt toppen, men följ bruksanvisningen med många tips om hur du ska torka. Har haft den i 5-6 år och köpt ollor till så jag har sammanlagt 8 ollor. Den går och torkar som en klocka fortfarande. Jag torkar mest äpplen, grönsaker, kokt lever i bitar till hundgodis och svamp är suveränt och snabbtorkat. Lingon samt blåbär torkade jag för ca 5 år sen och dom är fortfarande hur fina som helst att blanda t.ex i mûsli. En toppenmaskin som jag verkligen tycker om. (A)(A)
Jag har en Stockli tork.
Jag börjar använda den på våren då jag torkar nässlor. Torkade nässlor mal jag över müslin.Nyttigt!
Jag torkar mycket svamp. Äpplen torkar jag i skivor, ibland doftar jag kanel över dem först. Jordgubbar i skivor blir gott godis. Blåbär har jag torkat men det tar så lång tid (11 tim). Det är bättre att frysa.
Jag är mycket nöjd med min tork!
Har också varit intresserad av att köpa en tork i omgångar.
Evermat och Stöckli verkar ju väldigt lika, och kostar sisådär ungefär lika mkt om man skall ha några ollor och timer. Vilken skall man då välja tro?
Försökte läsa på lite men hittade inga svar. Någon som vet:
*kapacitet, hur mkt kan man torka på en gång? Förstår att det varierar beroende på vad som torkas, men lite exempel?
*effektivitet, blir det torrt i alla lager ungefär samtidigt eller måste man hålla på och passa och flytta om ollorna? Om fläkten sitter i botten borde det bli ojämnt resultat?
*material i evermats ollor? Stöckli har med metall- eller plastbotten (oklart när det ena är bättre än det andra)
Evermats ollor skall inte maskindiskas, känns som om man skulle vilja göra det efter att exempelvis torkat jerky, kyckling eller liknande. Är lite orolig att plast blir ofräscht..
Som sagts tidigare så har jag en Evermat som jag är mycket nöjd med.
Har 8 ollor totalt och använder alla vid torkning av äpplen.
Jag brukar torka ca 32 medelstora strimlade äpplen per gång.
Vi äter det som godis hela vintern :)
Det tar ca 6 - 7 timmar beroende på vilken sorts äpplen man torkar.
Sommaräpplen som Transparante Blance torkar jag inte så mycket.
Mest torkar jag Cox Pomona samt Ingrid Marie som är suveräna till detta.
Jag flyttar ollorna endast en gång på den tiden. Underst överst o.s.v.
När jag torkar kokt lever använder jag 6 ollor till 1 1/2 kg kött.
Sprider ut leverbitarna så det finns luft emellan dem. Torktiden är längre.
Du får ett bra häfte med på köpet där du kan läsa hur man torkar olika saker.
Angående disken så lägger jag ollorna i diskhon i varmt vatten med vanligt diskmedel i några minuter innan jag diskar dem för hand. På det viset hålls ollorna fina i många år.
.... glömde svara på materialet i ollorna. Nätet är rostfritt och kanterna i plast. :)
Jag har 8 ollor till min Stockli/Stöckli. Jag har också tid och termometer på torken.
Det tar ju tid att torka om man har lagt fullt på alla ollor.
Ollorna är av plast. Det är lätt att hålla dem rena.Det går även att köra dem i maskin men det tar ju plats och att diska för hand är inget problem för mig.
När man torkar bör man inte byta plats, tag istället bort den understa.
Jag är mycket nöjd med min torkapparat.
Har också en Evermattork sedan 10 år tillbaka och är mycket nöjd med den.Om jag inte minns fel kostade den 1500 när jag köpte den då också.Mest blir det svamp som jag torkar.
Mycket bra info Vetebullen, tackar :)
32 äpplen är ju en hel del. När jag provade att torka 5 plåtar äpplen i varmluftsugn i våras tog det tokigt lång tid och det dröp av fukt trots lucka på glänt.
2000 spänn är ju ändå inte så dyrt för en maskin som verkar hålla väldigt länge.
Får nog bli en Evermat imorrn, är lite sugen på att göra bla Beef Jerky {eat}
Tack så himla mycket för alla tipsen!
Det verkar som Evermat är den som är mest populär och jag ska genast sätta mig och läsa på lite :)
Ha det fint!