Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saké i matlagning?

  • Chiyoko 6 januari 2010

    För ett tag sedan köpte jag en japansk kokbok med ambitionen att testa något nytt och experimentera lite.

    Sedan dess har jag suttit och dregglat över recepten, mest över brist på tid att kunna sätta igång.
    Nu har jag däremot valt ut ett gäng recept som jag planerar att testa inom en snar framtid.

    Majoriteten av recepten innehåller saké, och sanning att säga så är jag total lekman när det gäller alkohol överhuvudtaget, och efter att ha kikat på systemets hemsida så känner jag mig än mer förvirrad.

    Kort sagt undrar jag om det finns någon särskild sort/märke som passar bäst för matlagning, och även om det går att få tag på någon annanstans utom systemet (dessvärre är det ganska snålt med japansk saké just på systemet där jag bor)?

  • MissLo 6 januari 2010

    Enl. recepthjalpen.se kan sake (skall uttalas sacke) :) ersättas med torr vermouth eller sherry.
    Lycka till! (Y)

  • jimboz 6 januari 2010

    Hej !
    Japanerna använder ordet sake för all alkoholhaltig dryck och det finns rätt många typer av deras risbrännvin som jag tror du letar efter. Prova kinesiskt matlagningsvin istället. Finns att köpa i Asiatiska matbutiker. Jag är inte hundra på att det kan ersätta saké men tror att det ska gå :)

    Som ML nämnde så är torr Cherry ett bra alternativ.
    Nu gör jag mest kinesisk, Thailändsk mat då jag tycker Japansk mat är väldigt avancerad. Det är aldrig några större mängder matlagningsvin man använder och kan säkert uteslutas i dom flesta fall.

    Jag brukar ha en flaska Risvinäger hemma och den är bra till det mesta.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.