Börja med en lite finare vinäger, en som inte är pastöriserad eller konserverad. I botten på en äkta vinäger bildas så smpningom en brunaktig slöja, en s k vinägermamma. Häll den och vinäger i ett krus utan lock. Häll på vin efter hand, men inghen gång mer än 10% av den mängd som redan finns i kruset. Låt stå mörkt och med jämn temperatur, täckt av en tunn bomullsduk, inget lock. Så småningom växer vinäermamman till isg och en eller flera geléaktiga svampar bildas. Dessa kan flyttas för att användas i en ny vinägersats.
Hur gör man egen vinäger?
Börja med en lite finare vinäger, en som inte är pastöriserad eller konserverad. I botten på en äkta vinäger bildas så smpningom en brunaktig slöja, en s k vinägermamma. Häll den och vinäger i ett krus utan lock. Häll på vin efter hand, men inghen gång mer än 10% av den mängd som redan finns i kruset. Låt stå mörkt och med jämn temperatur, täckt av en tunn bomullsduk, inget lock. Så småningom växer vinäermamman till isg och en eller flera geléaktiga svampar bildas. Dessa kan flyttas för att användas i en ny vinägersats.