På ett amerikanskt recept står det att det ska vara `½ cup solid vegetable shortening´. Vad är solid vegetable shortening?
Jag läste lite om det här för ett tag sedan på någon annan sida, och där stod det att man kan ha cocosfett. Stämmer det?
Receptet finns här;
http://www.wilton.com/recipe/Buttercream-Icing
maria_wijk1 november 2009
solid står för fast vid rumstemperatur, shortening står för fett, vegetable för vegetariskt.
Så kokosfett borde vara ett fullt godkänt alternativ.
Det kan vara margarin, kokosfett, olja eller vad som helst. Det är en väldigt vid term.
En väldigt bra online-ordbok hittar du här: http://www.woxikon.se/.
De har tyska, engelska, franska, spanska, italienska, flamländska (holländska) och portugisiska - förutom svenska då, alltså. :)
lillalilaprick1 november 2009
Tack så mycket! :D
meredithnorlindh24 november 2012
Jag håller inte riktig med er. Jag kommer från Kanada och har undrat över det här fler gånger. I norr Amerika är "shortening" en specific sorts vegetabel fett som är vitt och hård. Man kan änvanda det i stället för smör när man bakar paj deg eller göra kött gryta, men det är inte margarin. Som sagt, det är vitt, hård, mer hälsosamt än smör och gör pajdet mer fluffiga än smör/ maragerin. Om det är någon som känner igen det skulle jag vara tacksamt att vet vad den kallas på svenska (om det ens finns här). Tack i för väg!
svengelsk24 november 2012
Skrivet av meredithnorlindh den 24 nov 2012
Jag håller inte riktig med er. Jag kommer från Kanada och har undrat över det här fler gånger. I norr Amerika är "shortening" en specific sorts vegetabel fett som är vitt och hård. Man kan änvanda det i stället för smör när man bakar paj deg eller göra kött gryta, men det är inte margarin. Som sagt, det är vitt, hård, mer hälsosamt än smör och gör pajdet mer fluffiga än smör/ maragerin. Om det är någon som känner igen det skulle jag vara tacksamt att vet vad den kallas på svenska (om det ens finns här). Tack i för väg!
Vi har det här också, men jag tror inte att det är hälsosammare än smör. För att få den där möra konsistensen på pajdeg använder jag hälften ister (lard) och hälften smör. Du kan väl prova med kokosfett. Jag har funderat på att göra ischoklad med vegetable shortening eftersom det enda kokosfett jag kan hitta här är svindyrt.
Countrygirl28 november 2012
Här kan man köpa veg shortening. Har handlat från Lyckas med mat som har rekordsnabb leverans. Man får dagen efter man har beställt.
På ett amerikanskt recept står det att det ska vara `½ cup solid vegetable shortening´. Vad är solid vegetable shortening?
Jag läste lite om det här för ett tag sedan på någon annan sida, och där stod det att man kan ha cocosfett. Stämmer det?
Receptet finns här;
http://www.wilton.com/recipe/Buttercream-Icing
solid står för fast vid rumstemperatur, shortening står för fett, vegetable för vegetariskt.
Så kokosfett borde vara ett fullt godkänt alternativ.
Hoppas denna länk kan hjälpa!
http://www.familjeliv.se/Forum-5-176/m45795364.html
/Susanne
Det betyder "vegetabiliskt matfett"
Det kan vara margarin, kokosfett, olja eller vad som helst. Det är en väldigt vid term.
En väldigt bra online-ordbok hittar du här: http://www.woxikon.se/.
De har tyska, engelska, franska, spanska, italienska, flamländska (holländska) och portugisiska - förutom svenska då, alltså. :)
Tack så mycket! :D
Jag håller inte riktig med er. Jag kommer från Kanada och har undrat över det här fler gånger. I norr Amerika är "shortening" en specific sorts vegetabel fett som är vitt och hård. Man kan änvanda det i stället för smör när man bakar paj deg eller göra kött gryta, men det är inte margarin. Som sagt, det är vitt, hård, mer hälsosamt än smör och gör pajdet mer fluffiga än smör/ maragerin. Om det är någon som känner igen det skulle jag vara tacksamt att vet vad den kallas på svenska (om det ens finns här). Tack i för väg!
Jag håller inte riktig med er. Jag kommer från Kanada och har undrat över det här fler gånger. I norr Amerika är "shortening" en specific sorts vegetabel fett som är vitt och hård. Man kan änvanda det i stället för smör när man bakar paj deg eller göra kött gryta, men det är inte margarin. Som sagt, det är vitt, hård, mer hälsosamt än smör och gör pajdet mer fluffiga än smör/ maragerin. Om det är någon som känner igen det skulle jag vara tacksamt att vet vad den kallas på svenska (om det ens finns här). Tack i för väg!
Vi har det här också, men jag tror inte att det är hälsosammare än smör. För att få den där möra konsistensen på pajdeg använder jag hälften ister (lard) och hälften smör. Du kan väl prova med kokosfett. Jag har funderat på att göra ischoklad med vegetable shortening eftersom det enda kokosfett jag kan hitta här är svindyrt.
Här kan man köpa veg shortening. Har handlat från Lyckas med mat som har rekordsnabb leverans. Man får dagen efter man har beställt.
http://www.lyckasmedmat.se/ata-smaka/2992-shortening-vegetabiliskt-fett-crisco.html