Vi satt just på jobbet och diskuterade godtyckliga formuleringar i recept.
Vi hade nämligen helt olika syner på hur mycket en nypa salt är.
För mig är det ganska lite, ungefär det an kan nypa fast av saltet mellan tummen pekfingret och långfingret. Alltså en halv tesked kanske.
Några av mina kollegor tycket att det är vad du kan nypa fast med handen (dock en kvinnohand tydligen ;) ) Så att det snarare rör sig om en halv till en matsked.
Vad tycker ni?
essim14 december 2008
För mig är en nypa väldigt lite, ungefär ett kryddmått (krm). :)
Nettan7514 december 2008
Jag tycker nog att en nypa är det som får plats mellan tumme/pekfinger och mycket eventuellt långfinger. Mer än så så borde ju finnas nåt annat mått *lol*
farmoringer14 december 2008
Tumme och pekfinger för mig också....:D
busan3714 december 2008
Jag mäter alltid med tumme och pekfinger, en nypa är lite
annelieberggren14 december 2008
ja, tumme och pekfinger... det du beskriver det arbetskamrater säger, med handen är likt en NÄVE i mina öron. :D
monac14 december 2008
en nypa är en "dutt" absolut ingen ½-1 msk. En smak som bara ska anas!:)
....för mig e de så ivf.
redd14 december 2008
Tumme & Pekfinger här också.
Dock anser jag att "en nypa" snarast betyder "efter tycke och smak - Men börja med lite"
mep14 juni 2009
I äldre kokböcker står det "pris" i dag associerar vi det till snus
asaedetun14 juni 2009
För mig är absolut en nypa salt mellan tumme och pekfinger.
MosterNettan14 juni 2009
Skrivet av annelieberggren den 14 dec 2008
ja, tumme och pekfinger... det du beskriver det arbetskamrater säger, med handen är likt en NÄVE i mina öron. :D
Instämmer helt och hållet med dig Annelie. När man tänker på det, så det känns det självklart på nåt sätt!
Lottix14 juni 2009
Jag tycker som du att det är det man tar mellan tumme och pekfinger .
Jag trodde att det var så alla tänkte , tänk så olika man kan tänka och man tar det bara för givet att det är som man själv tänker .:)
ida8514 juni 2009
mellan tumme & pekfinger ! :)
redd14 juni 2009
Vid lite närmare eftertanke beror det lite på vad vi pratar om, färsk ohackad krydda blir det helt andra volymmängder på, en nypa dill är mer eller mindre så många kvistar du fångar upp mellan tumme och pekfinger.
bakakaka14 juni 2009
Skrivet av MosterNettan den 14 jun 2009
Skrivet av annelieberggren den 14 dec 2008
ja, tumme och pekfinger... det du beskriver det arbetskamrater säger, med handen är likt en NÄVE i mina öron. :D
Instämmer helt och hållet med dig Annelie. När man tänker på det, så det känns det självklart på nåt sätt!
Jag tänker precis som ni.
boz196514 juni 2009
Cajsa Warg använder ett annat mått som hon kallar "Grabbnäve" - hur mycket är DET då???
Okänd14 juni 2009
Skrivet av boz1965 den 14 jun 2009
Cajsa Warg använder ett annat mått som hon kallar "Grabbnäve" - hur mycket är DET då???
Vi satt just på jobbet och diskuterade godtyckliga formuleringar i recept.
Vi hade nämligen helt olika syner på hur mycket en nypa salt är.
För mig är det ganska lite, ungefär det an kan nypa fast av saltet mellan tummen pekfingret och långfingret. Alltså en halv tesked kanske.
Några av mina kollegor tycket att det är vad du kan nypa fast med handen (dock en kvinnohand tydligen ;) ) Så att det snarare rör sig om en halv till en matsked.
Vad tycker ni?
För mig är en nypa väldigt lite, ungefär ett kryddmått (krm). :)
Jag tycker nog att en nypa är det som får plats mellan tumme/pekfinger och mycket eventuellt långfinger. Mer än så så borde ju finnas nåt annat mått *lol*
Tumme och pekfinger för mig också....:D
Jag mäter alltid med tumme och pekfinger, en nypa är lite
ja, tumme och pekfinger... det du beskriver det arbetskamrater säger, med handen är likt en NÄVE i mina öron. :D
en nypa är en "dutt" absolut ingen ½-1 msk. En smak som bara ska anas!:)
....för mig e de så ivf.
Tumme & Pekfinger här också.
Dock anser jag att "en nypa" snarast betyder "efter tycke och smak - Men börja med lite"
I äldre kokböcker står det "pris" i dag associerar vi det till snus
För mig är absolut en nypa salt mellan tumme och pekfinger.
ja, tumme och pekfinger... det du beskriver det arbetskamrater säger, med handen är likt en NÄVE i mina öron. :D
Instämmer helt och hållet med dig Annelie. När man tänker på det, så det känns det självklart på nåt sätt!
Jag tycker som du att det är det man tar mellan tumme och pekfinger .
Jag trodde att det var så alla tänkte , tänk så olika man kan tänka och man tar det bara för givet att det är som man själv tänker .:)
mellan tumme & pekfinger ! :)
Vid lite närmare eftertanke beror det lite på vad vi pratar om, färsk ohackad krydda blir det helt andra volymmängder på, en nypa dill är mer eller mindre så många kvistar du fångar upp mellan tumme och pekfinger.
ja, tumme och pekfinger... det du beskriver det arbetskamrater säger, med handen är likt en NÄVE i mina öron. :D
Instämmer helt och hållet med dig Annelie. När man tänker på det, så det känns det självklart på nåt sätt!
Jag tänker precis som ni.
Cajsa Warg använder ett annat mått som hon kallar "Grabbnäve" - hur mycket är DET då???
Cajsa Warg använder ett annat mått som hon kallar "Grabbnäve" - hur mycket är DET då???
Det beror på hur stora händer man har!