Vad använder ni om ni inte använder färdiga buljongtärningar?
ros7 maj 2008
:)
Jag lagar inte mat med konstgjorda tillsatser som glutamat, transfetter och "smakförbättringsmedel" typ E 621.
Innehållsförteckning för Knorrs Hönsbuljong: Salt, smakförstärkelser (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinanatriuminosinat), vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, kycklingkött 5,5 %, arom (med bl.a vete, jästextrakt), härdat vegetabiliskt fett, lök, kryddor, persilja, antioxidationsmedel (E310, E320).
Många fina ord. Men vad innehåller färdiga buljongtärningar och fonder på flaska egentligen?
Jag köper och använder bara Örtbuljong som jag köper i Hälsokostaffärer.
Vad tycker ni att man ska använda sig av för att få smak på matern. :)
Glitterfia7 maj 2008
Libsticka har jag hört att man använder som smakförstärkare. Färska örter är väl en god smaksättare.
zonale7 maj 2008
libsicka är gott. Förhöjer smaken i framförallt soppor och gryträtter. Använder flytande buljong oftast Bong.
SaraW7 maj 2008
Jag använder flytande fond från Bong. Har inte vågat kolla innehållsförteckningen, för då skulle jag säkert behöva tänka ut något alternativ. Någon gång har jag varit ambitiös och kokat egen fond (fisk- och skaldjursfond) som jag reducerat och fryst in i istärningspåsar. Gör samma sak med vin och brukar kasta i en tärning fryst rödvin i många kötträtter, framför allt köttfärssås.
Annars använder jag mycket vitlök och chili som smaksättning. Lagerblad och selleri ger en god mustig smak i många rätter. Använder nästan aldrig buljongtärningar.
marwis7 maj 2008
På Coop kan du köpa olika fonder utan smakförstärkare.(Y) Innehåller dock koserveringsmedel E211 0ch 202, men jag tror inte dessa tillhör de som ska undvikas.
marwis7 maj 2008
Glömde säga att jag använder vitlök eller åtminstone vanlig lök till det mesta:D
monac7 maj 2008
koncentrerad fond på flaska blir det...samt olika chili/curry & kryddpasta.
Mycket färska örter,bladpersilja,färsk ingefära.
lenajeanette7 maj 2008
Har köpt en buljong utan natriumglutamat på kvantum, tyvärr har jag slut på den och minns inte namnet ska forska i det.
bernit7 maj 2008
ALLTID egen fond till fisk.
Annars har jag två flaskor konc. buljong på flaska, en höns- och en kalvbuljong.
Till "vanlig" mat gäller salt- och pepparkvarn för mig.
I övrigt är det massor av lökar i alla sorter, ingefära, dill & persilja, örter och ofta vin
/BÅ :p
marwis8 maj 2008
I den vanliga fonden finns också smakförstörkare!
monac8 maj 2008
ja, vin är en utmärkt smakförhöjare Bernit!:D
Hälsokosten har buljong pasta som är "renare" från massa skräp tillsattser
Plantafor(se) tror jag den heter...så mycket smak!!!(Y)
:)
Jag lagar inte mat med konstgjorda tillsatser som glutamat, transfetter och "smakförbättringsmedel" typ E 621.
Innehållsförteckning för Knorrs Hönsbuljong: Salt, smakförstärkelser (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinanatriuminosinat), vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, kycklingkött 5,5 %, arom (med bl.a vete, jästextrakt), härdat vegetabiliskt fett, lök, kryddor, persilja, antioxidationsmedel (E310, E320).
Många fina ord. Men vad innehåller färdiga buljongtärningar och fonder på flaska egentligen?
Jag köper och använder bara Örtbuljong som jag köper i Hälsokostaffärer.
Vad tycker ni att man ska använda sig av för att få smak på matern. :)
Libsticka har jag hört att man använder som smakförstärkare. Färska örter är väl en god smaksättare.
libsicka är gott. Förhöjer smaken i framförallt soppor och gryträtter. Använder flytande buljong oftast Bong.
Jag använder flytande fond från Bong. Har inte vågat kolla innehållsförteckningen, för då skulle jag säkert behöva tänka ut något alternativ. Någon gång har jag varit ambitiös och kokat egen fond (fisk- och skaldjursfond) som jag reducerat och fryst in i istärningspåsar. Gör samma sak med vin och brukar kasta i en tärning fryst rödvin i många kötträtter, framför allt köttfärssås.
Annars använder jag mycket vitlök och chili som smaksättning. Lagerblad och selleri ger en god mustig smak i många rätter. Använder nästan aldrig buljongtärningar.
På Coop kan du köpa olika fonder utan smakförstärkare.(Y) Innehåller dock koserveringsmedel E211 0ch 202, men jag tror inte dessa tillhör de som ska undvikas.
Glömde säga att jag använder vitlök eller åtminstone vanlig lök till det mesta:D
koncentrerad fond på flaska blir det...samt olika chili/curry & kryddpasta.
Mycket färska örter,bladpersilja,färsk ingefära.
Har köpt en buljong utan natriumglutamat på kvantum, tyvärr har jag slut på den och minns inte namnet ska forska i det.
ALLTID egen fond till fisk.
Annars har jag två flaskor konc. buljong på flaska, en höns- och en kalvbuljong.
Till "vanlig" mat gäller salt- och pepparkvarn för mig.
I övrigt är det massor av lökar i alla sorter, ingefära, dill & persilja, örter och ofta vin
/BÅ :p
I den vanliga fonden finns också smakförstörkare!
ja, vin är en utmärkt smakförhöjare Bernit!:D
Hälsokosten har buljong pasta som är "renare" från massa skräp tillsattser
Plantafor(se) tror jag den heter...så mycket smak!!!(Y)