Har tänk odla egna örter till sommaren. Hur torkar jag dom bäst, utan att det ska mögla? Hur länge kan jag förvara kryddorna, och i vad? :o
Shywoman27 februari 2009
Hejsan
Åh, vad roligt att du ska göra det! Då ska jag ge dig ett riktigt bra tips...
Bunta ihop och bind snöre runt. Häng sedan örterna upp och ner och låt torka i flera dagar. Då de är torra tar du sedan dina fingrar och drar från stjälken (nere där du klippt av örten) och uppåt så att alla bladen lossnar från stjälken. Gör det gärna i en plastpåse så att du inte får ut örterna på golvet eller liknande.
Lycka till!(Y)
ikah27 februari 2009
Skrivet av Shywoman den 27 feb 2009
Hejsan
Åh, vad roligt att du ska göra det! Då ska jag ge dig ett riktigt bra tips...
Bunta ihop och bind snöre runt. Häng sedan örterna upp och ner och låt torka i flera dagar. Då de är torra tar du sedan dina fingrar och drar från stjälken (nere där du klippt av örten) och uppåt så att alla bladen lossnar från stjälken. Gör det gärna i en plastpåse så att du inte får ut örterna på golvet eller liknande.
Lycka till!(Y)
(Y)
Tänk bara på att hänga dem i skuggan eller ett mörkt luftigt rum.:)
Roggan27 februari 2009
Vill ge ytterligare ett tips. När örterna torkar krymper kvisterna och de kan lätt rasa ner på golvet om man bundit upp dem i snören. Därför är det bättre att sätta ett gummiband runt stjälkarna och binda en tråd i gummibandet och hänga upp dem.
ortidioten6 juni 2010
kan man inte torka dem i ett soligt och varmt rum på ett bord?
jimboz6 juni 2010
Jag brukar lägga dom på ett tidningspapper i köket, men det blir inga större mängder för min del.
The_mama97mia8 juni 2010
Vissa kryddor lämpar sig att frysa... Man kan ju köpa frusen basilika, dill, persilja m.m.
svengelsk8 juni 2010
Lösfryser dill, persilja, koriander och mynta på en bricka och förpackar sedan snabbt .
Littlechef9 juni 2010
Det traditionella sättet är att torka dem genom att hänga up örterna.
Dock det sättet bibehåller inte smaken så bra. Dill, Persilja, gräslök bör frysas ner för bevarning, bäst smak. Örter som dragoon, timjan och rosmarin kan du köpa en speciel apparat till som torkar örterna snabbt för att bibehålla smaken.
MVH Littlechef
NicolinaZ9 juni 2010
Härligt med självodlade örter! Jag har haft ett örtland i många år nu och älskar det. Men använd framförallt örterna färska i massor! Slösa riktigt för det är äkta sommarlyx!
(De torkade är ofta nästan bättre köpta på påse, har jag märkt....)
redd9 juni 2010
Mitt enklaste tips är att dra ner persiennen till hälften i köket och häng sedan upp dom i gardinstången.
Vist blir det lite ljust om solen ligger på men å andra sidan värmer det upp så att torkningen går fortare så det går nog på ett ut.
Annars är dörposterna en favorit här hemma (inte mitten utan så långt i kanten så att man inte får dom i håret men dom fortfarande hänger fritt..)
Har tänk odla egna örter till sommaren. Hur torkar jag dom bäst, utan att det ska mögla? Hur länge kan jag förvara kryddorna, och i vad? :o
Hejsan
Åh, vad roligt att du ska göra det! Då ska jag ge dig ett riktigt bra tips...
Bunta ihop och bind snöre runt. Häng sedan örterna upp och ner och låt torka i flera dagar. Då de är torra tar du sedan dina fingrar och drar från stjälken (nere där du klippt av örten) och uppåt så att alla bladen lossnar från stjälken. Gör det gärna i en plastpåse så att du inte får ut örterna på golvet eller liknande.
Lycka till!(Y)
Hejsan
Åh, vad roligt att du ska göra det! Då ska jag ge dig ett riktigt bra tips...
Bunta ihop och bind snöre runt. Häng sedan örterna upp och ner och låt torka i flera dagar. Då de är torra tar du sedan dina fingrar och drar från stjälken (nere där du klippt av örten) och uppåt så att alla bladen lossnar från stjälken. Gör det gärna i en plastpåse så att du inte får ut örterna på golvet eller liknande.
Lycka till!(Y)
(Y)
Tänk bara på att hänga dem i skuggan eller ett mörkt luftigt rum.:)
Vill ge ytterligare ett tips. När örterna torkar krymper kvisterna och de kan lätt rasa ner på golvet om man bundit upp dem i snören. Därför är det bättre att sätta ett gummiband runt stjälkarna och binda en tråd i gummibandet och hänga upp dem.
kan man inte torka dem i ett soligt och varmt rum på ett bord?
Jag brukar lägga dom på ett tidningspapper i köket, men det blir inga större mängder för min del.
Vissa kryddor lämpar sig att frysa... Man kan ju köpa frusen basilika, dill, persilja m.m.
Lösfryser dill, persilja, koriander och mynta på en bricka och förpackar sedan snabbt .
Det traditionella sättet är att torka dem genom att hänga up örterna.
Dock det sättet bibehåller inte smaken så bra. Dill, Persilja, gräslök bör frysas ner för bevarning, bäst smak. Örter som dragoon, timjan och rosmarin kan du köpa en speciel apparat till som torkar örterna snabbt för att bibehålla smaken.
MVH Littlechef
Härligt med självodlade örter! Jag har haft ett örtland i många år nu och älskar det. Men använd framförallt örterna färska i massor! Slösa riktigt för det är äkta sommarlyx!
(De torkade är ofta nästan bättre köpta på påse, har jag märkt....)
Mitt enklaste tips är att dra ner persiennen till hälften i köket och häng sedan upp dom i gardinstången.
Vist blir det lite ljust om solen ligger på men å andra sidan värmer det upp så att torkningen går fortare så det går nog på ett ut.
Annars är dörposterna en favorit här hemma (inte mitten utan så långt i kanten så att man inte får dom i håret men dom fortfarande hänger fritt..)