Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

vakummförseglare (foodsaver etc)

 • maxxess 11 september 2011

  (felstavat subjekt, jag vet :-)

  Hittade ingen tråd vid sökning. Läste Smartsons sk. test (kan tyvärr inte skicka länken nu eftersom deras server är nere just nu) av vakuumförpackare och blev lite intresserad och googlade runt. Testen väckte fler frågor än vad den besvarade..

  Jag har ibland problem med frysskador på allt möjligt men främst matbröd och vissa köttbitar och är så himla trött på frost i påsarna. En vakuumförpackare verkar smart.

  Lidl säljer en billig maskin då och då för runt 300 kr. Den är så klart inte i toppklass men man kan använda billiga fryspåsar från Lidl med denna (75 st för en tjuga). Skall man inte långförvara kanske denna duger.

  Vissa mer ordentliga maskiner kan man också få att funka med Lidls påsar med diverse tricks, men helt enkelt är det inte och det går inte med alla.

  Någon som har en vakuumförpackare och kan skriva någon rad om modellen ifråga, vad som är bra och kanske vad man bör tänka på vid nyinköp? Olika modeller verkar ju kunna olika mkt med ställbart sug, ställbar värme osv osv

  Jag är specieltl intresserad av en modell som man kan få att funka med lite billigare påsar när man ändå inte skall långförvara i ett år eller så.

  En foodsaver är ganska dyr men verkar vara ett säkert kort tror jag: http://shop.audiovideo.se/list.aspx?catguid=c4680bd5-4ea7-48a7-96ed-df63544b0256&subcatguid=71c4478d-671d-4231-8e7d-f6814568c993

 • The_mama97mia 12 september 2011

  Jag kommer nog inte att införskaffa ngn vacuumgrej. Tycker det funkar bra med mitt bonnatips - fryser in köttabiten (för det är mest dom jag är rädd om) i en tight plastpåse, sug ut luft så mkt du kan. Försluter,. Sen en ny fryspåse runt denna, samma procedur. Funkar finfint.

 • gladavmat 13 september 2011

  Apropå förpackningar! Söker platta eller hantiga flaskor att frysa ned saft,must och annan dricka i. Har använt mjölkförpackningar med plastpåse i men min frys har för låga hyllor så de måste ligga och då finns en risk för läckage. En gång i tiden hade blodcentralen perfekta flaskor men inte längre. har någon något tips?

 • maxxess 17 september 2011

  Mammamia, tvivlar på att dubbla påsar hjälper i längden för mig. Visst är Foodsavers påsar dyra (går dock att maskindiska och återanvända) men nu kommer jag inte att vara småsnål. Rensade runt i frysen och hittade oxfilé jag frös in i somras i så lufttät påse som möjligt -- redan frysskador på de yttre bitarna. Håller på och tinar dryga halvkilot nu för att se om det blir köttfärs imorrn eller om det går att rädda.
  Hittade också en förpackning med tärnat bacon som det var så mycket snö i att man knappt såg vad det var.

  Trodde detta ämne skulle vara poppis bland oss glada matamatörer? I USA, England och Italien är dessa maskiner ganska vanliga, men inte här hemma tydligen.

  Jag köpte iaf en Foodsaver 2860 som jag provkört lite. Den funkar kalas, och speciellt gillar jag att kunna suga vakuum i gamla använda glasburkar, det kommer att användas väldigt flitigt här hemma om burkarna håller undertrycket bra.

  Kanske återkommer lite längre fram med erfarenheter, imorgon skall det malas minst 8 kg färs som skall vac:as :-)

 • Josses 17 september 2011

  Skrivet av gladavmat den 13 sep 2011

  Apropå förpackningar! Söker platta eller hantiga flaskor att frysa ned saft,must och annan dricka i. Har använt mjölkförpackningar med plastpåse i men min frys har för låga hyllor så de måste ligga och då finns en risk för läckage. En gång i tiden hade blodcentralen perfekta flaskor men inte längre. har någon något tips?
  Jag har sparat sirapsflaskor och en del saftflaskor i plast som jag fryser in min saft i. De kan ju stå men ibland har de ramlat efter att det har blivit fruset så läckage har jag inte råkat ut för.

 • livsnjutaren 15 oktober 2011

  Jag är förvånad att inte fler har varit inne på denna tråden. Jag har köpt den billiga vakuumförpackaren från Rusta. Jag använder den för att vakuumfrysa luncher som jag tar med till jobbet. och inte för långtidsförvaring i frysen. För mitt ändamål fungerar den perfekt. Det jag vill ha ut av den är att jag skall kunna göra goda och varierande luncher utan att behöva stå varje dag och laga nästa dags lunch eller hoppas på dagen rester. Oftast blir det att färdiglagad kött/fisk-rätt fryses för sig själv och tillbehör som ångkokta grönsaker etc fryses för sig självt. Sedan kan det kompletteras med separat infrusen ratatouille eller något annat som lämpar sig för infrysning. Ibland fixas det lite pasta eller potatissallad etc. som en del av lunchen på kvällen som ett tillägg till det andra som är fryst, Så lunchen är oftast tre små vakuumförpackade packet. Att vakuumförpacka först och sedan frysa maten gör att den bibehåller väldigt god kvalitet när det gäller både smak och konsistens när man fixar till lunchen i micron.

  Jag har även skaffat en manuell vakuumpump som ser ut som en liten cykelpump. Den använder jag för att tömma luften ur glasburkar efter jag öppnat dom och inte förbrukat allt. Efter att jag börjat med detta är det slut med mögel på oliverna och den ekologiska sylten. Den är otroligt enkel att plocka fram och hantera. Även resten av familjen har insett enkelheten och fördelen med detta. Om man tex förvarar det malda espressokaffet i en burk och pumpar ut luften efter man tagit det kaffet man behöver till bryggaren bibehåller kaffet kaffearomen och smaken längre.

  Men jag kan hålla med om att det verkar inte finnas något intresse för den typ av förvaring i Sverige. Vakuumpumpen fick jag skaffa från USA.

 • gladavmat 15 oktober 2011

  Har nu via en god vän på apoteket fått tag i kantiga flaskor som de använder när de gör penecilin. Har innehållity sterilt vatten o de slänger dem bara.

 • manssona 16 oktober 2011

  Hur kan detta vara möjligt?
  "Jag har även skaffat en manuell vakuumpump som ser ut som en liten cykelpump. Den använder jag för att tömma luften ur glasburkar efter jag öppnat dom och inte förbrukat allt."
  Är det inte svårt att få på locket och samtidigt hålla luften utanför burken?

 • maxxess 19 oktober 2011

  manssona: När jag gör vakuum i glasburkar med min maskin så går det till som så att jag tar ett av de plastkärl som jag köpt med maskinen, sätter ned en glasburk med locket åtdraget utan att det är draget stenhårt. Sedan suger jag vakuum i det stora kärlet. När luft sedan släpps in i det stora kärlet så sugs glasburkens plåtlock innåt pga undertrycket. Man hör ett "plick" och så buktar locket svagt innåt.

  Mycket effektivt sätt att förvara saker och ting fräscht.

 • manssona 20 oktober 2011

  Perfekt, jag skall köpa snarast!
  Kul batt någon tänker till...
  Tack för info!

 • maxxess 20 oktober 2011

  På tal om att tänka till så glöm inte att det är utmärkt att marinera kött i vakuum också :)

  Om man vill använda sina gamla glasburkar för långtidsförvaring så kan det vara bra att tänka på att köpa en uppsättning olika stora plastkärl avsedda just för maskinen. Det är nämligen bra att vakuumkärlet där man placerar glasburken är så litet som det är möjligt, lite öndigt med ett kärl på kanske 2 liter om glasburken man vill försluta är på 3 dl :)

  Hittills har jag klarat mig bra med detta kit: http://www.edvardson.se/slakt-och-kotthantering/vacuumpackare/vacuumcanister.html

  Samtliga glasburkar (från rödbetor, gurka, såser mm) har hållit undertrycket kanonbra, det låter verkligen "slooowsch" när man får upp locket (vilket kan vara svårt ibland, jag måste skaffa en burköppnare).

  Igår åt jag sista burken av en potatis- och purjolökssoppa som jag lagade två veckor tidigare och haft i glasburk i kylen. Smakade precis som om den var tillagad dagen före. Sak samma med pizzasallad, helt utmärkt efter ett par veckor. Har inte utmanat ödet ännu hehe men troligen är det fräscht betydligt längre än i två veckor utan att man måste frysa in.

  Är riktigt nöjd än så länge.

 • maxxess 15 december 2012

  OBH-nordica har en vakuummaskin i år, så man får väl anta att en och annan får en sådan i julklapp.. Det kanske får igång diskussionen lite :)

  Nu ett år senare, lite synpunkter på min maskin:
  Inte mkt att klaga på gällande min Foodsaver 2860. Den går och går som förväntat.
  Påsarna är dyra när man skall vac:a. 2013 (eller from. nu) ska jag inte vara SNÅL! En bra stor påse går på 3-4 kr och trots min maskin så har jag snålat ibland och tänkt - det kommer jag att laga snart och lagt i vanlig fryspåse... och så blir en bit högrev man köpt skitbilligt frostskadad.

  Nu är det slut med snålandet! Trots dyra påsar så är det nog väldigt lönsamt om man som jag köper billigt i storpack och inte vill laga direkt, kött kan ju lätt ligga nått år vakuumförpackat.

  Rotade i frysen och tog fram färs både till julköttbullar a la 2012 och annat. Vac:at september 2011, egenmald färs, på bra kött :) Helt perfekt. Bästa betyget var nog att Katten var som lim när jag öppnade påsen. Smakade mums med rå nätfärs även om den var mald 2011. (både köttbullar och annat blev perfekt, och det fanns ingen lukt kring färsen, nu var det ju hemmalt på dyrt kött.. men det luktade knappt rått kött)

  Har inte använt maskinen till att vac:a glasburkar så mkt som jag trodde, men julsillen kommer att vac:as i småburkar, julgodis mm är sedan länge vac:at i Foodsavers egna kärl, det bästa med det är väl att man inte snyltar, förutom att det kommer att dofta färskt när man öppnar.

  Har inte provat sous vide. Har inte provat att marinera/lägga in i påsar som man förseglar men inte skapar komplett vakuum i. Julsillen kunde ju levereras i fina påsar, men nu har jag ju glasburkar och har lärt mig tricket :)

 • ba10 15 december 2012

  Jag fryser in massor varje år, det jag vet inte ska ätas direkt frser jag så här. En plastpåse som jag suger luft ur+ en fryspåse ovanpå. Kött lindar jag in i folie eller gladpack + en fryspåse som jag försöker suga luft ur. Jag skulle inte köpa en sådan apparat och inte en sån billig.Lycka till

 • Vetebullen 15 december 2012

  Vill du slippa irritera dig för gott så köp en Vakuumpack Alice Automatic från Nimaab.

  Den förvarar minst 5 ggr så länge som om du försluter i vanliga fryspåsar, utan frostskador.
  Den är inte så billig men helt suverän.
  Vi har haft en sådan i 4 - 5 år och det är den bästa investeringen vi gjort vad gäller att frysa matvaror. Vi fryser mest kött och till det är den helt suverän (Y)

 • Sorenge 10 juni 2013

  {question}
  Varför köpa dyra Vakuumpumpar när det finns en billig och bra på www.zquid4u.se som även har mycket bra/billiga fryspåsar? :DD

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.