Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tysk mat

  • 31 januari 2001

    Hej!Jag undrar om det är någon som vet något om tyskland och deras matkultur.Vad det finns för tyska specialiteér?Maila mig svar gärna så fort som möjligt Tack på förhand!Ulrika

  • 3 februari 2001

    Här får du recept på tysk surkål!1 burk(ar) surkål2 st gul lök(ar)250 g sidfläsk, rökt2 st äpple10 st pepparkorn 5 st kryddpepparkorn8 st enbär2 st lagerblad2 msk smörAnvänd helst en stor järngryta. Hacka sidfläsket i små tärningar och fräs dessa i smöret. Skala och hacka löken och låt den svettas med fläsket. Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Ha idessa i grytan. Vänd ned kålen och kryddorna, rör om. Späd med buljong ochkanske lite halvtorrt, vitt vin så att kålen hela tiden är täckt med vätska.Låt grytan puttra på låg värme i ca 2 timmar. Se hela tiden till att kålen har nog med vätska. Bäst blir den om du gör den dagen innan och sedan värmer upp den innan servering. Till surkålen kan man servera kassler, korvar och sidfläsk. Kasslern och sidfläsket kan man låta koka med i surkålen den sista halvtimmen av koktiden. Köttet får då en extra god smak. Potatismos passar bra till.

  • 6 februari 2001

    En riktig typisk söndagsmiddag börjar med någon slags soppa, och till huvudrätt är det inte ovanligt att det bjuds både på oxstek OCH fläskstek.Potatis och sås till såklart..och så naturligtvis KÅL. Alla sorters, röd- brun och surkål.Men ALDRIG gelé. Det förstår de sig inte på. (Själv tycker jag det är ett måste.) olika puddingar är populära till dessert./ SaltaKatten.

  • Qohler 16 april 2008

    (Y)

  • monac 16 april 2008

    ...ja just det...surkål är väl signifikant för Tyskland!

  • evaldo 17 april 2008

    Spätzle
    Ca 4-6 port

    En god variant på pasta när den är som godast.
    ursprungligen från södra Tyskland

    Blanda 10-12 ägg med vetemjöl och lite salt till en fast deg .

    OBS! Tillsätt ingen vätska i degen.

    OBS! Arbeta för hand med en träslev tills degen är riktigt fast och inte kladdar allt för mycket.
    Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull, låt koka ganska kraftigt.
    Pressa ner pastan med en ”Spätzlepress”, ( den liknar en vanlig potatispress, som också går bra att använda) i det kraftigt kokande vattnet.
    Lyft upp den färdiga pastan direkt när den flutit upp, vilket tar bara några sekunder.
    Lägg den färdiga pastan på ett stort fat. Stek rikligt med hackad lök ( stek löken innan så den är färdig när du börjar med pastan ) och varva med pasta, rikligt med riven ost och lök, pasta, lök, ost och pasta tills all pasta är slut.
    Servera gärna lite småskurna prinskorvar eller t ex stekt bacon till det är gott.
    Eller till en köttbit.
    Inskickat av: Yngve vid spisen

  • pedalen1965 17 april 2008

    Skrivet av md den 3 feb 2001

    Här får du recept på tysk surkål!1 burk(ar) surkål2 st gul lök(ar)250 g sidfläsk, rökt2 st äpple10 st pepparkorn 5 st kryddpepparkorn8 st enbär2 st lagerblad2 msk smörAnvänd helst en stor järngryta. Hacka sidfläsket i små tärningar och fräs dessa i smöret. Skala och hacka löken och låt den svettas med fläsket. Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Ha idessa i grytan. Vänd ned kålen och kryddorna, rör om. Späd med buljong ochkanske lite halvtorrt, vitt vin så att kålen hela tiden är täckt med vätska.Låt grytan puttra på låg värme i ca 2 timmar. Se hela tiden till att kålen har nog med vätska. Bäst blir den om du gör den dagen innan och sedan värmer upp den innan servering. Till surkålen kan man servera kassler, korvar och sidfläsk. Kasslern och sidfläsket kan man låta koka med i surkålen den sista halvtimmen av koktiden. Köttet får då en extra god smak. Potatismos passar bra till.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.