Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Anna

 • 11 januari 2004

  Jag är så dålig på det nya inne-fenomenet Grappa. Skulle någon vilja berätta lite mer?

 • evaldo 28 december 2007

  Grappa är en italiensk spritdryck (ett brännvin) gjord genom att man pressat druvrester, kallat pomace, från produktionen av vin. Alkoholhalten ligger normalt mellan 40 och 50 procent. Ursprungligen var det ett sätt att ta vara på spill från vinproduktionen. Under en lång tid sågs grappa som en dryck av låg kvalitet, men på senare år har den förfinats och kommersialiserats. Detta innebär inte att all grappa idag är god, eller av bra kvalitet – långt ifrån.

  Det finns många faktorer som påverkar hur bra eller högkvalitativ en grappa blir. Två av dem är dessa:

  Råvaran. När man gör bra viner, använder man bara omkring 60 eller 70 procent av juicen i druvan. De rester, pomacen, som blir kvar då, innehåller fortfarande tillräckligt med juice för att det ska bli fina aromer i grappan. Används istället pomace från sämre viner, är den ofta ordentligt urmjölkad och torr, vilket gör att det knappt finns några aromer kvar efter destillationen.

  Produktionsmetoden. Det finns två produktionsmetoder för grappa: Industriale, där torr och dålig pomace måste kokas för att släppa ifrån sig några aromer, och Artigianle, en långsam, hantverksmässig metod som kräver bra råvaror.
  En känd vinproducent som gör grappa är huset Brunello i Toscana, Italien.

  Grappa har släktingar i andra vinproducerande länder, men drycken heter olika saker i varje land. I Frankrike heter den marc eller eau de vie de marc, i Tyskland testerbranntwein, i Spanien aguardiente och i Portugal bagaceira.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.