Jaha...nu är verkligheten här igen och med det ångesten för middagsmaten.
Är ensam med två barn som inte gillar nån mat...jo fiskpinnar, köttbullar m stuvademakaroner och stekt falukorv med makaroner. Ja e så trött på den maten så jag kan spy!
Hur gör ni för att era barn ska äta allsidigt, nyttigt och varierat?
Skulle bli så glad för tips på, nyttig, varierad och snabb mat för veckorna {clap}
amoz22 augusti 2010
Varför inte laga tex korvgrytor av olika slag, köttfärslimpa, sås och potatis, kokt fisk, vit sås och potatis, köttgrytor. Sen kan man ju göra mycket på kycklingfiléer som är gott.
ros22 augusti 2010
{snicker}Hej! Det är inte så roligt att laga mat när den inte uppskattas alla gånger.
Vi har en allätare och en kräsen
Några tips: Köttfärslimpa Plättar
Hemmagjort potatismos
En del barn gillar inte typ när allt är "blandat i en gryta"
En del vill ha potatis, pasta eller ris för sig
Kött, fisk eller kyckling för sig och såsen bredvid
Ett tips är att laga lite mer vid vissa tillfällen och frysa ner
Lycka till!
The_mama97mia22 augusti 2010
Hej, ja du jag känner igen mig, du skriver inte hur gamla dina barn är. Mina är nu lite större (10 resp 13) o provar gärna, men gillar inte allt...
Ger tips på en favvo som de gillat sen de var små. Fisk är ju aånt som kan vara lite svårsålt till ungar.
Sen kan jag tipsa om mitt recept på egna chicky bits, kolla bland mina recept. Går att göra med fisk också för egna fish fingers. Och egna kebabspett är poppis med. GÅ in på min sida om du vill o glo lite bland mina recept.
Här kommer fiskfavoriten:
Nu vet ju inte jag hur gamla dina barn är - men det brukar faktiskt fungera att PRATA med dem om maten också.
- Förklara att smaklökarna växer och mognar och rätt vad det är gillar man något som man var "för liten för att gilla" förut, så man måste prova många gånger. (Man vill ju inte vara FÖR LITEN heller)
- Försök få dem att förstå att all mat kan inte vara älsklingsmat - det går att äta ändå!
- Se till att servera en liten glasspinne efter maten, när du vet att det inte är älskad mat. Att ätas när tallriken är tom.
Tyvärr gillar barnen inte alltid maten från början - man måste ofta gå den tröga vägen att vänja sig.
Jag vet att det här fungerar. Vi har också ett barn som gärna provar och ett barn som är anti mot allt nytt. Men nu äter de det mesta - dock inte alltid med glädje - men det är skönt att veta att de kan äta alla möjliga varianter - både när de är gäster och måste uppföra sig, och när de möter skolans underbara skolkök!
Mistys23 augusti 2010
"Plockmat" var populärt hemma hos oss.
Tacos
Hemgjorda kebabspett i pitabröd
Hemgjorda chickenbits med ris och grönsaksstavar
Kycklingsallad med allt i olika skålar så man kan ta själv
Egengjord pizza på tortilla bröd där alla gör sin egen och väljer ur olika skålar
Hemgjorda hamburgare alla plockar ihop sin
Tortilla wraps med olika fyllningar
Vi gjorde också en Leilas afrikanska köttfärsröra med ris och nötter, russin, mango, kokos, banan mm i olika skålar att plocka ihop själv. Köttfärsröran gör man genom att steka 500 g färs. Tillsätt 1-2 msk curry, 1 buljongtärning, 1 burk campells tomatsoppa och en burk vatten. Låt koka ihop lite.
Mina barn åt oftast bättre om dom fick välja och plocka själva ur olika skålar. Grönsakerna slank liksom ner av bara farten( eller misstag kanske)
Självklart åt vi det gamla vanliga också plus en del mindre populära rätter men så är det ju alltid. Allt passar inte alla, alltid :s
sju23 augusti 2010
Om barnen får vara med och laga maten kanske de är mer intresserade av att smaka på den sen också? Jag har tyvärr inga egna barn, men har barn i min närhet som jag passar ibland. De brukar tycka att det är kul att hjälpa till i köket och blir intresserade om man pratar om maten som någon föreslog också. Berätta om ingredienserna, om rättens ursprung, nån rolig anekdot om just den här maten. Påhittat eller på riktigt spelar inte så stor roll, huvudsaken är att det blir kul och triggar fantasin.
Får man mat att bli roligt blir det också gott, som den klassiska "smiley-frukosten" med två ägg som ögon, bakon som mun o.s.v
Låt barnen hjälpa till så kommer de vilja äta det, man är ju "stor" om man gör sin mat själv ;)
Ett alternativ till köttbullarna är ju att göra pannbiff och förklara att det är platta köttbullar :)
allegra7423 augusti 2010
Tack så jättemycket för alla tips:)
Mina barn är 8 och 9 och har alltid varit duktiga på att äta det mesta tills för ett år sen...då blev allt bläää.
Dom hjälper till med matlagninge och det är så kul men sen när vi sätter oss vid bordet så petar dom bara i maten...även när det blir nåt gott efteråt.
Men idag gjorde vi MIllans fisk med pressad potatis och babymorötter och allt försvann. En liten glass till efterrätt blev det oxå.
Det var så kul och lungt vid bordet när jag slapp höra Vill inte och dom slapp höra Pröva ialf.
Imorgon är det träning så då blir det fil o flinger innan och köttfärslimpa med potatis och farmors snabbinlagda gurka efter...mums för alla hoppas jag {nailbiting}
boz196523 augusti 2010
Laga den mat du anser är bra och nyttig och sätt på bordet och säg åt ungarna att de antingen äter vad som serveras eller så får de vara hungriga. Det blir såklart gråt och tandagnisslan till att börja med, men förr eller senare fattar de att du menar allvar och så äter de. Oftast är det inte maten det är fel på utan snarare är det så att de testar dina gränser. Det gör barn hela tiden, som bekant. :) Jag var ett riktigt pulver när jag var liten (enligt somliga är jag det fortfarande) :DD
En annan grej är att låta barnen vara med och laga maten. De kan ju inte gärna vägra att äta mat de själva har lagat. Och där verkar du ju ha börjat bra. (Y)
Det funkade fint på mig och mina syskon när vi var små.
Åt vi inte grönsakerna blev det heller ingen efterrätt ;)
redd23 augusti 2010
Skrivet av boz1965 den 24 aug 2010
En annan grej är att låta barnen vara med och laga maten. De kan ju inte gärna vägra att äta mat de själva har lagat. Och där verkar du ju ha börjat bra. (Y)
Den där skall man passa sig med, brukade följa med ut och fiska och umgås med släkten och på det hela taget ha det trevligt, sedan körde man den där på mig när jag var 8-9år och fostrad som jag var åt jag, nästa gång vi skulle ut och fiska gick ett par glas och sedan fick jag stanna hemma (och slapp äta fisk). Tog över 20år innan jag följde med ut och fiskade igen, och talade om varför jag inte följt med dom sista 20åren.
Fisk är man tvungen att få ner till magen med jämna mellanrum, personligen försöker jag dränka det i andra smaker och sedan svälja bitarna hela så att dom inte ger så mycket smak ifrån sig.
boz196523 augusti 2010
Skrivet av redd den 24 aug 2010
Skrivet av boz1965 den 24 aug 2010
En annan grej är att låta barnen vara med och laga maten. De kan ju inte gärna vägra att äta mat de själva har lagat. Och där verkar du ju ha börjat bra. (Y)
Den där skall man passa sig med, brukade följa med ut och fiska och umgås med släkten och på det hela taget ha det trevligt, sedan körde man den där på mig när jag var 8-9år och fostrad som jag var åt jag, nästa gång vi skulle ut och fiska gick ett par glas och sedan fick jag stanna hemma (och slapp äta fisk). Tog över 20år innan jag följde med ut och fiskade igen, och talade om varför jag inte följt med dom sista 20åren.
Fisk är man tvungen att få ner till magen med jämna mellanrum, personligen försöker jag dränka det i andra smaker och sedan svälja bitarna hela så att dom inte ger så mycket smak ifrån sig.
Ja, där ser man. :D Själv älskar jag nästan all fisk - lax är undantaget som bekräftar regeln för min del. Jag KAN helt enkelt inte få ner lax. Antagligen har jag lagat det för mycket och tröttnat på det för det är inte varken smak eller konsistens som hindrar mig, det är bara det att det är just LAX... :) Men undantaget har också ett undantag: Kallrökt lax tycker jag om på en grov macka av danskt rågbröd. Behövs dessutom knappt nåt smör eftersom fisken i sig är ganska fet.
Okänd24 augusti 2010
De flesta barn brukar gilla pasta i alla former, här en pastarätt av det lite ovanligare slaget som ingen har kunnat motstå hittills!
Jaha...nu är verkligheten här igen och med det ångesten för middagsmaten.
Är ensam med två barn som inte gillar nån mat...jo fiskpinnar, köttbullar m stuvademakaroner och stekt falukorv med makaroner. Ja e så trött på den maten så jag kan spy!
Hur gör ni för att era barn ska äta allsidigt, nyttigt och varierat?
Skulle bli så glad för tips på, nyttig, varierad och snabb mat för veckorna {clap}
Varför inte laga tex korvgrytor av olika slag, köttfärslimpa, sås och potatis, kokt fisk, vit sås och potatis, köttgrytor. Sen kan man ju göra mycket på kycklingfiléer som är gott.
{snicker}Hej! Det är inte så roligt att laga mat när den inte uppskattas alla gånger.
Vi har en allätare och en kräsen
Några tips:
Köttfärslimpa
Plättar
Hemmagjort potatismos
En del barn gillar inte typ när allt är "blandat i en gryta"
En del vill ha potatis, pasta eller ris för sig
Kött, fisk eller kyckling för sig och såsen bredvid
Ett tips är att laga lite mer vid vissa tillfällen och frysa ner
Lycka till!
Hej, ja du jag känner igen mig, du skriver inte hur gamla dina barn är. Mina är nu lite större (10 resp 13) o provar gärna, men gillar inte allt...
Ger tips på en favvo som de gillat sen de var små. Fisk är ju aånt som kan vara lite svårsålt till ungar.
Sen kan jag tipsa om mitt recept på egna chicky bits, kolla bland mina recept. Går att göra med fisk också för egna fish fingers. Och egna kebabspett är poppis med. GÅ in på min sida om du vill o glo lite bland mina recept.
Här kommer fiskfavoriten:
Millans fisk
Nu vet ju inte jag hur gamla dina barn är - men det brukar faktiskt fungera att PRATA med dem om maten också.
- Förklara att smaklökarna växer och mognar och rätt vad det är gillar man något som man var "för liten för att gilla" förut, så man måste prova många gånger. (Man vill ju inte vara FÖR LITEN heller)
- Försök få dem att förstå att all mat kan inte vara älsklingsmat - det går att äta ändå!
- Se till att servera en liten glasspinne efter maten, när du vet att det inte är älskad mat. Att ätas när tallriken är tom.
Tyvärr gillar barnen inte alltid maten från början - man måste ofta gå den tröga vägen att vänja sig.
Jag vet att det här fungerar. Vi har också ett barn som gärna provar och ett barn som är anti mot allt nytt. Men nu äter de det mesta - dock inte alltid med glädje - men det är skönt att veta att de kan äta alla möjliga varianter - både när de är gäster och måste uppföra sig, och när de möter skolans underbara skolkök!
"Plockmat" var populärt hemma hos oss.
Tacos
Hemgjorda kebabspett i pitabröd
Hemgjorda chickenbits med ris och grönsaksstavar
Kycklingsallad med allt i olika skålar så man kan ta själv
Egengjord pizza på tortilla bröd där alla gör sin egen och väljer ur olika skålar
Hemgjorda hamburgare alla plockar ihop sin
Tortilla wraps med olika fyllningar
Vi gjorde också en Leilas afrikanska köttfärsröra med ris och nötter, russin, mango, kokos, banan mm i olika skålar att plocka ihop själv. Köttfärsröran gör man genom att steka 500 g färs. Tillsätt 1-2 msk curry, 1 buljongtärning, 1 burk campells tomatsoppa och en burk vatten. Låt koka ihop lite.
Mina barn åt oftast bättre om dom fick välja och plocka själva ur olika skålar. Grönsakerna slank liksom ner av bara farten( eller misstag kanske)
Självklart åt vi det gamla vanliga också plus en del mindre populära rätter men så är det ju alltid. Allt passar inte alla, alltid :s
Om barnen får vara med och laga maten kanske de är mer intresserade av att smaka på den sen också? Jag har tyvärr inga egna barn, men har barn i min närhet som jag passar ibland. De brukar tycka att det är kul att hjälpa till i köket och blir intresserade om man pratar om maten som någon föreslog också. Berätta om ingredienserna, om rättens ursprung, nån rolig anekdot om just den här maten. Påhittat eller på riktigt spelar inte så stor roll, huvudsaken är att det blir kul och triggar fantasin.
Några förslag som brukar gå hem
Färspannkakerulle
Korv- och grönsaksgryta
Köttfärslimpa med klyftpotatis
Lasagne modell större
Ugnspannkaka med bacon
Får man mat att bli roligt blir det också gott, som den klassiska "smiley-frukosten" med två ägg som ögon, bakon som mun o.s.v
Låt barnen hjälpa till så kommer de vilja äta det, man är ju "stor" om man gör sin mat själv ;)
Ett alternativ till köttbullarna är ju att göra pannbiff och förklara att det är platta köttbullar :)
Tack så jättemycket för alla tips:)
Mina barn är 8 och 9 och har alltid varit duktiga på att äta det mesta tills för ett år sen...då blev allt bläää.
Dom hjälper till med matlagninge och det är så kul men sen när vi sätter oss vid bordet så petar dom bara i maten...även när det blir nåt gott efteråt.
Men idag gjorde vi MIllans fisk med pressad potatis och babymorötter och allt försvann. En liten glass till efterrätt blev det oxå.
Det var så kul och lungt vid bordet när jag slapp höra Vill inte och dom slapp höra Pröva ialf.
Imorgon är det träning så då blir det fil o flinger innan och köttfärslimpa med potatis och farmors snabbinlagda gurka efter...mums för alla hoppas jag {nailbiting}
Laga den mat du anser är bra och nyttig och sätt på bordet och säg åt ungarna att de antingen äter vad som serveras eller så får de vara hungriga. Det blir såklart gråt och tandagnisslan till att börja med, men förr eller senare fattar de att du menar allvar och så äter de. Oftast är det inte maten det är fel på utan snarare är det så att de testar dina gränser. Det gör barn hela tiden, som bekant. :) Jag var ett riktigt pulver när jag var liten (enligt somliga är jag det fortfarande) :DD
En annan grej är att låta barnen vara med och laga maten. De kan ju inte gärna vägra att äta mat de själva har lagat. Och där verkar du ju ha börjat bra. (Y)
Det funkade fint på mig och mina syskon när vi var små.
Åt vi inte grönsakerna blev det heller ingen efterrätt ;)
En annan grej är att låta barnen vara med och laga maten. De kan ju inte gärna vägra att äta mat de själva har lagat. Och där verkar du ju ha börjat bra. (Y)
Den där skall man passa sig med, brukade följa med ut och fiska och umgås med släkten och på det hela taget ha det trevligt, sedan körde man den där på mig när jag var 8-9år och fostrad som jag var åt jag, nästa gång vi skulle ut och fiska gick ett par glas och sedan fick jag stanna hemma (och slapp äta fisk). Tog över 20år innan jag följde med ut och fiskade igen, och talade om varför jag inte följt med dom sista 20åren.
Fisk är man tvungen att få ner till magen med jämna mellanrum, personligen försöker jag dränka det i andra smaker och sedan svälja bitarna hela så att dom inte ger så mycket smak ifrån sig.
En annan grej är att låta barnen vara med och laga maten. De kan ju inte gärna vägra att äta mat de själva har lagat. Och där verkar du ju ha börjat bra. (Y)
Den där skall man passa sig med, brukade följa med ut och fiska och umgås med släkten och på det hela taget ha det trevligt, sedan körde man den där på mig när jag var 8-9år och fostrad som jag var åt jag, nästa gång vi skulle ut och fiska gick ett par glas och sedan fick jag stanna hemma (och slapp äta fisk). Tog över 20år innan jag följde med ut och fiskade igen, och talade om varför jag inte följt med dom sista 20åren.
Fisk är man tvungen att få ner till magen med jämna mellanrum, personligen försöker jag dränka det i andra smaker och sedan svälja bitarna hela så att dom inte ger så mycket smak ifrån sig.
Ja, där ser man. :D Själv älskar jag nästan all fisk - lax är undantaget som bekräftar regeln för min del. Jag KAN helt enkelt inte få ner lax. Antagligen har jag lagat det för mycket och tröttnat på det för det är inte varken smak eller konsistens som hindrar mig, det är bara det att det är just LAX... :) Men undantaget har också ett undantag: Kallrökt lax tycker jag om på en grov macka av danskt rågbröd. Behövs dessutom knappt nåt smör eftersom fisken i sig är ganska fet.
De flesta barn brukar gilla pasta i alla former, här en pastarätt av det lite ovanligare slaget som ingen har kunnat motstå hittills!
Conchiglioni med kycklingsås.