Hej! Jag undrar ifall någon därute vet hur man gör rent en lergryta som blivit mörk med åren? Tack på förhand!
susse116 november 2007
En lergryt kan ninte bli riktigt ren efter all användning.
Jag frågade min mornor en gång hon sa att den blir bara bättre med tiden.
lmn17 november 2007
Aha, då ska jag låta den vara som den är. Tack!
Yaris17 november 2007
Det bästa resultatet fär Du av at ha en lergryta för kött och en för fisk..
MrsC17 november 2007
Om det är länge sedan du använde den rekommenderar jag att du köper en ny.
Jag är inne på min tredje.
Använder den minst en gång i vecka, till hel kyckling, revbensspjälll, fläskkarré mm.
Blir jätte gott och inget stänkt i ugnen.
evaldo17 november 2007
Kan man diska lergrytan i diskmaskin?
MrsC17 november 2007
Nej, den ska diskas ur med hett vatten.
Ställ den iblöt únder natten och se hur den ser ut i morgon.
evaldo17 november 2007
Jag har av misstag diskat min lergryta i diskmaskin, den blev jättefin, jag kan inte se att den har blivit skadad av det.
lmn18 november 2007
Den är verkligen toppen just för att det inte skvätter + att den sköter sig själv i ugnen. Tror att jag haft min över 20 år, men nu blev oanvänd några år fram till förra veckan. Har aldrig haft diskmedel i den utan bara vatten,men det blir ju svart ändå, men jag litar på "susse1":s mormor :)
evaldo18 november 2007
Lergryta borde användas oftsre. Det blir så saftigt och gott i den, sen försvinner inga aromämnen så fort.
mkg19 november 2007
Paella i lergryta......mmmm(Y)
19 november 2007
Jag har en lergryta stående(sen flera,flera år)den är ganska stor,är det smartare med en mindre modell eller spelar det ingen roll?
Ni som använder eran ofta, har ni några superrecept?Det verkar ju så enkelt eftersom man väl kan "slänga" i hela måltiden på en gång.
Lägg i så fall gärna upp dom så dom går att spara i min kokbok.
hm.. om jag nu ska börja använda min gryta igen,skurar jag då ur det med diskmedel och sen lägger den i blöt? (dom flera flera åren är nog ca 15, hihi, så minnet sviker)
Tack på förhand!:)
Majbaggen21 januari 2010
Skrivet av mkg den 19 nov 2007
Paella i lergryta......mmmm(Y)
Hur gör du det? Paella innehåller ris, och jag skulle gärna vilja testa att komplettera måltiden med ris och inte "bara" potatis och rotfrukter. Nyfiken!
evaldo22 januari 2010
Angående lergryta så kör jag min lergryta i diskmaskin efter varje gång. Inte för att den blir helt fri från mörka beläggningar. Men det hjälper ialla fall.
evaldo
marka5522 januari 2010
Skrivet av mkg den 19 nov 2007
Paella i lergryta......mmmm(Y)
Har du recept på paella i lergryta?
Okänd22 januari 2010
Skrivet av mkg den 19 nov 2007
Paella i lergryta......mmmm(Y)
En paella skall ju lagas till i flera moment, blandar du i allt på en gång i lergrytan? Eller tar du ut den mellan varje moment och tillsätter ingredienserna efter hand?
kattgnag22 januari 2010
Skrivet av evaldo den 22 jan 2010
Angående lergryta så kör jag min lergryta i diskmaskin efter varje gång. Inte för att den blir helt fri från mörka beläggningar. Men det hjälper ialla fall.
evaldo
:o Om jag läser instruktionerna till min gamla lergryta så står där skrivet att man direkt efter måltiden ska lägga grytan i varmt vatten och sedan göra rent med borste eller trasa. "Använd aldrig diskmedel...och diska den aldrig i diskmaskin. Diskmedlet skadar...och hela grytan får smak av diskmedel". Men det borde du ju märkt vid det här laget...Kanske är din lergryta glaserad?
Dessutom menar man att beläggningar i lergrytan är ett gott tecken: "Smak och kryddor förmedlas från ett recept till ett annat och vi tycker inte att detta är en nackdel."
Själv skulle jag aldrig vilja använda diskmedel till lergrytan, det känns nästan som tabu. Lika "förbjudet" som att diska sin gjutjärnsgryta med annat än hett vatten...
kareng22 januari 2010
Paella i lergryta......mmmm
jag är oxå intresserad av det receptet
lergrytan är ovärderlig den e kanon
jag tänker att lera är ett rätt levande matrial o diskmedel mm kan träga in i lergrytan så jag föreslår bara vatten allt annat är aromer som gör maten så god i grytan
Hej! Jag undrar ifall någon därute vet hur man gör rent en lergryta som blivit mörk med åren? Tack på förhand!
En lergryt kan ninte bli riktigt ren efter all användning.
Jag frågade min mornor en gång hon sa att den blir bara bättre med tiden.
Aha, då ska jag låta den vara som den är. Tack!
Det bästa resultatet fär Du av at ha en lergryta för kött och en för fisk..
Om det är länge sedan du använde den rekommenderar jag att du köper en ny.
Jag är inne på min tredje.
Använder den minst en gång i vecka, till hel kyckling, revbensspjälll, fläskkarré mm.
Blir jätte gott och inget stänkt i ugnen.
Kan man diska lergrytan i diskmaskin?
Nej, den ska diskas ur med hett vatten.
Ställ den iblöt únder natten och se hur den ser ut i morgon.
Jag har av misstag diskat min lergryta i diskmaskin, den blev jättefin, jag kan inte se att den har blivit skadad av det.
Den är verkligen toppen just för att det inte skvätter + att den sköter sig själv i ugnen. Tror att jag haft min över 20 år, men nu blev oanvänd några år fram till förra veckan. Har aldrig haft diskmedel i den utan bara vatten,men det blir ju svart ändå, men jag litar på "susse1":s mormor :)
Lergryta borde användas oftsre. Det blir så saftigt och gott i den, sen försvinner inga aromämnen så fort.
Paella i lergryta......mmmm(Y)
Jag har en lergryta stående(sen flera,flera år)den är ganska stor,är det smartare med en mindre modell eller spelar det ingen roll?
Ni som använder eran ofta, har ni några superrecept?Det verkar ju så enkelt eftersom man väl kan "slänga" i hela måltiden på en gång.
Lägg i så fall gärna upp dom så dom går att spara i min kokbok.
hm.. om jag nu ska börja använda min gryta igen,skurar jag då ur det med diskmedel och sen lägger den i blöt? (dom flera flera åren är nog ca 15, hihi, så minnet sviker)
Tack på förhand!:)
Paella i lergryta......mmmm(Y)
Hur gör du det? Paella innehåller ris, och jag skulle gärna vilja testa att komplettera måltiden med ris och inte "bara" potatis och rotfrukter. Nyfiken!
Angående lergryta så kör jag min lergryta i diskmaskin efter varje gång. Inte för att den blir helt fri från mörka beläggningar. Men det hjälper ialla fall.
evaldo
Paella i lergryta......mmmm(Y)
Paella i lergryta......mmmm(Y)
En paella skall ju lagas till i flera moment, blandar du i allt på en gång i lergrytan? Eller tar du ut den mellan varje moment och tillsätter ingredienserna efter hand?
Angående lergryta så kör jag min lergryta i diskmaskin efter varje gång. Inte för att den blir helt fri från mörka beläggningar. Men det hjälper ialla fall.
evaldo
:o Om jag läser instruktionerna till min gamla lergryta så står där skrivet att man direkt efter måltiden ska lägga grytan i varmt vatten och sedan göra rent med borste eller trasa. "Använd aldrig diskmedel...och diska den aldrig i diskmaskin. Diskmedlet skadar...och hela grytan får smak av diskmedel". Men det borde du ju märkt vid det här laget...Kanske är din lergryta glaserad?
Dessutom menar man att beläggningar i lergrytan är ett gott tecken: "Smak och kryddor förmedlas från ett recept till ett annat och vi tycker inte att detta är en nackdel."
Själv skulle jag aldrig vilja använda diskmedel till lergrytan, det känns nästan som tabu. Lika "förbjudet" som att diska sin gjutjärnsgryta med annat än hett vatten...
Paella i lergryta......mmmm
jag är oxå intresserad av det receptet
lergrytan är ovärderlig den e kanon
jag tänker att lera är ett rätt levande matrial o diskmedel mm kan träga in i lergrytan så jag föreslår bara vatten allt annat är aromer som gör maten så god i grytan
OJ råkade trycka två gånger