Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

polsk mat

  • kjellake55 2 december 2007

    Är lite nyfiken på vad Polen har att erbjuda i matväg.Tacksam för recept eller tips om var jag skall hitta sådana.Ha en trevlig första advent!

  • 2 december 2007

    http://www.bokus.com/b/9780822541196.html?pt=search_result
    http://www.interbib.se/default.asp?id=29348&ptid=4035

    Kycklingsoppa
    Portioner: 6–8
    Tid: 1 tim 15 min
    Ingredienser:
    1 kyckling
    2 + 2 morötter
    1 palsternacka
    1 bit rotselleri, ca 100 g
    10 cm purjolök
    2 hg sockerärter eller frysta gröna ärter
    1 dl torrt vitt vin
    1 lagerblad
    vita och svarta pepparkorn, salt
    färsk persilja Stoppa kycklingen i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka kraftigt i fem minuter, skumma. Lägg i några pepparkorn, 2 tsk salt, vin, lagerblad, två morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök och koka sakta i 1 timme. Se till att kycklingen stannar under ytan med hjälp av ett för litet lock med tyngd ovanpå.
    Slanta de återstående två morötterna på diagonalen. Ta upp och bena ur kycklingen och dela den i munsbitar.
    Fiska upp de sönderkokta grönsakerna och mumsa vid spisen eller släng. Låt de nya morötterna och ärterna koka i buljongen i tre minuter. Lägg tillbaka köttet, smaka av med salt och kanske mer vin. Klipp persilja över.



    Dillsoppa
    Portioner: 2
    Tid: 15 minuter
    Ingredienser:
    1 msk smör
    1 dl hackad färsk dill
    ½ l kycklingbuljong från tärning
    lite citronsaft
    1 dl crème fraiche
    1 msk vetemjöl
    Fräs hälften av dillen i smöret på låg värme i ett par minuter. Häll i buljongen. Vispa ut mjölet i crème fraichen och rör ut med lite av soppan. Dra soppan av värmen, vispa ner redningen och koka i ytterligare några minuter. Smaka av med citron och salt. Rör ner resten av dillen och servera tillsammans med smörgåsar eller en sallad, gärna med räkor.



    Polska rullader
    4 portioner
    4 stora eller 8 mindre skivor lövbiff
    4 skivor rökt skinka
    1 liten gul lök
    1 morot
    100 g rotselleri
    1 liten purjolök
    1 tsk salt
    svartpeppar
    1 hårdkokt ägg
    ½ grön paprika
    ca 1 tsk paprikapulver
    smör eller margarin
    2 dl buljong
    1 dl grädde eller crème fraiche
    Skala och finhacka lök, morot, selleri och purjo.
    Salta och peppra köttet och fördela skinkskivorna ovanpå.
    Hacka ägg och paprika och blanda med paprikapulver.
    Fördela blandningen på köttet. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
    Bryn lite fett i en stekpanna och bryn rulladerna runt om. Ta upp dem.
    Fräs grönsakerna i pannan. Häll i buljongen och lägg tillbaka köttet.
    Sjud under lock tills köttet är mört, känn med en sticka.
    Rör ner grädde eller crème fraiche, red ev. av med lite idealmjöl. Smaka av.
    Servera med kokt potatis.



    Polska äppelplättar
    ca 2 port
    1 ägg
    1 dl filmjölk
    2 dl mjöl
    0,5 tsk salt
    3 äpplen
    Blanda ägg och filmjölk och rör ner mjöl och salt. Riv äpplena grovt och rör ner dem i smeten, klicka smeten i stekpanna och stek dem gyllenbruna på medelvärme. Pudra rikligt med florsocker över och servera med sylt eller gräddfil.



    Polsk Äppelkaka
    6 stora äpplen, skalade och klyftade i en smord form
    1,5 dl smält smör
    1,5 dl socker
    1,5 dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    1 ägg
    mandel eller nötter. hackade att strö över
    Blanda smör ( smält smör och måtta tills du har rätt mängd), socker, mjöl och bakpulver i en kastrull, värm men låt det inte koka, tillsätt ägget och rör smeten jämn, slå den över äppelbitarna och strö över nötter eller mandel.
    grädda i 175 grader 20- 30 minuter
    Serveras ljummen med vispad grädde eller vaniljsås eller glass om man föredrar det.



    Vallmokaka
    Gräddas i 30 cm form med löstagbar botten
    250 g rumsvarmt smör eller margarin
    3 dl socker
    5 ägg, separerade
    3 dl vallmofrön
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    250 g russin
    1,5 dl gräddfil
    Smörkräm:
    150 g smör
    2 dl florsocker
    2 msk kakao
    2 äggulor
    Rör fett och socker poröst, tillsätt äggulorna ett i sänder och därefter gräddfilen.
    Blanda samman de resterande torra ingredienserna och russinen och tillsätt det. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt dem till sist.
    Häll i formen och grädda i 175 grader ca 1 timme.
    Låt den kallna helt innan den delas i 3 delar och bred chokladkrämen emellan.
    Glasera slutligen kakan med mörk choklad ( receptet säger blockchoklad )
    Vispad grädde till denna!


    Polska svamp och surkålspiroger
    deg:
    3 glas mjöl (1 glas ca 2,5 dl)
    2 äggulor
    1 krm salt
    1 msk olja
    3/4 glas varmvatten
    salt och 2 msk olja till att koka pirogerna i.
    Fyllning:
    0,5 liter surkål utan "saft"
    4 torkade svamphattar
    1 glas mjölk
    en lök
    olja
    salt
    peppar
    ett lagerblad
    lite smält smör
    Förberedd fyllningen:
    Lägg svamphattarna i mjölk och vatten.Lägg surkålen i en kastrull, tillsätt varmvattnet, lagerbladet och koka i 10 min på hög nivå. Häll ut vattnet genom en durkslag och ta bort lagerbladet. Koka svamphattarna tills de blir mjuka. Häll ut vätskan och skär hattarna i små små bitar. Skär löken i bitar och stek den i oljan. Efter en liten stund, tillsätt surkålen och stek i 2 minuter. Tillsätt sedan svamphattarna och stek tills vätskan avdunstat. Rör om ofta. Krydda och lägg undan för avkylning.
    Förberedd degen:
    Lägg alla ingredienser i en skål, blanda med händerna. När det har blivit ett bra deg delar man det på mitten. Kavla först den ena delen tunt och skär ut cirklar med hjälp av ett glas. När degen är slut gör samma sak med den andra delen. Lägg i lite fyllning i varje cirkel och klibba ihop änderna. Koka i mycket vatten med olja och salt. När pirogerna flyter uppe på vattnet, koka då 3 minuter till. Ta ut med sked och lägg i en skål, häll över smöret.



    Bigos
    6 portioner
    ca 1 timme 30 minuter
    Ingredienser
    1 burk surkål (800 g)
    250 g fläskkött, t ex grytbitar
    ca 250 glas rimmat fläsk eller bacon
    ca 2 msk smör eller margarin
    2 lagerblad
    5 svartpepparkorn
    5 dl vatten
    ca 250 g kryddig korv, gärna polsk
    1 gul lök
    2 msk vetemjöl
    2 dl rött vin eller vatten
    2 msk tomatpuré
    salt och peppar
    Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.
    Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av. Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.

  • Russinet-Korinten 29 december 2007

    Jag har för mig att rödbetssoppa är en specialist i Polen.

  • jossan113 30 december 2007

    min mamma är från polen och rödbetssoppa är en rätt som är väldigt vanlig likaså fläskkotletter och boljongsoppa dom har inte nån sås där som brunsås eller så dom har nån form av skivade gurkor med dill och gräddfil. (Y)
    dom äter ocskå ganska mycket inlagd gurka blääääääää :p(N)

  • Chocolategirl 30 december 2007

    jag har aldrig ätit polsk mat. och jag tror inte jag vill det heler

  • 7 februari 2008

    Skrivet av Elvis_the_king den 30 dec 2007

    jag har aldrig ätit polsk mat. och jag tror inte jag vill det heler


    Det e ju ingen som tvingar dig heller !:p

  • lovewolf 3 mars 2009

    Surek
    Ingredienser
    Surdeg:
    100 g rågmjöl, fullkorns- eller havremjöl
    ½ liter vatten

    Soppa:
    250 g soppgrönsaker
    100-150 g sidfläsk
    100 g rökt korv, typ snickarkorv
    1 liter vatten
    0,25 liter surdeg
    5-6 potatisar, medelstora
    1 vitlöksklyfta
    Salt
    Peppar
    Mejram
    3-4 hårdkokta ägg

  • Pirkko 3 mars 2009

    Jag tänker prova göra Polska äppelplättar!
    Receptet ser intressant ut. Säkert gott!

  • lovewolf 3 mars 2009

    Skrivet av Pirkko den 3 mar 2009

    Jag tänker prova göra Polska äppelplättar!
    Receptet ser intressant ut. Säkert gott!


    samma här, jag ska göra en redovisning om polen och måste då bjuda på nåt så då blir det nog äppelplättar:D

  • bernit 3 mars 2009

    Mitt bidrag

    Soppa - zurek

  • bernit 3 mars 2009

    Mitt bidrag :p

    Soppa - zurek

  • bernit 3 mars 2009

    Mitt bidrag :p

    Soppa - zurek

  • bernit 3 mars 2009

    Mitt bidrag :p Undrar hur detta gick till ??

    Soppa - zurek

  • LaJefa 3 mars 2009

    Här kommer recept på en supergod rödbetssoppa och även på ryska/ukrainiska plättar. Tror att den polska maten är ungefär samma som den ryska.
    Borsjtj a la Tina
    Ryska plättar

  • anja39 3 mars 2009

    Skrivet av jossan113 den 30 dec 2007

    min mamma är från polen och rödbetssoppa är en rätt som är väldigt vanlig likaså fläskkotletter och boljongsoppa dom har inte nån sås där som brunsås eller så dom har nån form av skivade gurkor med dill och gräddfil. (Y)
    dom äter ocskå ganska mycket inlagd gurka blääääääää :p(N)



    kommer själv från polen från början och att det finns ej nån sås där är det konstigaste jag har hört. det finns visst massa olika såser och så ofta gör man dom också själv. nästan varenda kötträtt serveras med någon sås. polen och sverige ligger inte långt ifrån varandra om et gäller mat. förutom några traditionella maträtter ser jag ingen skilnad: kött och potatis, mos, soppor, gratänger, fisk, makaroner, pannkakor osv....

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.