Enligt originalreceptet skivas 3 citroner och blandas med 2 kilo socker, sen häller man på 30 gram citronsyra som blandats med 2 liter kallt vatten.
Allt röres till sockret smält.
Vid servering späds med vatten.
Mina barn tycker dock att det är för sött och jag har experimenterat fram att 6 citroner passar bättre.
Min undran är: Vad har citronsyran för uppgift att fylla?
Citronhälsningar
/Birgit
LaJefa8 mars 2009
puffar denna tråden...för jag är oxå intresserad av svar på frågan...misstänker att det har med konserverings tiden att göra...men skulle vilja veta om den måste vara med när man gör saft.
lilas8 mars 2009
Citronsyra (E330) finns naturligt i många frukter, men kanske framförallt då i citroner. Ju mer citronsyra desto surare frukter. Det används för att få en syrligare konserv och har dessutom en viss konserverande verkan.
Citronsyra är dessutom ett miljövänligt alternativ vid rengöring(Y). Jag brukar hälla i ca 2 msk i diskmaskinen varannan vecka och köra den på snabbkörning. Det tar bort både smuts och beläggningar. Fungerar även bra att ta bort rost med citronsyra.:)
Mvh Lilas.
Nettan758 mars 2009
En liten fråga, om barnen tycker att den är för söt, kan man inte skära ner på sockret då?
XYZ8 mars 2009
Citronsyran är nog bara där för att det blir så h******s sött annars. Sockermängden används säkert för konserverande effekt. Eftersom saften inte är kokt möglar-jäser den lätt. Brukar göra flädersaft och citron-myntasaft som normalt har samma proportioner som ditt recept. Jag tar ca 800g socker istället (fortfarande ca 30g citronsyra) och sen förvarar jag alltid saften I FRYSEN. Häller den i 2-liters glassbyttor.Sen kan man "karva loss" 1-2dl saftkoncentrat när man ska ha en kanna. Är den lite för hård ställer jag hela byttan i micron nån minut först.
Blandar man i glas kanske man kan frysa i istärningspåsar istället.
Hej!
Jag har ett recept på god citrondricka.
Enligt originalreceptet skivas 3 citroner och blandas med 2 kilo socker, sen häller man på 30 gram citronsyra som blandats med 2 liter kallt vatten.
Allt röres till sockret smält.
Vid servering späds med vatten.
Mina barn tycker dock att det är för sött och jag har experimenterat fram att 6 citroner passar bättre.
Min undran är: Vad har citronsyran för uppgift att fylla?
Citronhälsningar
/Birgit
puffar denna tråden...för jag är oxå intresserad av svar på frågan...misstänker att det har med konserverings tiden att göra...men skulle vilja veta om den måste vara med när man gör saft.
Citronsyra (E330) finns naturligt i många frukter, men kanske framförallt då i citroner. Ju mer citronsyra desto surare frukter. Det används för att få en syrligare konserv och har dessutom en viss konserverande verkan.
Citronsyra är dessutom ett miljövänligt alternativ vid rengöring(Y). Jag brukar hälla i ca 2 msk i diskmaskinen varannan vecka och köra den på snabbkörning. Det tar bort både smuts och beläggningar. Fungerar även bra att ta bort rost med citronsyra.:)
Mvh Lilas.
En liten fråga, om barnen tycker att den är för söt, kan man inte skära ner på sockret då?
Citronsyran är nog bara där för att det blir så h******s sött annars. Sockermängden används säkert för konserverande effekt. Eftersom saften inte är kokt möglar-jäser den lätt. Brukar göra flädersaft och citron-myntasaft som normalt har samma proportioner som ditt recept. Jag tar ca 800g socker istället (fortfarande ca 30g citronsyra) och sen förvarar jag alltid saften I FRYSEN. Häller den i 2-liters glassbyttor.Sen kan man "karva loss" 1-2dl saftkoncentrat när man ska ha en kanna. Är den lite för hård ställer jag hela byttan i micron nån minut först.
Blandar man i glas kanske man kan frysa i istärningspåsar istället.