Kastar mat gör man väl varje dag mer eller mindre..Är det någon som är intresserad så får ni väl höra av er !
Amandia5 september 2009
Jag försöker att inte kasta så mycket men lite blir det ibland ändå.
Lagar jag mat så lägger jag resterna som vi inte kommer hinna äta upp i matlådor och fryser in. Perfekta att ta fram nån dag man har bråttom.
Men sånt jag kan kasta är mögligt bröd som glömts bort i skåpet.
Jag kastar sånt i komposten. Här där vi bor så får man betala vikt priset på sina sopor när dom hämtar dom. Ett sätt att spara lite pengar samtidigt som man tar vara på soporna..
Jag försöker ta vara på det mesta. Har vi ätit kotletter till ex så sparar jag benresterna
efteråt och gör en fond av det. Samma med kycklingbenen. Det får bli en hönsfond av det.
keskis6 september 2009
Jag brukade vara dålig på att slänga mat.
Försökte in i det sista att spara och använda upp det som fanns i kyl/frys/skafferi. Men min sambo + min inneboende tycker att jag ska bli bättre på att slänga mat! Dom retar mig lite och säger "Ooooj!!! Nu sparade vi 4:- för att du inte slängde det där!"
Men jag tycker att "många bäckar små", fast det klart att det kanske inte får gå till överdrift ^^.
Men något som jag har slängt typ 3 gånger nu är vitkål!
Jag köper ett litet eller ett halv huvud som jag tänker att jag ska vara duktig att äta upp. Men hittils har jag fått slänga kålen efter att jag bara använt lite av den!! :(
keskis6 september 2009
Kom på en sak till! Ett hett tips är ju att frysa in maten innan det blir gammal! Tex göra matlådor och så.
Fast det vill ju då till att man fryser in innan det är för sent! :p
farmoringer6 september 2009
I dag har jag kastat nästan ett helt paket skalat sesamfrön. Har inte en aning varför jag har köpt det en gång i tiden....(N)
SDMaya6 september 2009
Brödskalkar är det jag har kastat, men jag kastade ut dem till fåglarna, så de kommer till lite nytta.
Borde vara duktig och torka dem och göra skorpmjöl, men så blir det aldrig!
ewax6 september 2009
Hittade gammal potatis längs ner o längst in i kylskåpet. DEN såg inte god ut så den äkte i soporna. Annars slänger jag väldigt lite mat. Nästan aldrig, det är maten för dyr för tycker jag
Lottis17 september 2009
Gjorde en rensning i både skafferi och kylskåp i helgen. Det åkte en del gamla matrester men faktiskt inte så mycket som jag trodde. Har nog börjat skärpa till mig.:) Jag försöker att frysa in i matlådor när det blir rester över. Men lyckas tyvärr inte alltid frysa in dom i tid. :(
På sommaren har jag en förmåga att samla på mig sillburkar som blir för gamla. Detta pga att vi inte äter sill alltför ofta. Och har man då öppnat en eller flera sorters olika sillburkar som det blir kvar lite sill i och sen inte äter sill på någon vecka, Ja då förstår ni vad som händer med de burkarna. Varför inte äta upp sillen på en hårdbrödmacka med ägg kan man ju fråga sig.
Nej maten är för dyr för att slängas bort, måste skärpa mig mer.
Lilljeppe7 september 2009
Ja fy vad man kastar mat. Jag har märkt att det som ligger långt bak eller högt upp i kylskåpet glömmer jag lätt. Idag fick jag kasta goda dessertostar som maken lagt bakom mjölken högst upp i kylskåpet. Inte kul alls:'(
Lenkan7 september 2009
Idag har jag kastat en hel portion ris. Kokar alltid för mycket och bara ris är ju inge vidare att frysa in!
turide7 september 2009
Skrivet av Lennart_58 den 24 aug 2009
Jag vet inte om jag är ute o cyklar igen, brukar va så, men, jag har gått ned 20 kg genom att sluta med att äta upp allt o inte slänga något. Tycker det är bättre att inte ställa in resterna i kylen, det kan bli småätande, men oftast blir det för gammalt ändå o måste slängas. Jag var itutad från barnsben att: inget får förfaras, o tänk på de stackars fattiga barnen i afrika. Nej, det är bättre att laga små portioner, om det går, o slänga det som ändå blir över. Hmm, det gör lite ont, mat som förfars är ju pengar. Men, man lär sig ju aldrig tyvärr. Men bättre en släng i sophinken än en slev i munnen. Hmm, hur blev det där? Ja ni hajar vad.
Jag var smart när jag var liten, och fick höra om dom fattiga barnen i Afrika.... Jag bad min mamma att skicka min mat till dom =0)
turide7 september 2009
Skrivet av ewax den 6 sep 2009
Hittade gammal potatis längs ner o längst in i kylskåpet. DEN såg inte god ut så den äkte i soporna. Annars slänger jag väldigt lite mat. Nästan aldrig, det är maten för dyr för tycker jag
I början av juli så hitta de jag också potatis, glömd längst ner i kylen, som hade långa groddar på sig...
Jag fick en galen ide', att vi skulle prova att sätta den i vår kompost ( som gar stått oanvänd i 7-8 år...
Maken fick för sig att flytta komposten till en rabatt, där ingenting trivts. Nu har vi stora fina potatisplantor som växer i rabatten, men det äterstår ju att se om det blir någon potatis =0)
turide7 september 2009
Idag kastade jag 3 persikor som blivit för gamla. Dom var inte goda ens från böjan, så det var ingen förlust :'( Däremot så köper jag ofta för mycket isbergssallad, den blir fort för gammal. Även tomater köper jag ofta för många, och måste kasta....:(
Matrester tänker jag alltid äta till lunch, men dom blir ofta kvar tills dom själva kryper till soppåsen...
Men idag åt jag i alla fall resterna från igår ! Stuvad spenat, potatis och bräckt lönnebergaskinka (Y) Det var kanon !
Gul138 september 2009
Jag skäms över att behöva erkänna vad jag kastade igår: (N)
En bit salladshuvud
En vitlöksklyfta
En bit parmesanost
En bit fetaost
5 cocktailtomater
3 knäckebrödsskivor som blivit mjuka
1 gul lök
:'( Sorgligt men sant.
Jenny_me_Y8 september 2009
Jag har alltid lagat all mat jag har, men nu har jag bytt lägenhet och inte istallerat mig ordentligt vilket gjort att jag idag måste slänga en hel sallad. Brukade vara så duktig att steka upp gårdagens kokta potatis eller göra potatissallad, frysa in "leftovers" Men har man blive lat?!:(
Lottis18 september 2009
Jag skrev igår om sillburkar som alltid blir för gammal. Något jag kom på sen som jag ofta tyvärr slänger är makaroner eller spagetti. Jag kokar alltid för mycket. Ibland har jag frusit in, men ofta slutar det med att dom lådorna åker i soporna när jag frostar av frysen nästa gång.:(
Är det på en helg så använder jag det oftast till lunch med korv eller köttbullar till. Men är det på vardagen så blir ofta detta över efter att jag fyllt matdosorna till jobbet. Tillbehören till pastan räcker alltid men som sagt pastan blir det för det mesta för mycket av.
babbs8 september 2009
Skrivet av turide den 8 sep 2009
Skrivet av ewax den 6 sep 2009
Hittade gammal potatis längs ner o längst in i kylskåpet. DEN såg inte god ut så den äkte i soporna. Annars slänger jag väldigt lite mat. Nästan aldrig, det är maten för dyr för tycker jag
I början av juli så hitta de jag också potatis, glömd längst ner i kylen, som hade långa groddar på sig...
Jag fick en galen ide', att vi skulle prova att sätta den i vår kompost ( som gar stått oanvänd i 7-8 år...
Maken fick för sig att flytta komposten till en rabatt, där ingenting trivts. Nu har vi stora fina potatisplantor som växer i rabatten, men det äterstår ju att se om det blir någon potatis =0)
Täck över potatisen ordentligt när frosten kommer. Har du tur kan du skörda färsk potatis till jul.
Vi sätter alltid potatis i juli och plockar upp färsk potatis till julbordet.
JennyV8 september 2009
Jag slänger mycket och ofta! Har ont av datum som börjar närma sig slutet! I dag slängde jag ett bröd som jag inte änns börjat äta av som går ut i dag, slängde även en ostbit! I bland kan det gå till överdrift, hör här:
Jag och min kille skulle passa min syrras barn en vecka när de var i Kroatien. Jag vet att när min syrra köper något som kostar lite mer än normalt, typ en dyrare ost, så får ingen äta av den, för den är sååå dyr. "Ska du äta upp den osten som är så dyr" Lite skev syn på mat, varför köpa dyr mat då?? Jag tittade iaf i kylskåpet för att laga något till oss när de var bortresta och hittade MÄNGDER av burkar och flaskor som hade gått ut i datum, en del datum var år gamla! Jag rensade och slängde det mesta i kylskåpet och var irriterad på syrran som sparade gammal mat. När hon kom hem skällde jag ut henne för maten i kylskåpet och fick en arg blick tillbaka där hon sedan sa: Det är refiller som jag har fyllt på i burkarna!!
Oups, där skämdes jag!! :'(
Lottis18 september 2009
Hahaha ja oups så kan det gå:D Men hon kunde ju ha märkt upp sina burkar och flaskor :) Hur ska hon annars veta när det som hon fyllt på är gammalt:o
miia698 september 2009
Slängde grädde idag som var gammal - smakade illa när jag hade vispat den till pannkakorna. Jag tillhör nämligen dem som knappt ens tittar på datumet (utom för att kolla att jag använder av det äldsta) eftersom jag lärt mig att lita på synen, lukten och smaken... Har t.ex. haft ett väldigt arbete med att uppfostra mannen att inte slänga ägg som är två dagar efter bäst-före datum (de är dessutom sval-förvarade). Kompromissen vi nått är att de inte slängs men han använder nya ägg *suck*.
Fyller också på i gamla burkar med refiller UTAN att märka upp - dels handlar det ofta om saker som tar slut rätt fort dels saker som knappast är farliga
Kastar mat gör man väl varje dag mer eller mindre..Är det någon som är intresserad så får ni väl höra av er !
Jag försöker att inte kasta så mycket men lite blir det ibland ändå.
Lagar jag mat så lägger jag resterna som vi inte kommer hinna äta upp i matlådor och fryser in. Perfekta att ta fram nån dag man har bråttom.
Men sånt jag kan kasta är mögligt bröd som glömts bort i skåpet.
Jag kastar sånt i komposten. Här där vi bor så får man betala vikt priset på sina sopor när dom hämtar dom. Ett sätt att spara lite pengar samtidigt som man tar vara på soporna..
Jag försöker ta vara på det mesta. Har vi ätit kotletter till ex så sparar jag benresterna
efteråt och gör en fond av det. Samma med kycklingbenen. Det får bli en hönsfond av det.
Jag brukade vara dålig på att slänga mat.
Försökte in i det sista att spara och använda upp det som fanns i kyl/frys/skafferi. Men min sambo + min inneboende tycker att jag ska bli bättre på att slänga mat! Dom retar mig lite och säger "Ooooj!!! Nu sparade vi 4:- för att du inte slängde det där!"
Men jag tycker att "många bäckar små", fast det klart att det kanske inte får gå till överdrift ^^.
Men något som jag har slängt typ 3 gånger nu är vitkål!
Jag köper ett litet eller ett halv huvud som jag tänker att jag ska vara duktig att äta upp. Men hittils har jag fått slänga kålen efter att jag bara använt lite av den!! :(
Kom på en sak till! Ett hett tips är ju att frysa in maten innan det blir gammal! Tex göra matlådor och så.
Fast det vill ju då till att man fryser in innan det är för sent! :p
I dag har jag kastat nästan ett helt paket skalat sesamfrön. Har inte en aning varför jag har köpt det en gång i tiden....(N)
Brödskalkar är det jag har kastat, men jag kastade ut dem till fåglarna, så de kommer till lite nytta.
Borde vara duktig och torka dem och göra skorpmjöl, men så blir det aldrig!
Hittade gammal potatis längs ner o längst in i kylskåpet. DEN såg inte god ut så den äkte i soporna. Annars slänger jag väldigt lite mat. Nästan aldrig, det är maten för dyr för tycker jag
Gjorde en rensning i både skafferi och kylskåp i helgen. Det åkte en del gamla matrester men faktiskt inte så mycket som jag trodde. Har nog börjat skärpa till mig.:) Jag försöker att frysa in i matlådor när det blir rester över. Men lyckas tyvärr inte alltid frysa in dom i tid. :(
På sommaren har jag en förmåga att samla på mig sillburkar som blir för gamla. Detta pga att vi inte äter sill alltför ofta. Och har man då öppnat en eller flera sorters olika sillburkar som det blir kvar lite sill i och sen inte äter sill på någon vecka, Ja då förstår ni vad som händer med de burkarna. Varför inte äta upp sillen på en hårdbrödmacka med ägg kan man ju fråga sig.
Nej maten är för dyr för att slängas bort, måste skärpa mig mer.
Ja fy vad man kastar mat. Jag har märkt att det som ligger långt bak eller högt upp i kylskåpet glömmer jag lätt. Idag fick jag kasta goda dessertostar som maken lagt bakom mjölken högst upp i kylskåpet. Inte kul alls:'(
Idag har jag kastat en hel portion ris. Kokar alltid för mycket och bara ris är ju inge vidare att frysa in!
Jag vet inte om jag är ute o cyklar igen, brukar va så, men, jag har gått ned 20 kg genom att sluta med att äta upp allt o inte slänga något. Tycker det är bättre att inte ställa in resterna i kylen, det kan bli småätande, men oftast blir det för gammalt ändå o måste slängas. Jag var itutad från barnsben att: inget får förfaras, o tänk på de stackars fattiga barnen i afrika. Nej, det är bättre att laga små portioner, om det går, o slänga det som ändå blir över. Hmm, det gör lite ont, mat som förfars är ju pengar. Men, man lär sig ju aldrig tyvärr. Men bättre en släng i sophinken än en slev i munnen. Hmm, hur blev det där? Ja ni hajar vad.
Jag var smart när jag var liten, och fick höra om dom fattiga barnen i Afrika.... Jag bad min mamma att skicka min mat till dom =0)
Hittade gammal potatis längs ner o längst in i kylskåpet. DEN såg inte god ut så den äkte i soporna. Annars slänger jag väldigt lite mat. Nästan aldrig, det är maten för dyr för tycker jag
I början av juli så hitta de jag också potatis, glömd längst ner i kylen, som hade långa groddar på sig...
Jag fick en galen ide', att vi skulle prova att sätta den i vår kompost ( som gar stått oanvänd i 7-8 år...
Maken fick för sig att flytta komposten till en rabatt, där ingenting trivts. Nu har vi stora fina potatisplantor som växer i rabatten, men det äterstår ju att se om det blir någon potatis =0)
Idag kastade jag 3 persikor som blivit för gamla. Dom var inte goda ens från böjan, så det var ingen förlust :'( Däremot så köper jag ofta för mycket isbergssallad, den blir fort för gammal. Även tomater köper jag ofta för många, och måste kasta....:(
Matrester tänker jag alltid äta till lunch, men dom blir ofta kvar tills dom själva kryper till soppåsen...
Men idag åt jag i alla fall resterna från igår ! Stuvad spenat, potatis och bräckt lönnebergaskinka (Y) Det var kanon !
Jag skäms över att behöva erkänna vad jag kastade igår: (N)
En bit salladshuvud
En vitlöksklyfta
En bit parmesanost
En bit fetaost
5 cocktailtomater
3 knäckebrödsskivor som blivit mjuka
1 gul lök
:'( Sorgligt men sant.
Jag har alltid lagat all mat jag har, men nu har jag bytt lägenhet och inte istallerat mig ordentligt vilket gjort att jag idag måste slänga en hel sallad. Brukade vara så duktig att steka upp gårdagens kokta potatis eller göra potatissallad, frysa in "leftovers" Men har man blive lat?!:(
Jag skrev igår om sillburkar som alltid blir för gammal. Något jag kom på sen som jag ofta tyvärr slänger är makaroner eller spagetti. Jag kokar alltid för mycket. Ibland har jag frusit in, men ofta slutar det med att dom lådorna åker i soporna när jag frostar av frysen nästa gång.:(
Är det på en helg så använder jag det oftast till lunch med korv eller köttbullar till. Men är det på vardagen så blir ofta detta över efter att jag fyllt matdosorna till jobbet. Tillbehören till pastan räcker alltid men som sagt pastan blir det för det mesta för mycket av.
Hittade gammal potatis längs ner o längst in i kylskåpet. DEN såg inte god ut så den äkte i soporna. Annars slänger jag väldigt lite mat. Nästan aldrig, det är maten för dyr för tycker jag
I början av juli så hitta de jag också potatis, glömd längst ner i kylen, som hade långa groddar på sig...
Jag fick en galen ide', att vi skulle prova att sätta den i vår kompost ( som gar stått oanvänd i 7-8 år...
Maken fick för sig att flytta komposten till en rabatt, där ingenting trivts. Nu har vi stora fina potatisplantor som växer i rabatten, men det äterstår ju att se om det blir någon potatis =0)
Täck över potatisen ordentligt när frosten kommer. Har du tur kan du skörda färsk potatis till jul.
Vi sätter alltid potatis i juli och plockar upp färsk potatis till julbordet.
Jag slänger mycket och ofta! Har ont av datum som börjar närma sig slutet! I dag slängde jag ett bröd som jag inte änns börjat äta av som går ut i dag, slängde även en ostbit! I bland kan det gå till överdrift, hör här:
Jag och min kille skulle passa min syrras barn en vecka när de var i Kroatien. Jag vet att när min syrra köper något som kostar lite mer än normalt, typ en dyrare ost, så får ingen äta av den, för den är sååå dyr. "Ska du äta upp den osten som är så dyr" Lite skev syn på mat, varför köpa dyr mat då?? Jag tittade iaf i kylskåpet för att laga något till oss när de var bortresta och hittade MÄNGDER av burkar och flaskor som hade gått ut i datum, en del datum var år gamla! Jag rensade och slängde det mesta i kylskåpet och var irriterad på syrran som sparade gammal mat. När hon kom hem skällde jag ut henne för maten i kylskåpet och fick en arg blick tillbaka där hon sedan sa: Det är refiller som jag har fyllt på i burkarna!!
Oups, där skämdes jag!! :'(
Hahaha ja oups så kan det gå:D Men hon kunde ju ha märkt upp sina burkar och flaskor :) Hur ska hon annars veta när det som hon fyllt på är gammalt:o
Slängde grädde idag som var gammal - smakade illa när jag hade vispat den till pannkakorna. Jag tillhör nämligen dem som knappt ens tittar på datumet (utom för att kolla att jag använder av det äldsta) eftersom jag lärt mig att lita på synen, lukten och smaken... Har t.ex. haft ett väldigt arbete med att uppfostra mannen att inte slänga ägg som är två dagar efter bäst-före datum (de är dessutom sval-förvarade). Kompromissen vi nått är att de inte slängs men han använder nya ägg *suck*.
Fyller också på i gamla burkar med refiller UTAN att märka upp - dels handlar det ofta om saker som tar slut rätt fort dels saker som knappast är farliga